„Pușcăria canibalilor“ din Africa. Deținuții dintr-o închisoare din Rwanda, forțați să mănânce cadavrele în putrefacție ale colegilor pentru a rămâne în viață
Dimensiune font:
O închisoare barbară din Africa este un iad pe Pământ, deținuții din închisoarea Gitarama din Rwanda, una dintre cele mai periculoase din lume, fiind forțați să mănânce cadavrele în putrefacție ale altor deținuți pentru a supraviețui.
Violatori, tâlhari, criminali și unii dintre cei mai violenți infractori din țară se află între zidurile murdare și supraaglomerate ale acestei închisori - dar există temeri că unii dintre deținuți ar putea fi complet nevinovați.
Închisoarea de neimaginat de la periferia capitalei Rwandei, Kigali, a fost construită în 1960 ca locuință pentru muncitorii britanici. Ulterior, a fost transformată într-o închisoare concepută pentru a găzdui aproximativ 400 de prizonieri la acea vreme.
Condițiile tulburătoare înseamnă că deținuții nu au de multe ori altă opțiune decât să stea în picioare din cauza lipsei de spațiu, până la 8.000 de persoane fiind ținute înăuntru, deși capacitatea închisorii se situează în prezent între 1.300 și 3.000 de persoane.
La capacitatea sa maximă, după genocidul din Rwanda de la mijlocul anilor 1990, se estimează că închisoarea a găzduit aproape 50.000 de deținuți în condiții mizerabile.
Se pare că peste 1.000 de oameni au murit la Gitarama numai în 1995. Chiar și astăzi, se spune că mirosul de fecale și carne în putrefacție este detectabil până la un kilometru distanță.
Rapoartele afirmă că mai mulți deținuți pe zi pot muri în închisoarea Gitarama din cauza condițiilor mizerabile. De asemenea, s-a raportat că nu există un sistem de canalizare, ceea ce înseamnă că deținuții trebuie să se târâie desculți prin propriile fecale.
De-a lungul deceniilor, organizațiile pentru drepturile omului au protestat împotriva condițiilor deplorabile din interiorul închisorii, dar nu au reușit să îmbunătățească condițiile.
International Bridges to Justice, cu sediul în Elveția, este doar una dintre organizațiile care a făcut campanie pentru a pune capăt tratamentului sălbatic aplicat deținuților din interiorul închisorii, unii dintre ei așteptând fără să fie judecați într-un proces timp de 16 ani.
„Bărbați, femei și copii obișnuiți care se confruntă cu acuzații pot aștepta în purgatoriul juridic pe termen nelimitat, cu acces redus, dacă nu chiar inexistent, la familie, asistență medicală și consiliere juridică”, a declarat asociația. „Unii au fost închiși timp de 16 ani fără o dată prevăzută pentru proces. Nu trebuie să fie așa. Căutăm să decongestionăm închisoarea Gitarama și să asigurăm procese corecte și la timp pentru deținuți”.
Având în vedere că unii dintre deținuți execută pedepse pe viață după ce au comis cele mai deplorabile infracțiuni (în unele cazuri, executând mai multe pedepse pe viață), se crede în general că aceștia nu au „nimic de pierdut”, așa că comit acte și mai odioase pentru a câștiga respectul colegilor infractori.
Locotenent-colonelul Charles Kayonga, comandantul de la Gitarama la mijlocul anilor 1990, a recunoscut în mod sfâșietor că este foarte posibil ca unii dintre deținuți să fie nevinovați.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau