Condimentele vedetă din cuhniile Moldovei

condimente

Dimensiune font:

| 30-10-2024 14:15

 * într-o lume în care aromele se împletesc cu amintirile și cu moștenirile unei țări parcă vrăjite de propria istorie, condimentele își dezvăluie poveștile ascunse printre filele unei cărți de bucate vechi, îngălbenită de vreme * fiecare miros, fiecare gust pare să fi rămas adânc înrădăcinat în ființa acestui pământ, povestind despre vremuri în care simplitatea era sinonimă cu bogăția și sănătatea venea din puterea ierburilor și a semințelor alese cu grijă

În vechiul cămin românesc, condimentele nu erau doar arome, ci fragmente de poveste și de vindecare, o moștenire tainică transmisă de la o generație la alta, cu aceeași grijă cu care ar fi mângâiat un prunc. Bătrânii satelor vorbeau despre pătrunjelul cel verde, un vrăjitor în veșnică înfrățire cu rădăcinile sale, iar cimbrul, mic dar puternic, își înălța aroma în zilele aspre de iarnă, când doar o picătură de soare părea că se strecoară prin fumul din sobe.

Poate că cel mai aproape de inimă, dar și de sufletul românesc, este usturoiul, cunoscut drept paznicul sănătății și protectorul căminului. Cu mirosul său inconfundabil, usturoiul era considerat, de străbuni, nu doar un condiment, ci și un leac pentru trup și suflet. „Strămoșii noștri îi cunoșteau efectele antiinfecțioase și antibacteriene cu mult înainte de vremurile noastre moderne, folosindu-l pentru a purifica aerul din casă și pentru a trata răceli ori dureri de piept. În vremurile de demult, usturoiul era așezat la ferestre sau pe uși, nu doar pentru a ține departe spiritele rele, ci și pentru a proteja gospodăria de boală, devenind simbolul neclintit al sănătății românești”, a spus Irina Cosma, un bucătar din Piatra Neamț.

Cimbrul, cu frunzele sale delicate și mirosul ușor piperat, era considerat o plantă cu virtuți sacre. Bunicile îl puneau în ciorbe și tocană, dar și în ceaiurile menite să alunge tusea ori durerile de gât. În vechile sate românești, cimbrul era mai mult decât o simplă plantă culinară – era un simbol al tenacității, al protecției și al purității. Era adunat la vremea lui, sfințit cu rugăciuni și apoi păstrat cu grijă, ca o comoară tainică a muntelui și a dealului. Bogat în uleiuri esențiale, cimbrul aduce un gust aparte, dar mai ales puterea sa vindecătoare pentru sistemul respirator și pentru digestie.

Piperul, condiment adus de pe meleaguri îndepărtate, și-a găsit repede locul în bucătăria noastră, fiind asociat cu mâncărurile boierești și cu festinurile nobile. „Chiar dacă nu era autohton, piperul a pătruns în tradiția românească, adăugând o tentă de mister și un plus de căldură în bucate. În micile boabe negre, lumea descoperea o forță neobișnuită, un foc mic care avea să încălzească trupul și să fortifice mintea. Cu un conținut bogat de antioxidanți și capacitatea sa de a stimula metabolismul, piperul a rămas unul dintre condimentele alese pentru a da savoare, dar și pentru a aduce vigoare și poftă de viață”, a continuat bucătarul.

Leușteanul, nobil între frunze și părtaș de nădejde al bucatelor, este o poveste de iubire românească, fiind nelipsit din grădinile sătenilor și din ciorbele ardelenești ori moldovenești. În vechime, frunzele lui erau uscate și păstrate pentru a înmiresma locuința, dar și pentru a păstra sănătatea familiei. Leușteanul este cunoscut pentru proprietățile sale digestive, iar aroma sa bogată și ușor acrișoară părea să aducă alinare și celor mai obosiți dintre drumeți.

 

Să nu uităm nici mărarul, cu firele sale delicate și mirosul care amintește de pajiștile verii. În vremea străbunilor, mărarul nu era doar un condiment, ci un semn al belșugului și un simbol al prosperității. Se credea că mărarul are puteri de protecție și că aduce noroc. Beneficiile sale pentru sănătate sunt multe: contribuie la o digestie bună, ajută la îmbunătățirea respirației și are proprietăți calmante”, a mai spus Irina Cosma.

 

Și ce-ar fi oare fără ardeiul iute, cel mic dar aprig, ce dă viață supei sărăcăcioase și caldura sufletului în serile reci? Prin arderea sa, acest condiment roșu intensifica circulația sângelui și purta în sine forța unei sănătăți de neclintit. Lângă el, hreanul stătea mereu la loc de cinste – un vraci îndrăzneț și fără rețineri, cu un gust ce își croia drum până în măruntaiele trupului, curățând, alinând, însuflețind.

Busuiocul, păzitor al liniștii și al armoniei, purta taina sfințirii și a ocrotirii. În roua dimineților, strivit între palme de credincioși, își dăruia aroma nu doar bucatelor, ci și gândului liniștit și iubirii sincere. Vracii de odinioară îi recunoșteau darurile asupra minții, căci busuiocul ținea la distanță frământările, alinând sufletul ca o rugăciune rostită în șoaptă.

Iar menta – frunza ei fragedă, înflorită în lumina verilor târzii – venea să aline și să întărească trupul și sufletul, calmând durerile și îndulcind respirația. Păstrată cu dragoste printre ierburi, menta făcea parte din acele leacuri ce învăluiau casele cu miresmele lor, străjuind sănătatea într-un ritual simplu și adânc.

Astfel, fiecare dintre aceste condimente este mai mult decât un simplu ingredient – ele sunt ecouri ale vremurilor trecute, rostiri de bucurie și sănătate, ce încă reverberează din vechile noastre tradiții, ca o incantație suavă, ca o rugăciune de pace și vindecare. Fiecare miros și gust ne leagă, parcă, mai adânc de pământul nostru, de mamele și bunicile care, cu răbdare și pricepere, cunoșteau puterea acestor daruri tainice, transmițându-ne-o în tainice povești și bucăți de viață pline de reverberații.

 

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Rețetele Rusiei, un festin al aromelor și tradițiilor
27/10/2024 09:16

Rusia, cu vastul său teritoriu ce se intinde de la muntii Urali pană la apele reci ale Pacificului, este un mozaic de traditii si gusturi culinare care au rezistat in fata timpului si a schimbărilor. Bucăt ...

Cele mai cunoscute rețete indiene
25/10/2024 12:45

Din nordul imbibat de arome intense de garam masala pană in sudul exotic, invăluit de gustul cocosului, retetele indiene sunt un univers in sine, o experientă unică de savoare, traditie si ritualuri. 1. Bi ...

Mic dejunuri inedite din întreaga lume: O călătorie printre cele mai stranii delicii matinale
06/10/2024 08:10

Diminetile sunt, pentru majoritatea dintre noi, momentele in care apelăm la alimente reconfortante, familiare si hrănitoare. Dar ce se intamplă atunci cand primele ore ale zilei sunt intampinate cu mic-dejun ...

Zacusca, gustul toamnei în borcan. O călătorie printre tradiții și arome balcanice
04/10/2024 10:57

 Zacusca, un preparat bogat si plin de savoare, transcende granitele bucătăriei traditionale romanesti si se regăseste in diverse culturi din Europa de Est si Balcani. Îndrăgită in special in Ro ...

  Cele mai cunoscute și întâlnite rețete cu dovleac
01/10/2024 09:56

Toamna este anotimpul care aduce in prim-plan dovleacul, un ingredient versatil, dulce si sănătos, care imbogăteste meniurile din intreaga lume. De la preparate traditionale pană la deserturi inovatoare, do ...

Pelteaua, fructul în esența lui cea mai pură
01/10/2024 08:59

Într-un colt tăcut al bucătăriei traditionale romanesti, pelteaua stă ca o mărturie a răbdării si priceperii, o delicată minune a toamnei. Este un preparat ce transformă fructele in aur lichid, p ...

Zacusca, vedeta toamnei în bucătăria românească
01/10/2024 08:41

În fiecare toamnă, pe măsură ce frunzele incep să ingălbenească si zilele devin mai scurte, un miros inconfundabil se răspandeste prin gospodării: aroma bogată si imbietoare a zacuscăi proaspăt ...

Gastronomia românească, o simbioză a bucătăriilor internaționale
22/09/2024 17:43

Bucătăria romanească este o comoară culturală, născută dintr-un amestec unic de traditii locale si influente internationale. De-a lungul secolelor, Romania a fost la răscrucea unor mari civilizatii, iar ...

Juicing sau Smoothie?
22/09/2024 08:30

Una din intrebările frecvente este despre combinatiile de fructe - legume in sucuri sau “smoothie” - pro sau contra? Din considerente pur trofologice (nutritionale). Fructele si legumele se dige ...

Mâncărurile uitate ale țăranilor din satele Iașului, o poveste de gusturi și tradiții pierdute
21/09/2024 17:27

  În satele din jurul Iasului, timpul pare să fi păstrat vii amintirile unor traditii si obiceiuri pe cale de disparitie. Printre acestea, mancărurile de altădată, preparate cu ingrediente simp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei