Polonia cere restituirea ”bunurilor culturale jefuite de Germania” și compensații pentru pierderile din Al Doilea Război Mondial
Dimensiune font:
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a declarat vineri, 10 decembrie, că așteaptă ca noul guvern german să fie deschis la discuții privind asumarea responsabilității pentru Al Doilea Război Mondial.
Într-un briefing de presă cu noua şefă a diplomaţiei de la Berlin, Annalena Baerbock, ministrul de externe polonez a subliniat că Varşovia ”aşteaptă de la noul guvern german să fie pregătit să-şi asume această responsabilitate, deopotrivă sub forma de negocieri cu privire la indemnizaţii şi reparaţii”.
”Trebuie să revenim asupra restituirii bunurilor culturale jefuite de Germania, asupra posibilei dezvoltări a unui sistem de compensaţii pentru monumentele culturii poloneze”, a adăugat Rau.
Annalena Baerbock, aflată în prima sa vizită la Varşovia, l-a asigurat pe omologul polonez că prietenia germano-polonă ”în Uniunea Europeană este ceva inestimabil”, chiar dacă ”ea nu este evidentă, ţinând cont de pierderile poloneze incomensurabile din timpul războiului şi ocupaţiei.”
Ministrul german a subliniat că acordul noii coaliţii guvernamentale face ”referire la culpabilitatea şi la responsabilitatea germanilor şi la obligaţiile Germaniei pentru trecut.”
Ads
”Este sarcina noastră istorică să cultivăm pacea şi prietenia într-un mod deschis şi sincer”, a mai spus Annalena Baerbock, care a depus o jerbă la mormântul soldatului necunoscut din capitala poloneză.
Ministrul polonez a reafirmat opoziţia ţării sale faţă de gazoductul Nord Stream 2, subliniind că ”nu va înceta să ceară închiderea acestui proiect care dăunează Europei”.
Noua şefă a diplomaţiei de la Berlin, care a fost primită mai devreme de preşedintele Andrzej Duda, a dat asigurări că prietenia germano-polonă exclude ”o politică pe deasupra capetelor vecinilor noştri sau în detrimentul celuilalt”.
În timpul întâlnirii, cei doi miniştri au abordat şi chestiunea statului de drept în Polonia, şefa diplomaţiei germane admiţând că există ”divergenţe majore” în această privinţă.
Pe de altă parte, ea a dat asigurări că Germania susţine Polonia şi ţările baltice în criza de la frontiera cu Belarus şi a insistat pe nevoia de a fi ajutaţi migranţii deveniţi ”victimele unui joc cinic” al regimului de la Minsk.
Ads
Germania consideră că Polonia a renunţat în 1953 la reparaţiile de război din partea fostei Republici Democrate Germane, iar chestiunea a fost rezolvată definitiv odată cu Tratatul ”2+4” între cele două state germane şi cei patru învingători - SUA, URSS, Marea Britanie şi Franţa, tratat a cărui semnare în septembrie 1990 a deschis calea reunificării germane. Conservatorii polonezi contestă însă acordul din 1953, încheiat în epoca comunistă, şi, temându-se poate de o dezbatere juridică complexă, preferă să insiste asupra ”datoriei morale” a germanilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau