Doi ieșeni au cucerit Gigantul din Kunlun

munte-IS

Dimensiune font:

| 11-08-2024 12:45

 * o poveste de determinare, sacrificiu și triumf la altitudini amețitoare


În dimineața zilei de 8 august, după trei săptămâni de aclimatizare intensă și echiparea minuțioasă a taberelor superioare, o realizare remarcabilă a avut loc pe unul dintre cei mai impresionanți munți ai lumii. „Colegul nostru, lect. dr. Lucian Roșu, a ridicat cu mândrie steagul Facultății de Geografie și Geologie pe vârful Muztagh Ata, situat la altitudinea de 7546 de metri. Această ascensiune spectaculoasă a avut loc în vestul Chinei, la granița cu Tadjikistanul și Kârgâzstanul, într-o regiune învăluită în mister și dominată de vârfuri impozante”, au anunțat oficialii Facultății de Geografie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Alături de dr Lucian Roșu s-a aflat și Paul Diac, cadru universitar la Facultatea de Infirmatică a UAIC. Faptul că în vara anului 2024 a fost primul sezon în care străinii au fost din nou autorizați să urce acest vârf, după o pauză impusă de pandemia COVID-19, adaugă un strat suplimentar de semnificație expediției.
Muztagh Ata, gigantul nevăzut al Kunlunului
Muztagh Ata, tradus poetic ca „Tatăl Munților de Gheață”, se înalță maiestuos ca al doilea cel mai înalt vârf din rama nord-vestică a podișului Tibet, dominând lanțul montan Kunlun. Acest colos geografic, parte a unei regiuni în care se întâlnesc lanțurile montane Pamir și Tian Shan, se află într-o vecinătate aspră și neiertătoare, înconjurat de vastitatea deșertului Taklamakan.
Vârful Muztagh Ata nu este doar o provocare fizică, ci și una mentală, datorită condițiilor extreme și a dificultății traseului. Cu o rată de succes de doar 18%, Muztagh Ata reprezintă una dintre cele mai dure încercări pentru alpiniștii din întreaga lume. Faptul că în vara anului 2024 a fost primul sezon în care străinii au fost din nou autorizați să urce acest vârf, după o pauză impusă de pandemia COVID-19, adaugă un strat suplimentar de semnificație expediției.
Drumul către vârf, o aventură de trei săptămâni
Expediția a început cu mult înainte de ziua cuceririi vârfului. Aclimatizarea, o parte esențială a oricărei ascensiuni la altitudini extreme, a durat trei săptămâni. Fiecare zi a fost marcată de lupte cu propriul corp și minte, într-un mediu în care nivelul de oxigen este considerabil redus, iar condițiile meteorologice sunt imprevizibile. Taberele au fost amplasate strategic la diverse altitudini, oferind echipei de alpiniști oportunitatea de a se adapta treptat la atmosfera rarefiată.
Pe măsură ce urcau, Lucian Roșu, Paul Diac și colegii săi au fost martorii unor peisaje care îți taie respirația: ghețari masivi, creste zimțate și văi înghețate, toate învăluite într-o liniște aproape supranaturală. Însă, aceste priveliști spectaculoase au fost mereu acompaniate de pericolele specifice altitudinilor mari, cum ar fi riscul de edem cerebral sau pulmonar, furtuni violente și temperaturi extrem de scăzute. „Natura este cel mai bun profesor, înțelegerea vine prin experiență, văd cum teoria prinde viață sub ochii lor curioși. Fiecare piatră, fiecare plantă, fiecare formă de relief devine o lecție vie de biogeografie. Respectul se naște din cunoaștere" - pe măsură ce descoperim împreună secretele naturii, observ cum crește în studenți un respect profund față de mediul înconjurător. Această practică nu este doar despre acumularea de cunoștințe, ci și despre formarea unor atitudini și valori de etică care vor ghida acțiunile lor viitoare. Prietenia se întărește sub cerul liber. Dincolo de aspectul academic, această experiență devine un spațiu de socializare unic. Văd cum se leagă prietenii trainice în nopțile stelare sau serile cu apusuri bestiale, cum se nasc discuții profunde in balansoar, și cum spiritul de echipă se consolidează cu fiecare provocare depășită împreună”, este una dintre credintețele dr Laurențiu Roșu
Momentul în care a atins vârful Muztagh Ata a fost unul de neuitat. Cu steagul fluturând în vântul aspru al muntelui, Lucian Roșu și Paul Diac au realizat o performanță remarcabilă, simbolizând nu doar succesul personal, ci și un omagiu adus tuturor celor care împărtășesc pasiunea pentru explorare și cunoaștere.
Acest succes nu este doar o victorie personală, ci și o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate academică și alpinistică. Ascensiunea pe Muztagh Ata demonstrează forța cunoașterii, curajului și pregătirii meticuloase, arătând că, indiferent de obstacolele întâlnite, determinarea poate deschide drumul către cele mai înalte realizări.
Expediția din vara anului 2024 rămâne un capitol semnificativ în istoria alpinismului românesc, marcând nu doar revenirea pe cele mai înalte vârfuri ale lumii, dar și puterea spiritului uman în fața unor provocări extreme. Steagul Facultății de Geografie și Geologie flutură acum pe vârful Muztagh Ata, un simbol al curajului, excelenței academice și al voinței de fier.
Maura ANGHEL


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Bătută cu pietre, cu hainele puse pe foc, soţia l-a iertat în cele din urmă
18/09/2024 17:51

Alaltăieri trebuia să se judece dosarul prin care Elena C. din Garbeşti solicitase emiterea unui ordin de protecţie şi evacuarea sooţului Constantin din locuinţa comună pentru o perioadă de 12 luni. As ...

Inspectorul şpăgar a rămas şi fără serviciu, şi fără aerul condiţionat
18/09/2024 17:51

La inceputul acestui an, Ovidiu T. a fost esemnat ca membru in comisia de recepţie la terminarea lucrărilor pentru imobilul ridicat de un anume C.P. Inspector in cadrul Inspectoratului de Stat in Construcţii ...

Ieșean prins cu 2 kg de cocaină și 1,5 kg de canabis!
18/09/2024 17:50

La numai 33 de ani, un bărbat din judeţul Iaşi işi va petrece următoarele 30 de zile după gratii. El a fost arestat preventiv după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalita ...

Emoția primului halat alb
18/09/2024 17:47

Bobocii de la Universitatea de Medicină si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi trăiesc cea mai frumoasă emotie din viata lor de viitori medici. Ei primesc zilele acestea primele halate albe din c ...

Ieșenii nu se înghesuie să doneze ajutoare pentru sinistrați
18/09/2024 17:47

După trei zile de la amenajarea de către autoritătile locale a corturilor din Piata Unirii si Podu Ros destinate strangerii ajutoarelor pentru persoanele care au avut de suferit in urma inundatiilor produse ...

Degustare de struguri, la USV
18/09/2024 17:46

Gordin, Gordan, Berbecel, Cruciulita, Francusă, Grasă, Tămaioasă romanească, Chasselas roz si doré, Italia, Moldova, Victoria, Cardinal, Muscat de Hamburg si Muscat Ottonel, Băbească neagă sau Sa ...

Un nou centru de asistență medico-socială va fi construit în județ
18/09/2024 17:45

În cadrul sedintei extraordinare de indată desfăsurată in această săptămană, plenul Consiliul Judetean a aprobat cu unanimitate de voturi depunerea de către Unitatea Medico-Socială Podu Iloaiei a ...

Ieșenii, chemați să strângă deșeurile cu ocazia „Zilei de curățenie națională”
18/09/2024 17:45

Iesenii sunt chemati pe 21 septembrie să se alăture voluntarilor din intreaga tară in cadrul celei de-a XI-a editii a „Zilei de Curătenie Natională”, manifestare care are ca scop strangerea des ...

Sisteme anti-coliziune montate pe tramvaie și autobuze
18/09/2024 17:44

* in total, suma alocată prin PNRR pentru dotarea cu sisteme de avertizare si asistentă anti-coliziune a 150 de tramvaie si 140 de autobuze aflate in dotarea Companiei de Transport Public se ridică la 5,6 mi ...

Un preot dintr-un sat ieșean caută bani pentru a putea hrăni 200 de copii!
18/09/2024 17:43

* costul unei mese calde este de 15 lei, iar pentru a continua acest ajutor esential, Centrul Social „Sfintii Adrian si Natalia” al Parohiei are nevoie de aproximativ 90.000 lei pe an * Centrul ofer ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei