Băsescu, despre relaţia cu SUA: Atragerea de investiţii americane - prioritară; se va acţiona pentru admiterea în Visa Waiver
Dimensiune font:
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni că în ceea ce priveşte relaţia cu Statele Unite ale Americii, prioritară va fi atragerea de noi investiţii americane în România, punctând totodată că se va acţiona şi pentru crearea condiţiilor pentru admiterea ţării noastre în programul Visa Waiver.
'Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite ale Americii reprezintă dimensiunea transatlantică a politicii externe româneşti şi este cel mai important parteneriat de anvergură globală al României. Acest parteneriat, aflat la cel mai înalt nivel de consistenţă, trebuie să intre într-o nouă fază, în care excelenta cooperare în domeniul politico-militar şi de securitate trebuie să fie completată cu o dinamică pozitivă a domeniilor de cooperare economică, la nivel social, cultural şi interuman', a declarat Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti.
În context, el a spus că, în plan bilateral, se va finaliza cadrul juridic privind reglementarea participării ţării noastre la sistemul american de apărare antirachetă în Europa, prin încheierea tuturor Aranjamentelor de Implementare ale Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.
'Extinderea cooperării economice, atragerea de noi investiţii americane în România va fi prioritară. Se va acţiona susţinut pentru crearea condiţiilor pentru admiterea României în programul Visa Waiver, în contextul promovării şi adoptării în Statele Unite a noii legislaţii în domeniu. În cadrul Uniunii Europene, România va susţine extinderea şi aprofundarea parteneriatului UE-SUA', a completat Băsescu.
Şeful statului le-a vorbit şefilor de misiuni diplomatice şi despre faptul că diplomaţia economică a ţării noastre va trebui să se aplece tot mai mult asupra posibilităţilor de promovare a investiţiilor româneşti, a invenţiilor şi ideilor româneşti cu potenţial de a fi valorificate pe terţe pieţe.
'Efortul de asigurare a prosperităţii cetăţenilor români ţine de creşterea economică şi de crearea de locuri de muncă, dar şi de un efort de identificare a acestei bogate resurse, nevalorificată suficient, a minţii, inventivităţii şi antreprenoratului românesc. În perioada următoare, trebuie să concentrăm resurse diplomatice suplimentare pentru atingerea ţintelor strategice de cooperare consolidată cu state de pe alte continente către care pot fi orientate interesele economice ale României. Includ aici China, Japonia, India şi Coreea de Sud, dar şi alţi parteneri deja tradiţionali din Orientul Îndepărtat, Africa, Orientul Mijlociu, America de Sud şi Asia de Sud-Est. Acestea vor constitui repere pentru diplomaţia economică a României', a adăugat şeful statului.
Traian Băsescu a mai menţionat că mai avem multe de învăţat, mai ales de la partenerii noştri europeni majori, în ceea ce priveşte consolidarea dimensiunii economice a diplomaţiei pentru dinamizarea cooperării economice, atragerea de investiţii străine şi promovarea produselor şi companiilor româneşti pe pieţele externe.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau