Asigurarea locuinței, vitală în cazul unui cutremur puternic. În plus, e obligatorie. Ce amenzi riscă cei care nu o au. Adrian Negrescu: Doamne ferește să rămâi pe drumuri sau să îți pierzi viața
Dimensiune font:
Economistul Adrian Negrescu atrage atenția asupra unui lucru important, după cutremurul de 5,7 din Gorj.
Economistul Adrian Negrescu atrage atenția asupra faptului că asigurarea locuinței este obligatorie în România. Cine nu o are riscă o amendă de 5 mii de lei, dar și să rămână fără nimic în urma unui cutremur puternic, spre exemplu.
"60% dintre imobilele statului nu sunt asigurate. Asta este o altă mare problemă. Legat de modul în care se petrece aceste reabilitări, aceste consolidări, și acolo sunt probleme pentru că mă uitam pe datele din Capitală, spre exemplu, în 30 de ani noi nu am reușit să reabilităm decât 30 de imobile. Spune mult despre modul în care suntem pregătiți pentru astfel de seisme care iată, încep să apară și sunt greu de prevăzut. Nu cred că există cineva care să spună că poate prevedea cutremurele în România", a spus Adrian Negrescu.
"Am văzut care a fost reacția oamenilor. Cei mai mulți dintre ei s-au speriat, au refuzat să intre în locuințe în momentul în care au văzut că acele cutremure au și replici. Este oarecum de înțeles reacția oamenilor dacă stăm să ne gândim la ce au văzut la televizor că s-a întâmplat în Turcia și Siria în urmă cu o săptămână?", a întrebat jurnalistul Marius Ioniță.
Adrian Negrescu: Cei care nu sunt asigurați plătesc o amendă de 5 mii de lei
"Această asigurare obligatorie este obligatorie doar la nume cu titulatură sau este obligatorie pentru fiecare cetățean?", a întrebat Marius Ioniță.
"Legea spune că este obligatorie pentru toate imobilele din România. Primăriile sunt cele care trebuie să monitorizeze faptul că toate imobilele sunt asigurate, iar cei care nu sunt asigurați plătesc o amendă de 5 mii de lei. Faptul că nu se dau amenzi ține de interesele electorale ale primarilor care nu vor să își pună în cap oamenii pe ideea că îi amendează pe așa ceva", a mai spus Adrian Negrescu.
"Când te duci să plătești impozitul la primărie nu s-ar putea să fie acolo un ghișeu unde să te oblige să faci și acea asigurare obligatorie?", a mai întrebat Marius Ioniță.
"Ba da, cred că aceasta ar fi soluția cea mai optimă în momentul de față, să obligi practic toți proprietarii de imobile în momentul în care plătesc impozitul pe clădire să plătească și această asigurare. Și nu o facem doar prin prisma de a da bani pentru că tu nu dai bani statului, să se înțeleagă acest lucru. Sunt bani care îți permit ție să ai o plată de salvare în cazul în care se întâmplă un astfel de eveniment nedorit. Banii ăia nu ajung la stat, ajung la companiile de asigurări, iar companiile de asigurări sunt obligate să-ți asigure despăgubirea în cazul unor astfel de situații. Nu este un alt impozit, nu este o taxă, este pur și simplu o metodă prin care ne protejăm așa cum ne protejăm mașinile prin asigurarea RCA.
>De ce ar trebui să îți faci și o asigurare de viață, mai ales dacă ai copii
Asigurarea este de 10 mii sau 20 de mii de euro, peste care poți să-ți faci o asigurare facultativă, să îți asiguri casa la valoarea ei exactă. Poți să îți asiguri casa și la 100 de mii de euro dacă valorează, într-adevăr apartamentul tău 100 de mii de euro și plătești și o primă în plus.
Trebuie să ne învățăm să ne asigurăm bunurile. Inclusiv la asigurările de viață, dacă avem copii, dacă avem rude, să ne gândim că dacă nouă ni se întâmplă ceva să ne gândim să nu îi lăsăm pe acești oameni pe drumuri. Trebuie să învățăm să ne facem asigurări pentru că altfel trăim de pe o zi pe alta și uitați că eveniment se întâmplă și nu știi niciodată ce ți se poate întâmpla în astfel de cazuri. Doamne ferește să rămâi pe drumuri sau să îți pierzi viața", a explicat Adrian Negrescu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau