VIDEO Autostrada la care se lucrează de 7 ani și e aproape gata de inaugurare / Cum arată acum și cum se compară avansul lucrărilor cu stadiul de acum trei luni
Dimensiune font:
| 06-11-2021 19:03
Circa 29 de kilometri de autostrada ar urma să fie dați în folosință în câteva săptămâni, astfel încât de la Sibiu la Cluj Napoca se va putea circula continuu doar pe șosea de mare viteză. Din cei 29 de kilometri, ultimul tronson la care încă se lucrează are circa 25 de kilometri, iar execuția sa a început încă din 2014. Deși deschiderea traficului în acest an e aproape o certitudine, pe o anumită bucată se va circula doar pe unul din sensurile autostrăzii din cauza unei alunecări de teren ce încă necesită monitorizare și lucrări.
Lotul 2 din Autostrada A10 Sebeș - Turda are o lungime de circa 24,3 km, însă odată cu deschiderea sa vor fi dați în trafic alți circa 4,5 km de autostradă de pe loturile adiacente care nu puteau fi folosiți până acum.
Stadiul lucrărilor în prezent a depășit 90%, iar ultimele imagini de pe șantier ilustrează cât de aproape este acest lot de a fi dat în circulație.
Pe toată lungimea lotului s-a turnat deja asfaltul, iar pe multe porțiuni se lucrează la montarea ultimelor parapete și trasarea marcajelor.
În prezent, scriptic tronsonul a ajuns la un progres fizic de circa 90%, însă imaginile video surprinse din dronă arată că Lotul 2 este foarte aproape de finalizare și de deschiderea traficului.
---
A10 Sebeș - Turda - trafic deschis cel mai probabil pe o singură cale la Oiejdea
Desigur, încă există câteva zone unde constructorul se concentrează cu lucrările pe ultima sută de metri.
Probabil cel mai sensibil punct este zona alunecării de teren de la Oiejdea (min. 4:40), acolo unde au trebuit turnate mai multe ziduri de sprijin pentru a preveni alunecarea dealului prin care trece autostrada.
Pe un sens de circulație însă s-a turnat deja asfaltul, urmând ca porțiunea să fie deschisă traficului la „half profile”, pe o singură cale în ambele sensuri, pe cei circa 200 de metri, urmând ca lucrările de monitorizare și consolidare a dealului să se încheie undeva spre primăvara anului următor.
Și la nodul rutier de la Teiuș (min 13:00) încă mai sunt câteva mici lucrări de finalizat.
La fel și în zona subtraversării drumului județean DJ107E, în apropiere de Sâncrai și Aiud (video-ul de mai jos), unde se lucrează acum la finalizarea rampelor, montarea parapetelor și a panourilor fonoabsorbante.
În acel punct finalizarea pasajului peste autostradă a fost întârziată de problemele cu exproprierea unei proprietăți și cu accesul în curtea acesteia.
---
A10 Sebeș - Turda - Lotul, comparația lucrărilor la 70 de zile
Într-un clip comparativ publicat pe YouTube, utilizatorul Adisan, membru al comunității de pasionați de pe forumul peundemerg.ro, a realizat o punere în oglindă a întreg tronsonului 2 al autostrăzii A10 Sebeș - Turda așa cum arătă el acum și cum arăta în urmă cu aproape 3 luni.
---
Autostrada 10 Sebeș - Turda - De ce au durat lucrările șapte ani în loc de doi ani?
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a spus că realizarea autostrăzii A10 Sebeș - Turda a durat atât de mult pentru că proiectul a fost scos la licitație pe baza unei documentații de slabă calitate.
„De ce durează șapte ani în loc de doi ani? Pentru că lansezi o licitație pe o documentație proastă în care nu apar problemele din teren, nu apare că o bretea trece printr-o groapă de gunoi, nu ai făcut exproprieri, nu ai avize de relocări, de utilități, adică nu ai nimic pregătit. Și apoi constructorul intră în teren și începe să se dea cu capul de ele și să se lovească de birocrație. Suprapus peste un management lax al proiectului în perioada guvernărilor PSD 2017 – 2019, dar și peste probleme financiare ale firmei grecești care lucrează acolo, ajunge să dureze un proiect șapte ani în loc de doi”, a spus Cătălin Drulă la Europa FM.
„Este un contract semnat în 2014 sau 2015, pe repede înainte. A fost o idee a lui Ponta, cred, în 2013, să-și lege numele de un proiect, dar a scos un studiu slăbuț la licitație. Actualizat în trei luni de la drum expres la autostradă, iar o parte de întârzieri sunt consecința acestui fapt”, a mai spus vicepreședintele USR.
Deschiderea Lotului 2 (24,25 km) ar finaliza practic darea în trafic a întregii autostrăzi A10, după ce în decembrie anul trecut a fost deschis și Lotul 1 (17 Km). Ambele loturi în lucru încă din 2014.
Întreaga autostradă A10 are o lungime de circa 70 km și leagă autostrada A1 (Sebeș) cu autostrada Transilvania A3 (Turda).
Lucrările la Lotul 2 (și nu doar) au trenat ani la rândul, față de termenul inițial de 2 ani - parte din vina autorităților (documentație slabă scoasă la licitație, probleme în teren depistate ulterior, avize emise greu sau relocări de utilități care s-au lăsat așteptate), parte din vina constructorului (mobilizare slabă și probleme financiare).
În ultimii ani Lotul 2 a tot fost dat ca aproape gata, dar niciuna din promisiunile politicienilor de la vârful Transporturilor nu a fost respectată.
În 2019, când la șefia Transporturilor era Răzvan Cuc, se vorbea de finalizarea tronsonului până la final de an, asta după ce Cuc s-a dus pe șantier și a făcut spectacol cu rezilierea contractului. N-a fost să fie...
În 2020, ministrul Lucian Bode, pe atunci la cârma Transporturilor, promitea din nou că Lotul 2 și Lotul 1 vor fi gata până la final de an. Lotul 1 s-a deschis în decembrie (parțial, restul în iulie 2021). Pentru Lotul 2... n-a mai fost să fie.
Pilotul britanic George Russell (Mercedes) va pleca din pole position la Grand Prix-ul de la Las Vegas, după calificările de sambătă dimineaţă.
Russell, aflat la al patrulea pole position al carier ...
Casa Auto Iasi vă invită să descoperiti cele mai spectaculoase lansări din portofoliul brandurilor sale, la Palas Mall, de vineri pană duminică, intre orele 11:00 si 19:00. Vizitatorii vor putea des ...
Fraudele cu masini rulate depăsesc 2,5 miliarde de euro doar pe trei piete ale Uniunii Europene.
Miscarea nerestrictionată a mărfurilor este unul dintre avantajele de bază ale Uniunii Europene. Pe ...
Se schimbă regulile la sustinerea examenului auto in Romania! Este binecunoscut faptul că toti cei care au făcut cursuri la scolile auto vor avea un timp limitat pentru sustinerea probei teoretice si a ...
Primele ninsori aduc si primele intrebări despre ce pneuri trebuie montate pe autovehicule in sezonul rece, despre marcajele de pe anvelope sau despre data de la care acestea devin obligatorii. Vă intelegem n ...
Odată cu venirea sezonului rece tot mai multi soferi se intreabă cum trebuie să pornesti corect masina iarna. Putini conducători auto din Romania sunt constienti de faptul că, in sezonul rece, este e ...
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar urma să decidă luni, 11 noiembrie, dacă introduce un prag de la care conducerea sub influenţa drogurilor intră sub incidenţă penală, sim ...
In Romania, legislatia referitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu stabileste o dată fixă pentru schimbarea anvelopelor de vară. In schimb, normele rutiere impun ca soferii să fie echipati cu anvelop ...
Adauga comentariul tau