Reacția Moscovei după ce România a suspendat activitatea Centrului Rus de Știință și Cultură din București
Dimensiune font:
Moscova este dezamagită, dar nu este surprinsă de măsura luată de autoritățile române de a suspenda activitățile Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, invocând o „isterie anti-rusă care a cuprins Uniunea Europeană”. De asemenea, respinge acuzațiile că institutul era „instrument de propagandă”.
„Decizia autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București este, ca să spunem ușor, dezamăgitoare, deși pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeană, cu siguranță nu poate fi numită „surpriză””, a spus Zaharova într-o declarație postată pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București.
Purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov a insistat că activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură erau „orientate spre consolidarea legăturilor culturale și umanitare” dintre Rusia și România și respinge acuzațiile MAE potrivt cărora institutul „s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității”.
„Respingem categoric acuzația că acesta – Centrul Rus de Știință și Cultură – este un „instrument de propagandă”. Deși, bineînțeles, îmi pare rău, am uitat. Institutul Goethe sau British Council reprezintă o „putere soft”. Iar Rossotrudnichestvo sau Institutul Confucius reprezintă „propagandă”. Ne-am prins. O gradație clară. O diviziune evidentă. Nu, nu funcționează și nu va funcționa în acest fel”, a mai spus Zaharova.
Întrebarea Moscovei pentru autoritățile române
Zaharova susține că Rusia, și mai nou și China, sunt țintele unor campanii negative și încearcă să puncteze pentru autoritățile române când devine nocivă propaganda.
„Am o întrebare pentru autoritățile române – ce este în neregulă cu asta? Propagandă în sensul de a înțelege cuvântul „promovare”? Când a fost vreodată rău? Propaganda este rea atunci când este o îmbinare a statelor și a presei independente. Atunci când prin intermediul presei independente unele organisme (statale sau non-statale), suprimând esența independentă a jurnalismului, încep să promoveze un singur punct de vedere, suprimând orice altceva. În acest sens, propaganda este inacceptabilă. Publicitatea ca element de propagandă este ceea ce „reprezintă” economia, relațiile publice și comunicarea strategică. Toate acestea sunt elemente de promovare a informațiilor despre ceva despre care ar fi util și interesant ca publicul să știe sau uneori pur și simplu profitabil. Trebuie să trasăm limite clare. Suntem obișnuiți ca tot ceea ce are legătură cu noi, cu Rusia (și acum și cu China), să fie răstălmăcit pentru a-i da o conotație negativă. Tot ceea ce au ei este în regulă. Zaharova insistă că Moscova încearcă să prezinte publicului străin „informații obiective despre viața în Rusia modernă”.
„Demersul Bucureștiului nu va rămâne fără răspuns. Sunt sigur că ei înțeleg asta în mod clar. Cu atât mai ciudată este dorința autorităților române de a elimina unul dintre puținele canale de comunicare rămase”, conchide Zaharova.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau