Zeci de mii de afgani în marș spre Europa, refugiați din calea talibanilor. Turcia în stare de alertă: “Nu vom fi grănicerul UE”
Dimensiune font:
Turcia a arestat câteva sute de migranți ilegali care se îndreptau din Afganistan către Europa în ultimele zile, pe măsură ce ia naștere un nou exod al persoanelor care fug de talibanii care controlează tot mai mult din teritoriul țării, relatează cotidianul The Times.
Peste 200 de afgani au fost reținuți într-un singur incident în timp ce încercau să urce într-o ambarcațiune în largul coastei Mării Egee, a declarat garda de coastă a Turciei, iar alți 200 au fost arestați la Istanbul.
Se estimează că până la 1.000 de persoane traversează în fiecare zi Van, provincia estică a Turciei care se învecinează cu Iranul, multe altele încercând să găsească modalități legale de a părăsi Afganistanul dacă își pot permite.
Oficialitățile de la Kabul au declarat că până la 10.000 de afgani solicită vize de ieșire în fiecare zi într-un efort disperat de a scăpa de un război civil care se apropie, în timp ce ultimele trupe americane se pregătesc să părăsească Afganistanul luna viitoare.
Talibanii au lansat o ofensivă masivă în toată țara, determinând aproape 300.000 de oameni să-și părăsească casele după ianuarie 2021. Se așteaptă ca violența și instabilitatea politică să crească odată cu plecarea americanilor.
Turcia a fost mult timp o placă turnantă pe drumul către Europa pentru migranții care fug de război și sărăcie în Orientul Mijlociu. Aproximativ patru milioane de refugiați, majoritatea proveniți din Siria, locuiesc deja în Turcia, aproximativ 200.000 de afgani alcătuind al doilea grup ca mărime în această țară.
Turcia – placa turnantă a migrației
Guvernul președintelui Erdogan încearcă să negocieze reînnoirea unui acord cu Uniunea Europeană pentru a controla fluxul de migranți și se află sub presiune politică internă pentru a controla numărul acestora.
Erdogan a încheiat un acord cu UE în 2016 prin care Turcia a fost de acord să găzduiască migranții în schimbul a miliarde de euro ajutor. Acetsa expiră în 2023 și se spune că situația în deteriorare din Afganistan domină discuțiile, deoarece diplomații își propun să o reînnoiască.
Turcia s-a oferit să preia securitatea la aeroportul din Kabul la plecarea forțelor americane, ceea ce i-ar putea da argumente lui Erdogan în orice negociere, precum și să-i ofere un mod practic de a trimite migranții înapoi în Afganistan. Guvernul său a reacționat cu furie la comentariile cancelarului Austriei, Sebastian Kurz, care a sugerat într-un interviu că Turcia este un “loc mai potrivit” decât Austria sau Germania pentru migranții afgani.
“Turcia nu va accepta un nou val de migrație … și nu va fi un grănicer sau o tabără de refugiați a UE”, a declarat ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavușoglu.
Între timp, Turcia a început construirea unui zid lung de 180 de mile de-a lungul frontierei de est, dotat cu turnuri și camere de supraveghere, pentru a descuraja migranții ilegali și a contracara contrabanda.
Biroul guvernatorului provinciei Van de la frontiera cu Irakul a declarat luna aceasta că peste 27.000 de migranți ilegali au fost interceptați de la începutul anului, dar această cifră crește în timp ce talibanii încearcă să-și recucerească fostele cetăți și centrele urbane din Afganistan.
Între 3,5 și 4 milioane de afgani sunt dislocați în propria țară și alte circa șapte milioane trăiesc în Pakistan și Iran, ambele țări refuzând în mod public să mai accepte alți refugiați.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau