De ce nu sunt avioanele F-16 cheia rãzboiului din Ucraina. Ce ar mai trebui
Dimensiune font:
Cerute cu insistenţă de Kiev, avioanele F-16 Fighting Falcon vor ajunge la piloții ucraineni, dar experții occidentali și chiar oficiali ucraineni recunosc acum că este puțin probabil ca aeronavele să aibă un impact imediat asupra câmpului de luptă.
Cerute cu insistenţă de Kiev, avioanele F-16 Fighting Falcon vor ajunge la piloții ucraineni, dar experții occidentali și chiar oficiali ucraineni recunosc acum că este puțin probabil ca aeronavele să aibă un impact imediat asupra câmpului de luptă.
Conform experților citați de Washington Post vorbim de prea puține astfel de avioane de luptă care vor ajunge la ucraineni și de prea multe sisteme antiaeriene pe care rușii le-au adus în zonă. De altfel, oficialii americani au spus de multă vreme că F-16-urile nu vor oferi Ucrainei un avantaj decisiv din cauza apărării antiaeriene robuste a Rusiei.
De ce nu sunt avioanele F-16 cheia rãzboiului din Ucraina. Ce ar mai trebui
Dacă vorbim de avioane, oficialii ucraineni au un discurs deja obișnuit: când vorbim de F-16 și de alte sisteme de armament, Occidentul a furnizat prea puțin, prea târziu. „Președintele Volodymyr Zelensky a spus că Ucraina are nevoie de peste 100 de avioane F-16 pentru a lupta împotriva uriașei forțe aeriene a Rusiei (occidentalii trimit se pare numai 20 de unități-n.red.) și a considerat că numărul de avioane pe care îl primește Ucraina este insuficient”, arată Washington Post „Decizia privind F-16 este strategică”, a spus el în această lună. „Numărul nu este încă strategic”, a spus președintele Ucrainei.
Ucraina speră să folosească F-16 pentru a închide mai mult cerul ucrainean pentru avioanele rusești, în coordonare cu sistemele de apărare antiaeriană Patriot, pentru a doborî drone și rachete inamice și pentru a consolida protecția orașelor și a infrastructurii critice
Impact psihologic
Becca Wasser de la Defense at Center for a New American Security (CNAS) consideră că cel mai mare impact al sosirii avioanelor F-16 în Ucraina va fi unul psihologic, scrie The Washington Post, subliniind că situația de pe câmpul de luptă s-a schimbat de când Ucraina a început să le ceară avioanele aliaților săi.
Într-un interviu cu The Guardian,, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Sîrskîi, a declarat că avioanele de luptă vor opera la 40 km de linia frontului, altfel vor fi doborâte. Acest lucru limitează posibilitatea ca avioanele ucrainene să fie folosite pentru a doborî avioane rusești, susțin analiștii.
Utilizare limitată
New York Times îl citează pe Hunter Stroll, analistul la RAND Corporation și pe generalul-locotenent american (în retragere) David Deptula, care consideră că Rusia a avut suficient timp pentru a consolida linia de apărare. "Avioanele F-16 și piloții se vor confrunta cu o rezistență dură din partea apărării aeriene ruse atât la sol, cât și în aer", spune Stroll.
Reamintim că, cel puțin în parte, piloții ucraineni vor fi antrenați în Centrul European de Formare F-16 care funcționează în România. România s-a alăturat „coaliției de aviație” care sprijină pregătirea piloților și personalului de la sol ucraineni, fiind implicată și în transferul avioanelor multifuncționale moderne ca parte a asistenței militare
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau