Zborurile catre Austria, Germania si Elvetia, reluate pe Otopeni: Speram ca, pana la sfarsitul anului, traficul sa se apropie de normal
Dimensiune font:
Zborurile catre Austria, Germania si Elvetia vor fi reluate incepand de miercuri de pe Aeroportul International Henri Coanda, iar in functie de numarul de tari care vor fi introduse in saptamanile urmatoare pe lista verde ne asteptam la o crestere semnificativa a traficului, astfel incat sa nu mai inregistram pierderi in fiecare zi, a declarat purtatorul de cuvant al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), Valentin Iordache.
Potrivit acestuia, prin deschiderea zborurilor catre cele trei tari, la care se adauga cele spre Cehia, Grecia, Portugalia si tarile nordice, care au redevenit operationale "ceva mai devreme", traficul ar putea sa ajunga la 10% din cel normal, inainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.
"Incepand de lunea trecuta, avem o lista verde cu 17 tari unde putem merge si la reintoarcere nu mai este nevoie sa intram in izolare. Pe aceasta lista verde se aflau si trei tari catre care nu s-au reluat zborurile de luni, pentru ca ele erau pe o alta lista dintr-o HG 394 din luna mai, care suspenda zborurile catre 12 tari europene.
Incepand de astazi, se poate din nou opera catre Austria, Germania si Elvetia, la revenirea din aceste tari pasagerii nemaitrebuind sa intre in izolare. Se opereaza in continuare catre tarile spre care s-a operat si pe perioada situatiei de urgenta, respectiv a starii de alerta - ma refer la tarile nordice si la Portugalia. Se opereaza in continuare Grecia, care este si pe lista verde", a afirmat Iordache, la sfarsitul evenimentului "Totul va fi bine", organizat miercuri de CNAB.
Cele mai importante destinatii, in continuare blocate
Reprezentantul aeroporturilor bucurestene a precizat ca inca nu ne putem gandi la un nivel normal al traficului aerian, intrucat cele mai importante destinatii pentru Aeroportul International Henri Coanda sunt in continuare blocate.
"De luni au inceput sa se mai opereze si alte destinatii catre tari din lista verde. Cu toate acestea, acesti pasi pe care i-am facut intr-un mod festiv, astazi, nu sunt suficienti pentru a ne gandi la un nivel normal al traficului pentru aeroport, intrucat cele mai importante destinatii pentru Aeroportul Henri Coanda - ma refer la Italia, Spania, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Turcia, alaturi de alte doua destinatii catre care nu avem curse directe - Iran si SUA- sunt in continuare blocate.
Deci, aceste tari sunt pe lista de interdictie, zborurile catre aceste tari fiind suspendate, si asteptam in fiecare saptamana ca INSP (Institutul National de Sanatate Publica- n.red.) sa ne comunice si, implicit, sa transmitem mai departe introducerea a noi tari pe lista verde. Sa nu uitam ca, in cazul unora dintre aceste tari, putem merge catre ele cu autoturismul, cu alte mijloace de transport, zborurile insa sunt in continuare suspendate si asteptam sa fim intr-o situatie echitabila intre modurile de transport, adica si transportul aerian sa fie tratat asa cum este de exemplu tratat transportul rutier", a atras atentia purtatorul de cuvant al CNAB.
Aprilie-mai, trafic redus cu peste 98%
Acesta a subliniat ca, in lunile aprilie si mai, traficul aerian a fost redus cu peste 98%, iar in conditiile unei astfel de scaderi a veniturilor CNAB a inregistrat in continuare cheltuieli de functionare, intrucat pe Aeroportul Henri Coanda s-au operat curse cargo care au adus materiale medicale, au fost operate zboruri speciale, dar si zboruri de repatriere.
"Daca vorbim de lunile aprilie - mai, de exemplu, am avut un trafic redus cu peste 98%. Deci, noi am ramas cu mai putin de 2% din pasageri in aceste doua luni de suspendare a traficului. Acum, prin deschiderea zborurilor catre Germania, Austria, Elvetia, plus Cehia, Grecia, Portugalia, tarile nordice, care erau deschise ceva mai devreme, ne asteptam sa trecem de 10% din traficul normal.
Este in continuare foarte putin. Sa nu uitam ca Aeroportul Henri Coanda a fost deschis permanent, atat in starea de urgenta, cat si in cea de alerta, pentru ca aici au operat curse cargo, care au adus materiale medicale, aici au operat zboruri speciale, aici au operat zboruri de repatriere si, practic, mentinerea deschisa a aeroportului a presupus cheltuieli comparabile cu cele dintr-o situatie normala de operare, in conditiile in care veniturile au fost reduse cu 98%. In functie de numarul de tari care vor fi introduse in saptamanile urmatoare pe lista verde, ne asteptam la o crestere semnificativa a traficului - desigur daca asta se va intampla, sa avem tari pe lista verde. Speram ca, pana la sfarsitul anului, traficul sa se apropie de normal. Nu ne asteptam la 100%, dar speram sa ajungem intr-o situatie in care sa nu inregistram pierderi in fiecare zi", a spus acesta.
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a organizat, miercuri, evenimentul "Totul va fi bine!", care a marcat reluarea zborurilor dupa pauza impusa de criza mondiala declansata de aparitia si raspandirea SARS CoV-2.
"Aurel Vlaicu a murit pentru unire"
Totodata, evenimentul a fost dedicat celebrarii zborului primului avion conceput, realizat si pilotat in Romania de Aurel Vlaicu, care, la 17 iunie 1910, se ridica in aer pe campul de la Cotroceni.
Prezent la eveniment, Alexandru Bartok, presedintele Fundatiei Bartok, a destainuit faptul ca "Aurel Vlaicu a murit pentru unire".
"Referitor la Aurel Vlaicu, vreau sa va fac o destainuire. In anii 60' l-am cunoscut pe fratele lui Vlaicu la Orastie si el mi-a spus ca Aurel Vlaicu a murit pentru unire. Dovada este ca, in 1912, Aurel Vlaicu a facut mitinguri aviatice in 22 de orase in care exista o suflare romaneasca, de la Cernauti pana la Varset, de la Arad si pana la Iasi, la Galati. Este un moment deosebit, avand in vedere ca acest pionier al aviatiei romane si mondiale a pilotat un avion construit si proiectat de el, cu ajutorul Armatei, iar constructia avionului s-a realizat la arsenalul Armatei", a aratat Bartok.
Potrivit acestuia, Comisia de Aerofilatelie din Romania a realizat o stampila, care se afla la Oficiul Postal, pentru a marca reluarea curselor externe ale TAROM, dupa 95 de zile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau