Ce pensionari riscă să rămână fără bani dacă nu trimit certificatul de viață până la finalul acestei luni?
Dimensiune font:
Dacă locuiți în străinătate și primiți pensie din România, trebuie să trimiteți anual un certificat de viață către Casa de Pensii în raza căreia aveți domiciliul. Acest document este necesar pentru a confirma că sunteți în viață și că aveți dreptul să primiți în continuare pensia. Fără acest act, plata pensiei va fi suspendată. Pensionarii români din străinătate trebuie să trimită certificatul de viață în fiecare an, în două perioade, anume până la 31 martie – pentru prima verificare, respectiv până la 30 septembrie – pentru a doua verificare, potrivit art. 98 din Legea nr. 360/2023 .
Potrivit datelor transmise de Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, la nivelul județului Iași figurează cu domiciliul în străinătate 1.861 de pensionari. Nu au trimis certificat de viață 341 dintre ei.
„Sunt destule cazuri care primesc banii în România, dar stau în străinătate, nu-i putem găsi. Știm de cei din străinătate doar dacă depun o cerere la CJP Iași și dau domiciliul de acolo”, a explicat Maria Andronache pentru „Ziarul de Iași”. Este important de menționat că acest certificat de viață trebuie trimis din proprie inițiativă, fără a aștepta o notificare din partea autorităților. Dacă documentul nu ajunge la timp, casa de pensii suspendă plata pensiei, iar aceasta va fi reluată doar după ce certificatul este trimis și verificat. După descărcarea formularului de pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), pensionarul trebuie să completeze certificatul cu datele personale. Certificatul este disponibil în mai multe limbi, inclusiv română și germană, engleză, spaniolă, franceză, maghiară sau italiană.
După completare, este necesar ca documentul să fie semnat în fața unei autorități competente. Printre autoritățile care pot autentifica certificatul se numără Casa de Pensii sau instituțiile de securitate socială din țara în care pensionarul locuiește, primăria locală, notarul, avocatul sau chiar medicul de familie. De asemenea, ambasadele și consulatele României din țara de reședință pot oferi semnătura necesară, la fel și anumite asociații de români sau birouri ale Patronatelor din Italia care au încheiat acorduri cu CNPP.
Unde și cum trebuie trimis certificatul de viață
După ce certificatul a fost completat și semnat de autoritatea competentă, acesta trebuie trimis la casa de pensii din România înainte de termenul-limită. Certificatul de viață poate fi trimis către casa teritorială de pensii prin diverse metode de comunicare, inclusiv poștă, fax, e-mail, folosind datele de contact disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor de pensii și pe site-ul CNPP. Dacă certificatul de viață nu ajunge la Casa de Pensii înainte de 31 martie sau 30 septembrie, plata pensiei va fi suspendată. Pentru a se relua plata, trebuie să trimiteți documentul cât mai repede posibil.
Ce trebuie să facă cei care se pensionează acum și locuiesc în străinătate?
Potrivit CNPP, dacă ați depus recent cererea de pensionare în România și între data depunerii și prima plată a pensiei trec mai mult de 6 luni, Casa de Pensii vă va trimite un certificat de viață împreună cu decizia de pensionare, potrivit noii legi a pensiilor, în vigoare din septembrie anul trecut. Acest document trebuie completat, semnat și ștampilat de o autoritate competentă, apoi trimis înapoi la casa de pensii pentru ca prima plată a pensiei să fie aprobată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau