„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”

Dimensiune font:

| 21-09-2024 10:04

 * dialog cu dr Vali Ilieș, președintele Societății Române de Medicină Tradițională Chineză


- Cum a început călătoria dumneavoastră în domeniul medicinei tradiționale chineze? Ce v-a atras inițial către această formă de medicină?
- Călătoria mea în medicina tradițională chineză (MTC) a început din copilărie, când vizitam policlinica unde lucra mama mea. Acolo am văzut pentru prima dată acupunctura și am fost fascinată de echipamentele și tehnicile utilizate, deși nu înțelegeam pe deplin ce se întâmpla. Această experiență mi-a stârnit o curiozitate profundă pentru MTC. După ce am studiat medicina convențională, am realizat că îmi lipsea o înțelegere holistică a corpului uman, ceea ce m-a condus spre explorarea a diverse terapii, începând cu masajul, psihoterapia și alte tehnici complementare. Dorința de a găsi o competență medicală care să integreze toate aceste domenii m-a făcut să redescopăr MTC, care combina medicina, masajul, psihoterapia, dar și acupunctura, dietetica și fitoterapia într-o abordare integrativă. Această formă de medicină, cu o istorie de mii de ani, bazată pe echilibrul natural al organismului, a devenit nu doar o pasiune, ci și o vocație, permițându-mi să aduc împreună cunoștințele și experiențele acumulate pentru a oferi pacienților mei o abordare completă și integrativă.
- Fiind un domeniu relativ neștiut în România, ce v-a determinat să alegeți medicina tradițională chineză în locul medicinei convenționale occidentale?
- Nu am ales MTC în detrimentul medicinei occidentale, ci le combin pentru a oferi o abordare holistică. Prin integrarea metodelor MTC, precum diagnosticarea pulsului și aspectului limbii, cu cele clasice, are loc includerea pacientului într-un sindrom specific MTC care permite personalizarea tratamentului. De exemplu, același diagnostic alopat, precum endometrioza, poate avea etiologii diferite în MTC, ceea ce necesită abordare terapeutică diferită. Dacă ele sunt tratate la fel, pe baza unui protocol standardizat, rezultatele terapeutice pot fi nesemnificative. Această abordare unică, specific MTC, permite tratarea cauzelor fundamentale ale afecțiunilor, nu doar a simptomelor, oferind o perspectivă mai profundă asupra sănătății, pe care cred că orice medic ar trebui să o adopte.
Medicina Tradițională Chineză promovează relaxarea, reducerea stresului și îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale”
- Care sunt principalele beneficii ale medicinei tradiționale chineze pe care le-ați observat atât la pacienți, cât și la dumneavoastră personal?
- MTC se concentrează pe menținerea echilibrului energetic al corpului, având beneficii semnificative în întărirea sistemului imunitar și prevenirea bolilor. Tehnici precum acupunctura, fitoterapia și schimbările de stil de viață s-au dovedit eficiente în tratarea unei varietăți de afecțiuni, de la probleme respiratorii,ORL și cardiovasculare, la dureri cronice, tulburări digestive, urinare, ginecologice, dermatologice și oftalmologice. În plus, MTC promovează relaxarea, reducerea stresului și îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale. În experiența personală, am observat eficiența acupuncturii în gestionarea durerilor, problemelor emoționale și în tratarea unui chist ovarian, fapt ce m-a inspirat să ajut și alte femei care se confruntă cu astfel de probleme.
- Puteți să ne povestiți despre prima experiență notabilă pe care ați avut-o folosind medicina tradițională chineză în tratarea unui pacient? Ce rezultate ați obținut?
- Un caz notabil de la începutul carierei mele ca medic acupunctor a fost cel al unei paciente în jur de 25 de ani, diagnosticată cu un chist endometriotic de 3,5/6 cm. După șase luni de tratament cu contraceptive, dimensiunea chistului crescuse la 5,6/6 cm, iar medicii i-au recomandat intervenția chirurgicală ca singura soluție. Însă, după două serii a câte 10 ședințe de acupunctură, însoțite de schimbări alimentare și un program de gimnastică Qi Gong, chistul a dispărut complet, iar pacienta a reușit să devină mamă ulterior, în ciuda prognozelor negative inițiale.
- Cum a influențat medicina tradițională chineză modul în care abordați sănătatea și prevenirea bolilor în practica dumneavoastră zilnică?
- MTC a schimbat modul în care abordez sănătatea și prevenirea bolilor, concentrându-mă pe cauzele fundamentale ale afecțiunilor, nu doar pe simptome. Integrarea conceptelor MTC precum Yin-Yang, cele 5 elemente, Qi-Sânge-Fluide corporale etc. îmi permite să tratez pacienții individualizat și să promovez un stil de viață sănătos și echilibrat, insistând pe metode preventive bazate pe armonizarea energiilor corpului.
- Cum combinați medicina tradițională chineză cu medicina modernă în practica dumneavoastră?
- Combinația dintre MTC și medicina modernă este fundamentală în practica mea. Utilizând acupunctura și tehnicile MTC alături de tratamente alopate, se pot aduce avantaje unice în îmbunătățirea sănătății pacientului. De exemplu, în tratamentul durerii cronice, acupunctura, masajul, fitoterapia chinezească alături de medicamentele alopate injectate în punctele de acupunctură, pot oferi soluții mai complete. Schimbările de dietă, exercițiile fizice și tehnicile de gestionare a stresului contribuie la îmbunătățirea sănătății într-un mod integrativ. Astfel, MTC și medicina modernă nu sunt opuse, ci complementare, oferind soluții mai complete și eficiente pentru sănătate.
- Există vreo tehnică sau tratament specific din medicina tradițională chineză pe care îl considerați esențial și pe care îl recomandați frecvent pacienților?
- Acupunctura este tehnica pe care o consider esențială și o recomand frecvent. Fiecare sesiune este personalizată și include masajul TuiNa, ventuzele sau terapia Gua Sha. De asemenea, pacienții primesc remedii din plante chinezești și recomandări pentru schimbări de stil de viață. Qi Gong sau Tai Chi sunt de asemenea recomandate pentru îmbunătățirea sănătății și a conexiunii minte-corp. Seminariile pe care le organizez ajută pacienții să înțeleagă și să aplice principiile MTC în viața de zi cu zi.
Medicina Tradițională Chineză mi-a influențat profund viața personală și profesională”
- Care credeți că este viitorul medicinei tradiționale chineze în România? Cum ar putea aceasta să fie mai bine înțeleasă și acceptată?
- Viitorul în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate. Introducerea ca disciplină de studiu în universitățile de medicină, promovarea prin seminarii și colaborări între medici cu competență MTC și medici alopați sunt esențiale pentru integrarea și recunoașterea acesteia. Educația și informarea sunt cheia pentru ca MTC să devină o componentă valoroasă și recunoscută a sistemului de sănătate din România.
- Cum v-a schimbat medicina tradițională chineză viața personală și profesională? A existat vreun moment revelator care v-a consolidat încrederea în acest tip de medicină?
- MTC mi-a influențat profund viața personală și profesională. Un moment revelator a fost îmbunătățirea semnificativă a sănătății mele personale prin aplicarea principiilor MTC, ceea ce mi-a consolidat încrederea în această abordare. Rezultatele remarcabile observate și la pacienți m-au motivat să mă dedic și mai mult studiului, influențând pozitiv atât practica mea profesională, cât și stilul meu de viață.
- Ce sfaturi ați oferi celor care sunt interesați să exploreze medicina tradițională chineză, fie ca pacienți, fie ca viitori practicieni?
- Pentru cei interesați de MTC, este important să înțeleagă că aceasta se bazează pe principii diferite de cele ale medicinei alopate. Ca pacienți, este important să fie deschiși și răbdători, deoarece MTC se concentrează pe restabilirea echilibrului și prevenirea bolilor, ceea ce poate necesita timp. Viitorii practicieni ar trebui să abordeze MTC cu minte deschisă și să se angajeze într-o formare riguroasă, înțelegând atât teoria, cât și cultura MTC. Respectul și curiozitatea sunt esențiale pentru integrarea eficientă a MTC în practică, recunoscând că această formă de medicină aduce o perspectivă diferită și complementară asupra sănătății și vindecării.
A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1
"Inițial, comunitatea medicală ieșeană a fost reticentă față de MTC, existând temeri că ar putea atrage pacienții de la medicina convențională. Pe măsură ce eficiența MTC a fost demonstrată, atitudinea comunității a devenit mai deschisă. Colaborările între universitățile medicale ieșene și cele din China reflectă un interes crescut și recunoașterea valorii MTC, văzută acum ca o completare utilă a medicinei occidentale, capabilă să contribuie la o abordare mai integrată și holistică a sănătății" - dr Vali Ilieș


 

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei