Ce se întâmplă dacă Rusia reușește să se instaleze pe Insula Șerpilor: "Ar avea capacitatea să distrugă orașe din România"

0000000  news-alert-graphic-new-as-of-3-21-11-27279469-e1351416678191

Dimensiune font:

| 14-05-2022 10:12

 Ce se întâmplă dacă Rusia reușește să se instaleze pe Insula Șerpilor: "Ar avea capacitatea să distrugă orașe din România"

 Chiar de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Insulei Șerpilor i s-a acordat un statut vital și aproape mitic în război.

Acest afloriment stâncos insipid din Marea Neagră, situat la doar 40 de kilometri de Sulina, a fost capturat de Rusia și a devenit un câmp de luptă cu valoare strategică.

Rusia susține că Ucraina a suferit pierderi dezastruoase în încercarea eșuată de a recuceri insula, inclusiv forțe speciale, avioane de război, elicoptere și drone. Ucraina insistă că și-a limitat contraatacurile la bombardarea de la distanță a instalațiilor de pe insulă, a avioanelor, elicopterelor sau a bărcilor din Marea Neagră.

Bătălia nu s-a încheiat, iar Rusia încearcă în mod repetat să-și consolideze garnizoana expusă, spun serviciile de informații ale Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Insula are o dimensiune de o fracțiune de kilometru pătrat și nu mai există șerpi despre care să vorbim. Dar nu poate exista nicio îndoială asupra importanței sale pentru controlul vestului Mării Negre, arată BBC într-o analiză amplă publicată.

 

Este motivul pentru care nava amiral a Rusiei, Moskva, a navigat acolo la doar câteva ore de la începutul invaziei, spunându-le soldaților ucraineni să abandoneze lupta: „Sugerez să depuneți armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victime inutile. În caz contrar, veți fi bombardați”, a spus un ofițer rus.

„Navă de război rusească, du-te dracului!”, a venit răspunsul acum legendar, deși traducerea este eufemistică, limbajul original fiind mult mai grosier. Insula a fost capturată, dar câteva săptămâni mai târziu Moskva a fost scufundată.

Pierderea Moskvei înseamnă că navele de aprovizionare ale Rusiei către insulă au acum o protecție minimă. Pe de altă parte, dacă Rusia reușește să-și consolideze poziția, atunci ar putea domina o mare parte a Mării Negre. Amenințare la adresa Ucrainei, a vecinilor săi și a NATO

 

O prezență consolidată a Rusiei în zonă ar putea fi dezastruoasă pentru Ucraina, atât strategic, cât și economic.

Ucraina a fost deja nevoită să-și închidă portul de la Odesa, suspendând exporturile vitale de cereale, dar expertul militar Jdanov se teme că insula ar putea fi folosită și ca a doua linie de front.

„Dacă rușii reușesc să instaleze sisteme de apărare aeriană cu rază lungă, atunci își vor putea apăra escadrila, care poate ajunge pe coasta Ucrainei”.

De asemenea, ar oferi trupelor ruse șansa de a pătrunde în Transnistria, teritoriul separatist al Moldovei aflat sub control rusesc, care se află lângă Ucraina și nu departe de Odesa.

Cu toate acestea, Insula Șerpilor se află la doar 40 de kilometri distanță de coasta României, care face parte din Alianța NATO.

 

distante insula serpilor

România este situată cel mai aproape de Insula Șerpilor, în timp ce Odesa se află la aproximativ 145 de kilometri

 

"Acest lucru este foarte important pentru guvernul și poporul român, dar și pentru întreaga alianță. Rusia ar avea capacitatea de a distruge orașe și obiective militare din estul României".

NATO a întărit granițele României de la începutul războiului, trimițând forțe belgiene și franceze.

Dar există riscuri economice majore și pentru România. Insula Șerpilor se află aproape de gura Dunării, fluviu care delimitează granița României cu Ucraina. Portul românesc Constanța, la Marea Neagră, nu este departe de sud și a primit deja nave-containere care nu mai pot naviga spre Odesa.

Analistul politic militar rus Alexander Mikhailov a spus că trupele de pe Insula Șerpilor ar putea fi în măsură să controleze traficul în nord-vestul Mării Negre și în delta Dunării - poarta de intrare în sud-estul Europei. „Dacă există o bază militară sau o infrastructură militară, ar fi posibil să se blocheze navele care intră în Dunăre, precum și să plece”, a spus el presei ruse. 

Centrul Euro-Atlantic de Reziliență al României consideră că Rusia ar putea decide să anexeze insula și să controleze cât mai multe rute maritime ale Mării Negre către strâmtoarea Bosfor.

Din punct de vedere istoric, Insula Șerpilor a fost teritoriu românesc până când a fost cedată în 1948 Uniunii Sovietice, care a folosit-o ca bază radar. După ce România a intrat sub influența sovietică, până în 1989, Bucureștiul a acceptat aranjamentul.

Ucraina a preluat controlul odată cu căderea comunismului și, în cele din urmă, în 2009, Curtea Internațională de Justiție a stabilit limitele teritoriale ale insulei, oferind României aproape 80% din platforma continentală a Mării Negre din apropierea insulei, iar Ucrainei restul.

Insula Șerpilor nu este doar de uz strategic, deoarece această parte a Mării Negre este bogată în resurse de hidrocarburi - așa că decizia de la Haga înseamnă că ambele țări dețin rezerve de petrol și gaze.

Poate părea a fi un pâlc de rocă fără valoare, dar controlul insulei este un element major în deznodământul războiului început de Rusia.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Patriot pentru Ucraina: Andrzej Duda explică de ce Polonia nu poate transfera sistemul, în timp ce în România se poartă negocieri pe aceiaşi temă
14/05/2024 21:08

In prezent, Polonia primeste primele sisteme Patriot pe care le-a comandat in urmă cu sapte ani. Motiv pentru care Varsovia nu poate transfera sistemul de apărare aeriană Ucrainei, potrivit presedintelui Pol ...

Rusia amenință că va testa sistemele Patriot ale României cu rachete Iskander, dar nu în Ucraina, ci chiar pe teritoriul românesc
14/05/2024 21:01

La nivelul inal al Consiliului Federatiei Ruse au fost lansate amenintări directe cu privire la lovirea teritoriului romanesc cu rachete rusesti in contextul escaladării războiului de agresiune provocat de R ...

Germania intră tare peste România: Va livra al treilea sistem Patriot Ucrainei
14/05/2024 20:38

Germania a anunţat transferul celui de-al treilea sistem de apărare aeriană PATRIOT in Ucraina. „Nu a fost o decizie uşoară, pentru că nu avem atat de multe", a spus cancelarul Olaf Scholz. Germania va ...

Serviciile secrete sunt în alertă maximă. Rusia a lansat o nouă ofensivă puternică
14/05/2024 19:48

Federatia Rusă a lansat o campanie de recrutare de spioni si sabotori in Europa! Chestiunile par complicate la prima vedere, insă sunt mult mai simple in realitate: orice om cu un smartphone poate ajuta Mosco ...

 Rusia dă fiori pe toată planeta: a pus în funcţiune o nouă rachetă balistică, capabilă să transporte până la șase focoase nucleare
14/05/2024 19:25

Rusia a pus in functiune racheta balistică intercontinentală Bulava, a anuntat marti agentia rusă de presă TASS, citandu-l pe proiectantul sef al sistemului, relatează agentia. Rusia a efectuat in noiem ...

Simona Halep nu mai poate juca azi la Paris. Care e motivul
14/05/2024 16:36

 Simona Halep, locul 1149 WTA, nu va mai juca marţi, 14 mai, impotriva sportivei americane McCartney Kessler, numărul 123 mondial, in primul tur al turneului Trophée Clarins. Initial, meciul dint ...

BREAKING Republica Moldova va semna un pact de securitate și apărare cu UE, anunță Financial Times. Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei
14/05/2024 12:19

Republica Moldova si UE sunt pe cale să isi aprofundeze cooperarea in domeniul apărării la un nivel fără precedent, in timp ce Chisinăul sfidează avertismentele Moscovei, scrie Financial Times, care dezv ...

Chișinăul îi răspunde dur Mariei Zaharova pe tema celui de-al Treilea Reich: A uitat ce este onestitatea și corectitudinea, ducând la zero valoarea mesajelor ei
14/05/2024 11:53

Maria Zaharova demult a uitat ce este onestitatea si corectitudinea, ceea ce reduce la zero valoarea mesajelor lansate de dumneaei. Declaratia a fost făcută de Ministerul de Externe de la Chisinău drept răs ...

Directorul ANM anunță revenirea ninsorilor în România: Temperaturi foarte scăzute și rafale extrem de puternice
14/05/2024 10:18

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că in următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme extrem de urată. În mare parte a tării vom avea ploi si rafale de vant, iar in zonele montane vom avea lap ...

Dronele ucrainene cad ca muștele pe front: rușii atacă de pe motociclete și ATV-uri
14/05/2024 10:03

Rusii folosesc din ce in ce mai des motociclete si ATV-uri in raidurile nocturne din Ucraina. Informatia a fost prezentată de Ministerul Apărării din Marea Britanie. Astfel, rusii pot evita dronele ucraineni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei