VIDEO Dezastrul din Libia este terifiant - 20.000 de morți într-un singur oraș după trecerea furtunii Daniel care a provocat ruperea a două baraje
Dimensiune font:
Numărul morților din orașul libian Derna din cauza inundațiilor devastatoare înregistrate luni în urma furtunii Daniel ar putea ajunge la 20.000, potrivit primarului Abdulmenam al Gaizi, pe fondul lucrărilor de căutare a mii de persoane dispărute după ce orașul a fost măturat de ape.
Al Gaizi a explicat că aceste calcule derivă din pagubele enorme înregistrate în mai multe cartiere din Derna, distrus în proporție de 25%, înainte de a sublinia că întreruperea comunicațiilor îngreunează sarcinile de căutare și salvare, relatează 20Minutos citat de rador.
De asemenea, el a afirmat, în declarații făcute la postul de televiziune Al Arabiya, că barajul orașului, care s-a spart la scurt timp după ce un altul situat în amonte s-a prăbușit din cauza presiunii apei, nu a mai fost întreținut din 2008 din cauza crizei politice din țară.
În Libia, sunt peste 5.200 de morți și 10.000 de dispăruți, după inundațiile provocate de trecerea ciclonului Daniel. Țara trăiește un coșmar care a căzut din cer. Lucrările de căutare și salvare continuă în oraș și în alte orașe afectate din estul Libiei, unde aproximativ 34.000 de persoane au fost strămutate de inundații, inclusiv 30.000 în Derna, potrivit datelor Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).
Până acum, autoritățile cu sediul în estul țării au ridicat numărul morților la cel puțin 5.200, deși surse din guvernul de unitate al Libiei, cu sediul în capitala Tripoli, au ridicat numărul morților la 6.000.
În acest sens, ministrul Aviației Civile al autorităților estice, Hichem Chiuat, a declarat, miercuri, că apele de pe litoralul Dernei "aduc constant zeci de cadavre" de oameni purtate în Marea Mediterană de viitura bruscă.
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a declarat, joi, că "majoritatea" deceselor din cauza inundațiilor devastatoare înregistrate luni în estul Libiei ar fi putut fi evitate, dacă țara ar fi avut un serviciu meteorologic funcțional care să emită avertismente împotriva riscurilor naturale.
Secretarul general al organizației, Petteri Taalas, a indicat în cadrul unei conferințe de presă în orașul elvețian Geneva că "dacă ar fi existat un serviciu meteorologic care funcționează normal, acesta ar fi putut da un avertisment" având în vedere riscul pe care îl reprezenta venirea furtunii Daniel.
"Autoritățile de gestionare a situațiilor de urgență ar fi putut efectua o evacuare și majoritatea victimelor ar fi putut fi evitate", a spus Taalas, care a subliniat că "nu puteau fi evitate în totalitate consecințele economice, dar ar fi putut fi și minimizate cu servicii locale adecvate".
Astfel, el a subliniat că "sunt multe țări în care există o guvernare proastă sau în care guvernul nu este la fel de activ ca înainte de criză" și a susținut că "Libia a fost în această stare în ultimii cinci ani". "Avem interacțiuni cu ei pentru a încerca să-i ajutăm, dar având în vedere situația dificilă de securitate, este dificil să mergem acolo și să le îmbunătățim starea", a adăugat el.
Taalas a explicat că în Libia "serviciul meteorologic practic nu este funcțional" și a detaliat că "sistemele de observare au fost distruse". "Libia era o țară bogată cu aceste servicii", a subliniat el, înainte de a insista că "din cauza acestei inacțiuni a serviciului meteorologic a avut loc o inundație și nu a existat nicio evacuare pentru că nu există sisteme de avertizare timpurie".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau