În caz contrar, înmatricularea autoturismului este suspendată automat. Iar cel aflat la volanul unui astfel de autovehicul riscă amenzi consistente. „Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată”, se precizează în OUG nr.14/2017, ale cărei norme se aplică din mai 2018.
De asemenea, trebuie menționat că înmatricularea unui automobil se suspendă când, în urma achiziționării unei mașini, noul proprietar nu anunță structurile de resort în legătură cu achiziția efectuată. Există și un termen - 90 de zile de la cumpărare.
Nerespectarea acestor prevederi atrage după sine penalizări. Mai exact, șoferii se pot alege cu nouă până la 20 de puncte-amendă, adică între 1.306 și 2.900 de lei. Mai mult, Codul rutier prevede reținerea certificatului de înmatriculare și retragerea plăcuțelor.
Citește și Codul rutier. Ce pățesc proprietarii care împrumută mașina personală
În plus, notează, pe maginea acestui subiect Avocatnet, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) din aprilie 2018, document prin care judecătorii au stabilit o interpretare obligatorie a legislației, fostul proprietar al unui autoturism nu poate fi amendat dacă noul proprietar circulă fără rovinietă. O situație tranșată de ICCJ în contextul în care au existat soluții contradictorii, în favoarea și dezavantajul foștilor proprietari, în astfel de cazuri.
Adauga comentariul tau