Nu contează cât ești de gras, ci unde este depozitată grăsimea

images

Dimensiune font:

| 07-10-2022 13:12


Forma corpului, în special în cazul în care apar depozite de grăsime, poate prezice starea de sănătate a sistemului cardiovascular, arată un nou studiu.

Această constatare are o legătură între indicele de masă corporală și riscul de a dezvolta anumite boli cardiovasculare. Studiul s-a axat pe femeile aflate în postmenopauză, astfel încât sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă acest lucru se aplică și femeilor mai tinere. Indicele de masă corporală (IMC) a fost o măsurătoare statornică a discuțiilor despre sănătate și wellness de zeci de ani.


Un nou studiu în European Heart Journal raportează că forma corpului, și în special în cazul în care depozitele de grăsime apar pe corp, poate fi un indicator mai bun al potențialelor probleme cardiovasculare decât indicele de masă corporală, arată Heathline.

Studiu întins pe aproape 20 de ani

În acest studiu, care a fost condus de Qibin Qi, phD, profesor asociat la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, cercetătorii au analizat masă corporală și distribuția grăsimilor a peste 2.600 de femei în postmenopauză.

Fiecare participant a fost înscris la Inițiativa pentru sănătatea femeilor, un studiu de sănătate la scară largă care a recrutat femei între 1993 și 1998 și apoi le-a urmărit și sănătatea lor până la începutul anului 2017.

În acest timp, aproape 300 de femei au dezvoltat boli cardiovasculare. În primul rând, participanții cu cel mai mare procent de grăsime în jurul mijlocului și cel mai mic procent de grăsime din jurul picioarelor (forma corpului "mărului") au prezentat un risc de trei ori mai mare pentru bolile cardiovasculare decât femeile cu cel mai mic procent de grăsime în jurul mijlocului și cel mai mare din jurul picioarelor (forma de pară).

În al doilea rând, femeile care au avut o grăsime corporal mare în zona taliei au avut aproape dublul riscului de probleme de sănătate cardiovasculare, cum ar fi hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral, în comparație cu femeile care au o talie mai subțire.

Mai mult, femeile cu cele mai multe grăsimi în jurul picioarelor au avut un risc cu 40% mai mic pentru bolile cardiovasculare, comparativ cu femeile cu cea mai mică cantitate de grăsime în jurul picioarelor.

În cele din urmă, cercetătorii au stabilit că greutatea corporală totală nu avea prea multe de-a face cu eventualele riscuri pentru sănătate. La aceste femei în postmenopauză, persoanele cu o greutate normală ar putea avea încă un risc ridicat pentru boli cardiovasculare din cauza distribuției grăsimii în zona taliei.

Cu alte cuvinte, greutatea nu părea să facă nici o diferență. Distribuția grăsimilor - fie că era o formă de "pară" sau "măr" - a fost cea care a avut cel mai mare impact asupra riscurilor cardiovasculare ale participanților la studiu.

"Descoperirile noastre sugerează că femeile aflate în postmenopauză, în ciuda faptului că au o greutate normală, ar putea avea un risc variabil de boli cardiovasculare din cauza diferitelor distribuției de grăsimi în jurul mijlocului sau picioarelor lor", a spus Qibin Qi într-o declarație.

Forma corpului, relevanță mai ridicată

Măsurătorile indicelui de masă corporală fac parte din îngrijirea clinică de rutină. De fiecare dată când vă prezentați la un control, medicul vă măsoară înălțimea și greutatea și vă permite să știți unde vă încadrați în graficul indicelui de masă corporală.

Este, sau cel puțin a fost, o modalitate fiabilă de a le spune oamenilor dacă au fost expuși unui risc crescut de probleme de sănătate. Într-adevăr, două persoane ar putea avea același indice de masă corporală, dar au compoziții corporale foarte diferite.

Cercetătorii susțin că reducerea cantității de grăsime corporală din jurul stomacului, în monoterapie, ar putea contribui la reducerea riscului bolilor cardiovasculare. Astfel, studiind femeile care nu și-au schimbat cantitatea de grăsime de pe picioare în timpul perioadei de studiu, dar care au redus procentul de grăsimi din jurul mijlocului - de la peste 37% la sub 27% - cercetătorii au calculat că, dintre cei 1.000 de participanți, în jur de șase cazuri de boli cardiovasculare pe an ar putea fi prevenite.

Această cercetare de la Qi și colegii săi a fost prima care a analizat unde este stocată grăsimea în organism și asocierea acesteia cu riscul cardiovascular la femeile aflate în postmenopauză.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
”Aurul din bucătărie”: Ceaiul care vindecă răceala mai repede și îmbunătățește circulația sângelui
29/11/2022 17:39

Ceaiul de ghimbir cu miere, consumat cu moderatie, are numeroase beneficii asupra sănătătii noastre, datorită efectelor antioxidante, antiinflamatoare, antistres si antivirale. Il numim aurul din bucăt ...

6 alimente bogate în vitamina C. Recomandările nutriționiștilor pentru a oferi un boost sistemului imunitar
29/11/2022 17:24

Iarna este tot mai aproape, iar vremea rece isi spune cuvantul asupra organismului fiecărei persoane. Este si sezonul răcelilor, iar din acest motiv este important să-i oferim sistemului imunitar putin aju ...

Medicul Virgil Filaret Musta a fost trimis în judecată
29/11/2022 13:33

Medicul Virgil Filaret Musta, şef de secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr.Victor Babeş" Timişoara, a fost trimis in judecată, alături de alte cadre medicale d ...

Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de DNA - procurorii îl acuză de instigare la abuz în serviciu
29/11/2022 13:06

Medicul sef sectie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Dr.Victor Babes” Timisoara, Virgil Musta, a fost trimis in judecată, alături de directorul medical al spitalului, un medic si o asistent ...

Dacă mananci oua in fiecare zi, uite ce se intampla in organismul tau
28/11/2022 18:58

Este cea mai versatilă mancare de pe planetă, ouăle fac parte din orice dietă. Se pot incorpora in orice fel de mancare, sunt incredibil de sănătoase, si bune pentru nutritia ta. Dar poti manca mai mult ...

Colegiul Medicilor solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie
28/11/2022 18:56

Intr-un comunicat transmis sambătă AGERPRES, Colegiul Medicilor din Romania atrage atenţia că anul acesta au fost scoase la Rezidenţiat doar 321 de locuri pentru Medicina de familie, iar acest număr est ...

Care sunt zonele în care nu ar trebui să aplici parfum?
28/11/2022 18:43

Desi este tentat să pulverizezi in jurul tău un nor de parfum, medicii spun că nu este o idee bună. Există zone in care parfumul nu ar trebui să ajungă si ai să intelegi de ce! Potrivit Reader’s Di ...

Atenție! Lucruri despre care nu știai că îți pot crește tensiunea
28/11/2022 18:41

Dacă ai tensiunea mare poti experiementa simptome precum durere de cap (mai ales dimineata), iritabilitate, transpiratii, fată inrosită, palpitatii, oboseală progresivă. Alte simptome ale hipertensiunii ...

Ce semnificație are mirosul urinei?
28/11/2022 18:41

Mirosul urinei este o informatie importantă pentru urologi si povesteste despre ceea ce se intamplă in corpul tău, explică pentru bolgul Clinicii Ceveland, medicul urolog Petar Bajic. In cazurile majorit ...

Cum interpretezi analizele de urină. Care sunt modificările anormale
28/11/2022 18:40

Modificări la nivelul urinei semnalează prezenţa unor boli sau dezechilibre. Dr. Soysaler Andreea-Cezara, medic specialist medicină internă, ne explică mai multe. Cum se recoltează urina Se va recolt ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei