Preşedintele PE remarcă existenţa de contradicţii în recomandările FMI
Dimensiune font:
Preşedintele Parlamentului European /PE/, Martin Schulz, aflat vineri în vizită la Lisabona, a atras atenţia asupra unei contradicţii în recomandările Fondului Monetar Internaţional /FMI/, care pledează pentru austeritate în ţările aflate sub asistenţă financiară - cum este şi Portugalia - recunoscând însă totodată că austeritatea în exces pune frână creşterii, relatează AFP.
Responsabilul european a reacţionat astfel la un raport al FMI referitor la Portugalia, făcut public săptămâna aceasta, în care instituţia financiară susţine întărirea măsurilor de austeritate pentru a permite realizarea de economii de 4 miliarde de euro. FMI recomandă între altele autorităţilor portugheze să scadă numărul de funcţionari şi să reducă salariile şi pensiile în sectorul public.
'Am luat notă de raportul FMI, dar am în minte şi remarcile FMI de acum câteva zile, în sensul că reţeta /austerităţii, nota AFP/ e greşită. Se pare că au venit iar cu o reţetă veche, pe care o consideră totuşi eronată', a declarat Schulz, în finalul unei întrevederi avute joi seara cu liderul opoziţiei socialiste portugheze Jose Seguro.
Preşedintele PE a făcut aparent aluzie la recentele declaraţii ale economistului şef al FMI Olivier Blanchard, potrivit cărora planurile de reducere a deficitului public aplicate în prezent în Europa au avut un 'impact considerabil' asupra creşterii.
'Reducerea deficitelor, deocamdată mult mai aplicată în Europa decât în SUA, a avut un impact considerabil asupra creşterii', a spus Blanchard într-un interviu acordat unui post de radio american.
'Îi propun FMI să înceapă prin a se pune de acord asupra a ceea ce consideră a fi cea mai bună soluţie' pentru ţările aflate sub asistenţă financiară, a notat Martin Schulz, citat vineri de presa portugheză.
Recomandările FMI, solicitate de guvernul portughez, care are în vedere o vastă reformă a statului, au atras un val de critici, mai ales din partea sindicatelor, în faţa cărora guvernul s-a grăbit să sublinieze că raportul Fondului nu este decât o 'contribuţie' în vederea unei dezbateri naţionale cu privire la reforma statului.
Portugalia este beneficiara unui plan de salvare internaţional în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat pentru o perioadă de trei ani în mai 2011 de FMI şi Uniunea Europeană, iar în schimbul acestui ajutor ţara s-a angajat să aplice un amplu program de austeritate şi reforme, care a împins-o însă într-o profundă recesiune.
Preşedintele PE avea prevăzute vineri întâlniri cu premierul portughez, Pedro Passos Coelho, şi cu preşedintele ţării, Anibal Cavaco Silva.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau