Ajutoarele militare primite de Ucraina de la fiecare țară în parte de la începerea războiului ANALIZĂ

ukraina  5749838500

Dimensiune font:

| 23-04-2022 19:43

Numeroase state ajută militar Ucraina luptă împotriva Rusiei, care şi-a invadat vecinul la 24 februarie, relatează AFP, care prezintă ajutoarele primite de Kiev ţară cu ţară.

SUA

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi un nou ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari care constă, între altele, în obuziere şi vehicule ale acestora, 144.000 de obuze şi 121 de ”drone sinucigaşe” Phoenix Ghost.

 

Ajutorul primit de către Ucraina de la începutul mandatului său a crescut, astfel, la patru miliarde de dolari.

 

 

La 13 aprilie, Biden anunţa un ajutor constând, între altele, în vehicule blindate, artilerie şi elicoptere.

Washingtonul a furnizat sau promis anterior 1.400 de sisteme antiaeriene de tip Stinger, 5.000 de rachete antitanic de tip Javelin, 7.000 de arme antitanc de alt tip, sute de ”drone sinucigaşe” de tip Switchblade, 7.000 de puşti de asalt, 50 de milioane de gloane şi muniţie de diverse tipuri, obuze ghidate cu laser, drone de tip Puma, radare antiartilerie şi antidrone, blindate uşoare şi sisteme de comunicaţii securizate.

Washingtonul a dat asigurări că Ucraina a primit piese de schimb pentru avioane de vânătoare, fără să precizeze provenienţa acestora.

TURCIA

Ucraina, care spune că dispunea înainte de invazia Rusiei de 20 de drone turceşti de luptă de tip Bayraktar TB2, a anunţat la începutul lui martie că a primit altele, comandate la sfârşitul lui ianuarie - 16 potrivit unor experţi.

Kievul spune că a distras atenţia apărării crucişătorului rus Moskva, pe care l-a scufundat săptămâna trecută în Marea Neagră, cu o dronă de tip TB2, în timp ce îl lovea cu rachete din cealaltă parte.
Ads

Potrivit unor experţi, Turcia continuă să livreze drone Ucrainei, însă Ankara nu a confirmat acest lucru.

REGATUL UNIT

Regatul Unit afirmă că a livrat deja 200.000 de echipamente - 4.800 de rachete antitanc de tip NLAW şi un număr mic de rachete antitanc de tip Javelin - şi a anunţat că trimite 6.000 de rachete de alt tip.

Regatul a trimis, de asemenea, rachete antiaeriene de tip Starstreak şi a promis să trimită 120 de vehicule blindate - de tip Mastiff, Wolfhound and Husky - şi un nou sistem antinavă.

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat vineri că vrea să trimită tancuri Poloniei, în schimbul cărora Varşovia urmează să trimită tancuri poloneze de tip T72 în Ucraina.
Ads

Londra a promis să acorde armatei ucrainene un ajutor financiar în valoare de 350 de milioane de lire sterline (416 milioane de euro), plus un ajutor umanitar şi economic.

CANADA

Canada s-a angajat - din 2015 - să furnizeze Ucrainei echipament militar în valoare de aproximativ 112 milioane de dolari - dintre care în valoare de 94 de milioane de dolari începând din februarie 2022.

Ottawa a anunţat în februarie că a trimis mitraliere, carabine, puşti de precizie, muniţie, grenade, lansatoare de obuze şi material de supraveghere.

Canada a livrat săptămâna aceasta - pentru prima oară - artilerie grea, şi anume obuziere de tip M777 şi muniţie antitanc suplimentară, însă fără precizeze cantitatea.

Ea se pregăteşte, de asemenea, să trimită vehicule blindate.

GERMANIA

La începutul războiului rus, Germania a anunţat că trimite 1.000 de arme antitanc, 500 de rachete sol-aer de tip Stinger, aproximativ 2.700 de rachete sol-aer de tip Strela şi muniţie.
Ads

Presa germană scrie că Germania a trimis între timp alt armament - mitraliere, 100.000 de grenade, 2.000 de mine antipersonal, 15 bombe antibuncăr, detonatoare şi încărcături explozive.

Berlinul, care are un cuvânt de spus în privinţa armelor fostei Germanii de Est, a aprobat cereri din partea unor ţări ca Estonia şi Cehia în vederea trmierii unora dintre aceste arme în Ucraina - inclusiv obuziere şi vehicule blindate de transport de trupe.

SPANIA

Madridul a anunţat joi livrarea a 200 de tone de material militar, muniţie, a 30 de camioane militare, vehicule speciale de transport greu şi a 10 vehicule uşoare, după ce a trimis 12 avioane cu muniţie şi armament uşor.

FRANŢA

Franţa, care rămâne discretă în acest subiect, a livrat echipament militar în valoare de peste 100 de milioane de euro.
Ads

”Echipament important, de la (rachete antitanc de tip) Milan la (tunuri automotor de tip) Caesar şi mai multe tipuri de armament”, a dezvăluit vineri Emmanuel Macron.

Potrivit preşedinţiei franceze, rachete de tip Milan ”au fost deja donate”, iar tunuri de tip Caesar de 155 de milimetri urmează să fie livrate ”în zilele următoare”, dar şi ”mii de obuze”.

Aproximativ 40 de militari ucraineni urmează să fie formaţi în Franţa în utilizarea tunurilor de tip Caesar, începând de sâmbătă.

ŢĂRILE SCANDINAVE

Norvegia a furnizat 100 de rachete antiaeriene de tip Mistral, pe care urma să le retragă din serviciu, şi aproximativ 4.000 de arme antitanc de tip M72.

Suedia a anunţat că trimite 5.000 de lansatoare de obuze cu tir unic din clasa AT-4, 5.000 de arme antitanc suplimentare şi echipament de deminare.

Finlanda a promis în februarie 2.500 de puşti de asalt, 150.000 de piese de muniţie şi 1.500 de lansatoare de obuze. La 24 martie, ea a anunţat o livrare de armament suplimentar, neprecizat.

Danemarca a anunţat la 27 februarie că trimite 2.700 de lansatoare de obuze. La 21 aprilie, premierul Mette Fredriksen a efectuat o vizită la Kiev şi a promis o contribuţie suplimentară în valoare de 600 de milioane de coroane daneze (88 de milioane de dolari) în vederea achiziţionării de armament.

ŢĂRILE VECINE UCRAINEI

Polonia a trimis drone, lansatoare de rachetă antitanc de tip Javelin, puşti de asalt de tip Grot, muniţie, mortiere şi MANPADS (Man-portable air-défense systems, rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune).

Potrivit unor informaţii neconfirmate, ea a trimis 40 de tancuri de tip T-72 şi vehicule blindate de luptă de infanterie de tip BMP-1.

Slovacia a contribuit cu material militar în valoare de aproximativ 62,5 milioane de euro - carburant, muniţie, rachete de tip sol-aer, rachete antitanc - şi a frunizat sisteme de apărare antiaeriană de tip S-300. Ea a negociat cu Ucraina să trimită obuziere automotoare de tip Zuzana.

România anunţa la sfârşitul lui februarie că trimite combustibil, muniţie şi alte echipament militar, în valoare de trei milioane de euro.

ŢĂRILE BALTICE

Letonia a trimis material în valoare peste 200 de milioane de euro, inclusiv muniţie, rachete antiaeriene de tip Stinger şi rampe de lansare ale acestora, dar şi drone.

Lituania a furnizat ajutor militar în valoare de ”zeci de milioane de euro”, inclusiv rachete antiaeriene de tip Stinger, mortiere, puşti şi muniţie.

Estonia a oferit un ajutor în valoare de 227,5 milioane de euro, constând în lansatoare de rachetă antitanc de tip Javelin, obuziere, mine antitanc, tunuri antitanc şi muniţie.

EUROPA CENTRALĂ

Slovenia anunţa la sfârşitul lui februarie că trimite Kalaşnikov şi muniţie. Presa germană scrie că Slovenia discută cu Germania despre trimiterea unui număr mare de tancuri de asalt slovene, în schimbul unor tancuri germane de tip Marder şi vechile de transport de trupe de tip Fuchs.

Bulgaria nu furnizează, în mod oficial, echipament militar, din cauza refuzului socialiştilor bulgari proruşi. Însă exporturi în acest domeniu către state membre UE aproape că s-au triplat de la 20 februarie la 13 aprilie, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021.

Cehia a donat material militar în valoare de 45,2 milioane de euro. Potrivit presei cehe, Praga a trimis obuziere automotoare Dana, lansatoare de rachetă de tip RM-70 Grad, tancuri de tip T-72 de fabricaţie sovietică şi vehicule de luptă de infanterie. Societăţi cehe urmează să asigure reparaţii tancurilor ucrainene.

BELGIA, OLANDA, GRECIA ŞI ITALIA

Belgia a anunţat că a trimis 5.000 de puşti automate şi 200 de arme antitanc, iar Olanda a promis la sfârşitul lui februarie să livreze 200 de rachete de tip Stinger, iar în aprilie vehicule blindate.

Grecia a anunţat la sfârşitul lui februarie că a furnizat 400 de puşti de asalt de tip Kalaşnikov, lansatoare de obuze şi muniţie, iar Italia a decis, pentru moment, să menţină secrete livrările de armament.

JAPONIA

Japonia a trimis generatoare electrice şi drone. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Rusia continuă să conteste alegerile din Republica Moldova. Ambasadorul moldovean, convocat de Moscova
07/11/2024 00:18

Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a protesta faţă de ceea ce a considerat a fi tratamentul ostil şi discriminatoriu aplicat observa ...

 De ce a pierdut, de fapt, Kamala Harris alegerile din SUA: A fost brutal!
07/11/2024 00:15

Rezultatul de miercuri a fost brutal pentru Kamala Harris, o baie de sange pentru democrati pe toată harta si o trezire foarte bruscă la realitate. Harris a mostenit o campanie de la Joe Biden in timpul veri ...

Ucrainenii spun că au lovit, pentru prima dată, nave rusești în Marea Caspică cu drone kamikaze
07/11/2024 00:13

Cel putin o dronă ucraineană a lovit miercuri dimineată in portul Kaspiysk, din Republica Daghestan, unde se află flota rusă de la Marea Caspică, potrivit mai multor imagini apărute pe retelele de social ...

Kamala Harris, o mamă vitregă de milioane. „Inima mea nu ar fi întreagă fără cei doi copii ai soțului meu”. O poveste de viață impresionantă
07/11/2024 00:11

Chiar dacă nu a ajuns la Casa Albă, Kamala Harris este una dintre femeile care va rămane in cărtile de istorie. Este prima femeie de culoare care a ajuns vicepresedinte al Statelor Unite ale Americii, iar i ...

Trump este primul inculpat penal ales preşedinte în SUA. Ce se întâmplă acum cu dosarele sale penale şi civile?
06/11/2024 21:46

    Trump este primul inculpat penal ales preşedinte in SUA. Ce se intamplă acum cu dosarele sale penale şi civile?   Donald Trump a fost reales la Casa Albă, deşi are statutul de ...

Cum trebuie să alegeți anvelopele de iarnă: Criteriul esențial de care trebuie să țineți cont
06/11/2024 20:23

  Un studiu recent evidentiază faptul că romanii sunt mai atenti decat alti europeni atunci cand vine vorba despre alegerea anvelopelor de iarnă. Iată care sunt principalele considerent ...

Meteorologii ANM anunță o schimbare bruscă a vremii: Lovesc ninsorile, ploile și temperaturile negative, inclusiv în București
06/11/2024 20:19

  Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele zile. Începand din acest weekend, temperaturile vor fi mai scăzute decat media anuală si se anuntă valori negative inclusiv ...

Descinderi DNA în București și Ilfov: O rețea de notari care elibera certificate false de moștenitor a fost săltată
06/11/2024 15:10

  Procurorii fac, miercuri, percheziţii domiciliare in 12 locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov , intr-un dosar care vizează eliberarea nelegală de către un ...

 Intercepări! Directorul CFR Iași, denunț bombă. Arestări pentru șpagă
06/11/2024 13:32

 Denuntul care a dus la arestarea a doi angajati din cadrul companiei de căi ferate a fost formulat chiar de directorul Regionalei CFR Călători Iasi, Ioan Grădinaru  Acesta a sesizat fraudarea unu ...

După Trump, vine Rafael! Uraganul se îndreaptă cu putere spre SUA. Meteorologii nu știu încă unde va lovi
06/11/2024 12:54

  Uraganul Rafael a lovit Insulele Cayman din vestul Caraibelor cu vanturi puternice şi ploi abundente, iar acum se asteaptă ca urganul de categoria 1 să devină si mai puternic inainte să ating ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei