Piaţa muncii din Germania este aşteptată să se bazeze puternic pe imigranţi pe termen lung, în condiţiile în care va avea nevoie de aproximativ 288.000 de muncitori internaţionali în fiecare an, până în 2040, potrivit unui nou studiu publicat marţi, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.
Analiza, efectuată la comanda Bertelsmann Foundation, arată că actualul nivel al migraţiei forţei de muncă este semnificativ sub ceea ce ar fi nevoie.
Susanne Schultz, expert în migraţie la Bertelsmann Foundation, a declarat pentru DPA că trebuie înlăturate barierele iar condiţiile pentru imigranţi trebuie îmbunătăţite pentru a acoperi cererea în creştere.
Un al doilea model de prognoză, care se bazează pe un scenariu mai puţin favorabil, sugerează că Germania va avea nevoie de 368.000 de muncitori imigranţi în fiecare an până în 2040. Conform acestui scenariu, începând din 2041 şi până în 2060, cererea ar urma să scadă uşor până la aproximativ 270.000 de muncitori imigranţi în fiecare an, graţie efectelor pozitive generate de imigraţia anterioară.
Potrivit autorilor studiului, fără imigraţia suplimentară, forţa de muncă a Germaniei este prognozată să scadă de la 46,4 milioane până la 41,9 milioane în 2040, ceea ce ar însemna un declin de aproape 10% din cauza schimbărilor demografice. Impactul acestui declin ar putea varia la nivel regional. Studiul arată că landul Renania de Nord – Westfalia, cel mai populat din Germania, ar urma să înregistreze o reducere cu 10% a forţei sale de muncă, ceea ce ar urma să fie un impact moderat.
În schimb, landuri precum Turingia, Saxonia-Anhalt şi Saarland ar urma să fie lovite mai puternic. Chiar şi regiuni cu o economie solidă precum Bavaria, Baden-Württemberg şi Hesse ar urma să se confrunte cu un deficit important de lucrători, fără intrări de muncitori internaţionali.
Adauga comentariul tau