Papa Francisc, prima vizită în Irak
Dimensiune font:
Papa Francisc a plecat vineri într-o vizită de trei zile în Irak, zonă de război care nu este preponderent creștină. Înainte de vizita Papei au avut loc atacuri cu rachete împotriva bazelor militare americane soldate cu moartea unei persoane.
“Vin ca un pelerin (…) pentru a-l ruga pe Domnul să dea iertare şi împăcare după ani de război şi terorism (…) şi vin printre voi ca un pelerin al păcii”, spune Papa. “În sfârşit voi fi în curând la voi. Doresc atât de mult să vă cunosc, să vă văd chipurile, să vă vizitez ţara, leagăn de cultură antic şi extraordinar”.
Capul Bisericii Catolice insistă şi asupra “dorinţei de a ne ruga împreună (…) cu fraţii şi surorile din alte tradiţii religioase”, considerând poporul irakian “o familie unică de musulmani, evrei şi creştini”.
“Aveţi încă în ochi imaginile caselor distruse şi ale bisericilor profanate, iar în inimi, rănile provocate de legăturile rupte şi casele părăsite”, li se adresează el direct creştinilor rămaşi Irak, cărora le reaminteşte de “mulţii, prea mulţii martiri pe care i-aţi cunoscut”.
Papa Francisc este aşteptat vineri la Bagdad, iar duminică la Erbil, în Kurdistanul irakian, unde va oficia o slujbă pe un stadion.
Papa Francisc intenţionează să onoreze promisiunea făcută de papa polonez Ioan Paul al II-lea care a renunțat în 1999 să meargă în Irak după negocieri eșuate cu fostul președinte Saddam Hussein.
În timpul vizitei sale de trei zile, papa argentinian, în vârstă de 84 de ani, va vizita o minoritate creştină diversă, însă în scădere, în mijlocul unei populaţii de 40 de milioane de irakieni, zguduită de 40 de ani de război şi criză economică.
Programul papal este unul ambiţios în această călătorie istorică: până luni, suveranul pontif va merge la o catedrală îndoliată de o luare de ostatici în 2010 din Bagdad, în oraşul Ur – în deşertul sudic al Irakului, la Najaf şi în bisericile devastate de SI din Mosul (nord). Este vorba de aproape 1.650 de kilometri în total care urmează să fie parcurşi în principal pe calea aerului.
Pe tot parcursul vizitei, au fost deja afişate mesaje de bun venit şi apeluri la coexistenţă. Drumurile au fost asfaltate, au fost instalate puncte de control şi s-au efectuat lucrări de renovare în zone care nu s-au aflat până acum în programul vizitelor oficiale.
Comunitatea creştină din Irak este una dintre cele mai vechi şi mai diverse, formată în special din caldeeni – catolici -, armeni ortodocşi şi protestanţi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau