Alianța Părinților: Apel către medicii ginecologi de Ziua Copilului

16_11zon

Dimensiune font:

| 01-06-2024 00:27

Stimate Domnule Doctor,

Vă rugăm să vă acordați câteva minute de întoarcere a privirii către oglinda dinlăuntru – conștiința - care este glasul lui Dumnezeu în om.

Inevitabil, toți ne confruntăm, în cele din urmă, cu întrebări referitoare la relația noastră cu semenii și cu Dumnezeu - interogație necesară pentru definirea propriei identități și a valorilor la care ne raportăm.

Dacă în urmă cu trei decenii momentul în care începe viața unui copil putea fi considerat incert, în prezent tehnologia medicală de vârf a spulberat orice îndoială: ea începe în momentul concepției.

Eufemismul "întrerupere desarcină”, folosit curent în profesia dumneavoastră, pervertește simțul responsabilității și înăbușă facultatea interioară care apreciază justețea morală a propriei conduite."Sarcina” nu este un dispozitiv a cărui funcționare poate fi întreruptă și, eventual, reluată. "Sarcina” este un copil și vieții acelui copil i se pune capăt prin avort. Dacă nu doriți să-l numiți copil când are doar câteva grame, numiți-l om! Statutul de om este definit prin apartenența la specia umană și nu depinde de mărime

Ignorarea repetată a glasului conștiinței duce la atrofierea ei. Unii oameni se simt vinovați dacă au omorât niște pui de pisică. Alții nu se mai simt vinovați nici dacă ani la rând au inventariat membre, coloane vertebrale și capete umane pentru a se asigura că au extras în întregime corpul fragmentat al copilului

Cu siguranță, nu ați prescrie unei femei însărcinate medicamente care pot dăuna copilului, mai ales în primele 3 luni de sarcină, când este mai vulnerabil, pentru că nu ar fi etic. Dar dacă peste două zile aceeași femeie ar hotărî că nu dorește să-l nască, i-ați face chiuretaj la cerere.

Deci, nu este etic ca acel copil nenăscut să fie vătămat cu bună știință, dar este etic ca același copil să fie omorât prin avort. De ce?

"Pentru că este decizia femeii” - puteți spune. Ați ucide copilul deja născut al aceleiași femei dacă ea v-ar cere asta? Uciderea celui încă nenăscut înseamnă același lucru. Femeia poate lua decizii pentru sine, într-adevăr, dar copilul este altcineva, cu un cod genetic diferit. Mâna dumneavoastră este cea care pune în aplicare o decizie greșită, deși nimeni nu are drept de viață și de moarte asupra altcuiva.

Doamnă doctor/domnule doctor, o femeie însărcinată înseamnă doi pacienți, pentru că viețile umane au valoare egală! Viața copilului nedorit este egală ca valoare cu viața copilului dorit și egală ca valoare cu viața mamei lui!

"Este legal”- puteți argumenta. Nu vă amăgiți! Conștiința morală este mai importantă decât legile pentru că, de multe ori, ceea ce este legal nu este și moral. Aveți în jur nenumărate exemple.

Dacă valoarea vieții umane nu este recunoscută ca atare începând de la concepție, orice dată ulterioară nu poate fi decât arbitrară, lucru care se vede clar comparând vârstele gestaționale diferite până la care este permis avortul în diverse țări.

Pe umerii dumneavoastră apasă o povară uriașă: din perspectivă socială, considerând avortul nu mai mult decât o activitate obișnuită care aduce câștig, ați contribuit decisiv la deficitul demografic care afectează deja vizibil piața forței de muncă, bugetele de pensii, asigurările de sănătate și va avea consecințe dramatice pe termen lung.

Din perspectiva veșniciei, suntem responsabili atât pentru răul pe care l-am făcut, cât și pentru binele pe care-l puteam face și nu l-am făcut.

Multe dintre femeile care vin la dumneavoastră pentru avort nu fac asta fiindcă nu-și doresc copilul, ci pentru că sunt speriate, presate sau lăsate singure într-un moment greu. Atitudinea dumneavoastră poate schimba destine. Multe au nevoie de foarte puțin pentru a decide să-și nască copilul, indiferent de situația în care se află.

Le arătați imaginea copilului pe monitorul ecografului? Le spuneți că inima lui bate de la 21 de zile (când nici nu are încă aspect de inimă) și că la 40 de zile de la concepție bătăile inimii pot fi detectate cu stetoscopul ultrasonic (adevăruri indubitabile stabilite de medicina nucleară)? Le spuneți că acel copil ar putea fi singurul pe care îl vor avea vreodată? Le dați timp să se gândească?

Puteți avea și alte argumente care anesteziază conștiința:

"Dacă nu o fac eu, o face altcineva”. Probabil. Și fiecare om este responsabil pentru faptele proprii. Un discurs despre valoarea vieții poate să sune destul de abstract. Uneori însă, Dumnezeu hotărăște să ne mai dea o șansă și ne trezește în mod brutal. Atunci când viața care se pierde este a copilului propriu sau a cuiva foarte apropiat și drag, lucrurile capătă o altă dimensiune, valoarea vieții încetează să fie o abstracțiune. Intr-o asemenea situație sau în alte situații nefericite, întrebarea "Ce am făcut ca să merit asta?” este retorică.

"Este un serviciu de sănătate”. Nu este. O femeie însărcinată nu este o femeie bolnavă. După cum știți, avortul la cerere nu este un act medical cu scop terapeutic.

"Este o obligație de serviciu”. Nu este. Beneficiați de dreptul la obiecție pe motive de conștiință, drept fundamental, protejat de legislația națională și de cea europeană. Din fericire, mulți medici ginecologi, din alte țări și din țara noastră, își reconsideră rostul propriei vieți și renunță la avort. După declarațiile domniilor lor, niciunul nu regretă această decizie și niciunul nu a pus în pericol siguranța materială a familiei sale prin această decizie.

"Ajut femeia”. Oare câte dintre cele ajutate astfel au rămas sterile pe viață și își doresc cu disperare un copil? Oare câte nu se pot ierta și se luptă ani de zile sau toată viața cu depresii datorate sentimentelor de vinovăție? Oare câte au trecut prin diverse alte complicații cauzatoare de suferință fizică sau sufletească?

Poate că unii dintre dumneavoastră aveți un duhovnic și vă spovediți. Primirea iertării păcatelor prin spovedanie trebuie să fie urmată de încetarea lor. "Du-te și nu mai păcătui”- a spus Iisus. Repetarea acelorași fapte pentru care s-a dobândit iertare prin spovedanie arată că nu există căință, că nu s-a produs nicio schimbare și atunci nici iertarea nu există.

Poate că unii dintre dumneavoastră aveți un duhovnic care, din rațiuni lumești, vă și împărtășește, încălcând canoanele. Nu vă amăgiți! Duhul Sfânt nu este acolo, pentru că Dumnezeu nu poate fi păcălit. Căința și iertarea nu se pot negocia. Există sau nu există.

Dumnezeu v-a oferit și libertatea de a alege să fiți ateu. Pentru unii oameni este o opțiune confortabilă deoarece "dacă Dumnezeu nu există, totul este permis” (Dostoievski). Dar dacă există?

Doamnă doctor/domnule doctor, nu v-am adresat această scrisoare pentru a vă judeca ori pentru a vă jigni, ci cu speranța că veți decide să faceți un bilanț al carierei dumneavoastră și să o reconsiderați din perspectiva veșniciei.

De ce ne pedepsește Dumnezeu o veșnicie pentru păcatele unei vieți efemere? Pentru că ne-a pus în față binele și răul și ne-a lăsat să alegem, liberi de orice constrângere. Căci cum i s-ar putea cere omului socoteală pentru o faptă pe care el n-ar fi avut libertatea să o facă, ori să nu o facă?

Doamnă doctor/domnule doctor, aveți în față viața și moartea. Alegeți viața!

Cu considerație,

1 iunie 2024

Prof. Popa Olimpi

Dir Departament Educație-Sănătate- Alianța Părinților

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
 Secretele unui zâmbet sănătos la orice vârstă
27/09/2024 10:02

 Secretele unui zambet sănătos la orice varstă Sănătatea orală este o parte importantă a sănătătii generale, avand in vedere că influentează atat aspectul fizic, cat si capacitatea de a manca ...

Tzancă Uraganu se ia de milionarii bătrâni din România: Cât vreți să mai trăiți? De ce nu ajutați sinistrații?
26/09/2024 15:57

Cantăretul de manele Tzancă Uraganu se ia de milionarii Romaniei, după ce Gigi Becali a decis să reconstruiască toate casele oamenilor loviti grav de inundatii la Galati. Tzancă spune că nu intelege de c ...

Coca-Cola și Pepsi au modificat rețetele produselor. Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic
26/09/2024 14:47

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul nutritionist Mihaela Bilic a dezvăluit că Pepsi si Coca-Cola nu mai contin cafeină. Aceasta s-a declarat dezamăgită de faptul că schimbarea nu a fost comu ...

Peste 2 milioane de români suferă de boală cronică respiratorie
25/09/2024 14:13

Peste 2,3 milioane de romani trăiesc cu o boală cronică respiratorie, a declarat, miercuri, dr. Diana Păun, consilier prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale. Potr ...

Pâine de la Auchan, retrasă de urgență de la vânzare, după suspiciuni de contaminare. Ce trebuie să facă toți clienții care au cumpărat produsul
25/09/2024 12:17

Alertă alimentară pentru romanii care sunt clienti ai unui mare lant de hypermarketuri din tară. Un sortiment de paine de la Auchan a fost retras de urgentă de la vanzare, existand suspiciuni de contaminare ...

Cazul care a șocat România - Întrebarea pe care fiul lui Adrian Iovan a pus-o mamei sale, după ce pilotul a murit în accidentul aviatic din Apuseni
24/09/2024 06:58

Designerul vestimentar Romanita Iovan a făcut, in direct la TV, dezvăluiri despre care care a socat Romania cu ani de zile in urmă. Ea a povestit un episod pe care l-a trăiut după accidentul aviatic din Ap ...

Cele trei obiceiuri zilnice care ne distrug creierul
22/09/2024 16:45

Unele obiceiuri zilnice aparent inofensive pot influenta negativ sănătatea creierului pe termen lung. Fie că e vorba de alimentatie, igienă orală sau obiceiuri de somn, toate aceste comportamente au un imp ...

Demența, boala care amenință omenirea: cazurile s-ar putea tripla în următorii ani! Ce alimente și băuturi ne recomandă experții
19/09/2024 07:27

Consumul mai multor alimente şi băuturi bogate in flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul şi vinul roşu, ar putea reduce riscul de demenţă cu 28%, sugerează un studiu. Se preconizează că num ...

Respirația care slăbește. Tehnici inovatoare pentru pierderea în greutate
17/09/2024 15:00

Într-o lume in care tehnologiile avansează rapid si trendurile de fitness sunt din ce in ce mai sofisticate, un concept vechi de mii de ani capătă din nou popularitate: slăbirea prin respiratie. &Icir ...

Podoaba facială la fel ca podoaba fecală: bacterii la fel de periculoase ca și cele găsite în flora intestinală
16/09/2024 18:33

  O cercetare socantă de ultimă oră scoate la iveală informatii oripilante. Barba ascunde in ea bacterii periculoase similare cu cele aflate in materia fecală, concluzionează cercetătorii. Insa nu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei