Scenariu sumbru după discuția dintre Trump, Putin și Zelenski. Chirieac, despre miza majoră pentru România: Așa ceva era de neconceput în urmă cu câteva ore
Dimensiune font:
Donald Trump a discutat, telefonic, cu doi dintre omologii săi, rus și ucrainean. Deși discuția se întrevede a fi una care antamează "pacea" în Ucraina, apar tot mai multe necunoscute, întrucât Rusia, ca stat agresor, nu va ceda rapid. Bogdan Chirieac a comentat aceste evoluții pe scena internațională și a oferit un scenariu pentru România.
Apelurile liderilor reprezintă "o placă de mormânt pe politica mondială desfășurată până în acest moment și, deocamdată, lucrurile arată rău inclusiv pentru valorile lumii occidentale", apreciază Bogdan Chirieac.
"Nu poți să vizitezi și să te împrietenești cu un criminal de război, care este responsabil de moartea a milioane de oameni și care a încălcat grav principii fundamentale ale lumii în care trăim, atacând, fără niciun motiv, un stat independent și suveran", mai spune acesta, referitor la entuziasmul afișat de Trump, care a recunoscut, într-o postare pe X, că a convenit lucreze împreună "foarte îndeaproape" cu Vladimir Putin și are în plan "inclusiv să ne vizităm reciproc națiunile".
În contextul acestor evoluții, analistul politic a insistat că România trebuie să-și reevalueze poziția pe plan internațional. "Poziția este nefavorabilă din toate punctele de vedere. 20 de ani de absență a politicii externe la nivel înalt își vor spune cuvântul cu prisosință acum", a spus Bogdan Chirieac.
Vechile paradigme par să se schimbe rapid, iar alianțele tradiționale sunt supuse unor noi încercări, însă analistul consideră că "trebuie să stăm lipiți de Europa, după ce am stat lipiți de Statele Unite, să păstrăm toate contactele (...). Tot timpul România are de ales ce politică vrea să urmeze, dar în momentul acesta nu știm ce negociază Trump cu Putin. Îngrijorătoare este situația în care Putin este considerat partener de discuție și de dialog și de construcție pentru Statele Unite. Așa ceva era de neconceput în urmă cu două ore".
Acesta nu a ezitat să remarce grava situație umanitară generată de conflict: "Peste un milion de oameni nevinovați au murit (și pun aici și militarii ruși) dintr-o ambiție personală lui Vladimir Putin".
În acest context, el a propus ca România să caute un parteneriat direct cu Polonia, un stat pe care îl vede ca având toate armele necesare – politice, diplomatice și militare – pentru a contracara influența agresivă din est. "Trebuie să întărim flancul estic. Trebuie să ne luptăm cu tot ce putem ca Deveselu să rămână pe loc, ca baza de la Kogălniceanu să rămână pe loc. Pentru noi ar fi esențial ca măcar câteva mii de militari americani să rămână în România, deși Trump vrea să retragă un număr de militari din Europa. Dacă America se retrage din Europa, ce mai rămâne din NATO?", conchide Bogdan Chirieac.
Material de Andreea Deaconescu dcnews.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau