Cum a fost păcălită o primărie din Prahova de o firmă de IT. Datorii de peste 250.000 de euro pentru servicii inexistente
Dimensiune font:
Administratorul unei “societăţi de apartament” din Harghita a convins, în 2008, zeci de primari din toată România să semneze contracte pentru furnizarea de servicii IT banale. Din cauza unor clauze dubioase din contract, majoritatea primăriilor sunt acum executate silit din bani publici pentru milioane de lei, în unele cazuri. Printre ele și Primăria Secăria, din Prahova.
Chiar înaintea alegerilor locale din 2008, zeci de primării din toată România semnau contracte de „furnizarea de servicii WEB şi servicii SAAD-Sistem Avansat de Administrare a Documentelor – întreţinere de resurse logice de tehnologia informaţiei“ cu o societate din Sărmaş, judeţul Harghita.
Potrivit contractului, primarii urmau să plătească un abonament de 99 de euro lunar, iar furnizorul urma să le pună la dispoziţie gratuit un soft în valoare de câteva mii de euro. Primăriile puteau, la alegere, să primească un site nou şi servicii banale de mentenanţă.
Interesant e că majoritatea primăriilor care au semnat contracte aveau deja site-uri funcţionale.Firma este total necunoscută pe piaţa serviciilor IT din România.
În 2008, societatea avea un singur angajat.
În toate cazurile, după semnarea contractelor, firma din Harghita a realizat o pagină web cu denumirea respectivei administraţii locale pe un server anonim imposibil de găsit la o căutare în Google (nume.senap.ro). De aceea, majoritatea acestor pagini sunt inutilizabile, lipsite de orice informaţie, iar primăriile s-au întors la paginile web iniţiale, care funcţionează şi oferă informaţii.
După 10 ani, primăriile care au acceptat contractul au ajuns să fie executate silit.
Primăria oraşului Hârşova, judeţul Constanţa, este executată silit pentru suma de 900.000 de lei, iar o altă sumă, de 2,1 milioane de lei, este încă în litigiu.
Primăria Secăria (Prahova) avea datorii acumulate de 1,2 milioane de lei, o parte din sumă fiind plătită, alta în litigiu, iar lista continuă.
Clauzele care au pus primăriile la podea
Două clauze din contract au dus la situația revoltătoare.
Prima prevede că o primărie care nu-şi achită facturile la timp plăteşte penalităţi de întârziere de 1,19% pe zi.
A doua clauză stabileşte o durată a contractului de 5 ani, cu o prelungire automată tot pe 5 ani, dacă primăria nu emite un preaviz de reziliere.
Doar că, la data emiterii preavizului, clientul nu trebuia să aibă nicio factură neachitată către furnizor. Majoritatea contractelor s-au reînnoit automat deoarece primăriile au fost forţate permanent să aibă datorii.
„Cea mai gravă clauză: dacă nu aveam zero datorii la cinci ani, contractul se prelungeşte automat. Îţi emiteau facturi cu trei zile înainte să expire contractul. Până îţi ajungea factura nu aveai cum s-o achiţi şi atunci se reînnoia automat“, a explicat Ion Sorin Timiş, primarul oraşului Borşa, judeţul Maramureş.
Situaţia este confirmată şi de către un alt edil.
„În primul contract, valabil pe 5 ani, voluntar nu ne-au trimis o factură pe o lună. Noi n-am observat, dar ne-am trezit că n-am putut rezilia contractul deoarece aveam o lună neplătită către ei. Aşa că s-a prelungit automat pentru încă 5 ani. Nu avem niciun beneficiu de la ei. Ce documente să arhiveze? Nimic n-au făcut“, spune Gheorghe Ţilincă, primarul comunei Casimcea.
„Ne tâlhăresc, nu alta. Am avut nişte procese cu ei şi am mai rezolvat. Ajunsesem la datorii la 1,2 milioane de lei. Câteva zeci de mii de lei bune le-a mai dat primăria pe fostul mandat de primar, dar am zis să mergem în instanţă. Nici nu ştiu dacă a funcţionat vreodată acel site. S-a semnat din neatenţie. Ei pe asta mizează de la început“, a declarat și Aurelian Bălan, primarul comunei Secăria (Prahova).
Contractele au fost semnate în 2008.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau