6 ZILE ÎN ROMÂNIA - unde doar „penalii lor” nu au voie în funcții publice
Dimensiune font:
Duminică a continuat dezbaterea din spațiul public privind "rotativa", cum probabil îi place președintleui Dumneavoastră să o numească, în comparația propriei și augustei persoane cu Regele Carol I. Asta după ce a uitat comparația cu Alexandru Ioan Cuza. Apropo de eterna eșuată rwformă a "României educate". După schimbul de replici destul de acid cu Marcel Ciolacu, cel care acuza "8 ani pierduți" din mandatele prezidențiale, întâiul meditator al Patriei a contraatacat tocmai de la Bruxelles, spunând că va lua cea mai bună decizie de nominalizare a premierului, la momentul oportun. Drept e că după Cioloș, Cîțu și Orban, a dovedit ca are mănă foarte bună. Pentru țară, desigur. Tot atunci a sugerat că vina pentru netaxarea OMV e la Finanțe, nu la Energie. Și probabil are dreptate. În continuarea dialogului la distanță, a venit încă o replică acidă de la liderul PSD: "Să nu credeţi cumva că românii nu ştiu adevărul şi românii nu ştiu exact ce s-a întâmplat şi cine este de vină. S-au făcut greşeli în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen", făcând aluzie la tripleta de succes Iohannis-Aurescu-Bode, ale căror dăruire, pricepere, înțelepciune și cultură diplomatică ne-au transformat, peste noapte, în cea mai eurosceptică țară din UE. Dar că să avem și vești serioase, presa a relatat în weekend că una dintre legendele televiziunii românești, cu peste 30 de ani de carieră în managementul media, s-a alăturat Partidului Umanist Social Liberal. Doina Gradea va coordona Departamentul de Politici Publice, adică un soi de guvern din umbră pe model britanic, ce va monitoriza activitatea Executivului și va elabora proiecte pe domenii, împreună cu profesioniștii partidului. Pare prima inițiativă de seriozitate în așteptarea alegerilor din 2024, pentru care umaniștii au declanșat deja precampania intitulată "România social-liberală".
Luni, ministrul-reportofon și liderul-rangă al USR, obișnuit probabil din familie cu deprinderile informative și delațiunile, ne-a anunțat ritos și plin de convingere: "Sunt evident un potențial candidat la prezidenţiale". E o veste bună, însă rămâne de vazut dacă și doamna Kovesi va fi de acord cu această variantă.
Marți au revenit declarațiile belicoase la adresa consacratului schior și excursionist de la Cotroceni, însă de data aceasta de la omul numărul doi din PSD: "Eu sper că astăzi nu există oameni politici care doresc ca România să se întoarcă la harababura de dinainte de intrarea PSD la guvernare. E păcat să intoxicăm cetățenii cu discuții fără substanță" a spus Paul Stănescu. Având în vedere că deciziile reale nu mai par a fi luate la partide, toată butaforia acestor dialoguri sugerează mai degrabă interes pentru propriul electorat: Klaus Iohannis încearcă să conserve micile resturi ale uriașei și irositei simpatii din 2014 și 2019, dar și să-și refacă autoritatea în fața argaților din Modrogan, care încep să crâcnească, văzând slăbirea electorală a stăpânului. La rândul lor, liderii PSD contează pe capacitarea tuturor energiilor negative la adresa președintelui, în consolidarea propriului electorat, care probabil nu a uitat peste noapte, precum cel al PNL, că "ciuma roșie" a fost răul suprem timp de 7 ani.
Miercuri, șeful Statului eșuat a reacționat prompt ca de obicei, la doar o săptămână de la apariția informațiilor privind urzelile Rusiei în destabilizarea Republicii Moldova: "Condamn ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării" a spus acesta, înspăimântând prin hotărăre inițiatorii demersului. Și tot atunci, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a predat o lecție de eleganță celebrilor jurați cinzeciști ai tribunalelor poporului USRist, afirmând a luat şi ia ca martor întreg sistemul judiciar, pe fiecare magistrat şi grefier, în sensul că niciodată, în niciun context, nu a iniţiat, sugerat sau solicitat vreun deznodământ privind o procedură judiciară sau de altă natură.
Joi, salvatorul Bucureștiului a fost denunțat la Prefectură, la Curtea de Conturi și la Parchet, de către Agenția Națională de Integritate, pentru o lungă listă de fapte cu implicații penale. Ca orice "om nou", acesta nu a ieșit în piață, cu rucsac și pe trotinetă, să susțină cu lanterna telefonului principiul "fără penali în funcții publice", ci a spus că nimic nu este adevărat și că va contesta decizia. Nu a folosit nici măcar aberanta și absurda lozincă a fanilor săi, consacrată de "statul de drept", prin care cei acuzați trebuie "să-și dovedească nevinovăția". Interesant e că aceasta e deja a doua lovitură a umaniștilor în doar o săptămână, după transferul Doinei Gradea, întrucât declanșarea investigației aparține tânărului urbanist și candidat PUSL la Primăria Sectorului 1 , Alexandru Pânișoară. Acesta promite că continue seria dezvăluirilor la adresa rivalilor săi aliați, Nicușor Dan, Clotilde Armand și Sebastian Burduja
Vineri a circulat un filmuleț extrem de interesat, surprins de „paparazzi”, care ilustra o întâlnire dintre Victor Ponta și George Simion. E de analizat cine avea interesul ca informația să ajungă în presă. Ori fostul premier, pentru a dovedi PSD și rămășițelor ALDE că e curtat de suveraniștii cotați cu 20% în sondaje, ori liderul AUR, pentru a-și valida poziția de jucător neizolat pe piața politică. Realist vorbind, Victor Ponta are coerența ideatică necesară pentru a crește formațiunea populistă, întrebarea este dacă își va asuma George Simion riscul de a-și pierde creația politică în favoarea mult mai experimentatului potențial partener. Plus că afilierile „civile” ale celor doi pot fi diferite, de unde și alte posibile surse de tensiuni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau