Gusturile Moldovei. O călătorie prin deliciile bucătăriei bucovinene

mancare

Dimensiune font:

| 09-09-2024 09:25

Moldova este o zonă cu o istorie bogată și diversă, iar acest lucru se reflectă în bucătăria sa tradițională, unde influențele culturale și geografice se împletesc armonios. Fiecare parte din nord-estul țării adaugă un strop de unicitate mâncărurilor sale, transformându-le în experiențe culinare de neuitat.

Sarmalele, o îmbrățișare de arome
Sarmalele, considerate adesea sufletul bucătăriei românești, sunt nelipsite de pe mesele festive. Împachetate cu grijă în foi de varză murată sau frunze de viță-de-vie, sarmalele ascund în interior un amestec savuros de carne tocată, orez și condimente. Gătite încet, la foc mic, aromele se întrepătrund într-un mod divin, iar fiecare mușcătură este o adevărată îmbrățișare de arome. Se servesc de obicei cu mămăligă și smântână, adăugând o notă cremoasă și echilibrată acestui fel de mâncare tradițional. La pensiunile din Bucovina, turiștii sunt întâmpinați mereu  cu sarmale aburinde, învelite în foi de varză murată, umplute cu un amestec savuros de carne tocată, orez și condimente. Pe masă, tronează mândre, alături de mămăligă aurie și smântână proaspătă. Fiecare înghițitură este un dans al aromelor, o poveste spusă prin fiecare ingredient ales cu grijă. În casa gospodarilor, sarmalele nu sunt doar mâncare, ci un simbol al ospitalității și al dragostei pentru oaspeți.

Mămăliga, simplitatea desăvârșită
Mămăliga, o mâncare simplă dar incredibil de versatilă, este un simbol al tradiției și ospitalității românești. Preparată din făină de porumb fiartă, mămăliga poate fi servită ca garnitură sau chiar ca fel principal, însoțită de brânză de burduf, smântână sau ciuperci sote. În zonele montane, ciobanii o prepară în ceaun pe foc de lemne, adăugând un strop de autenticitate fiecărui bol aburind.
 

Ciorbă rădăuțeană, Bucovina într-o lingură
Ciorba rădăuțeană, o veritabilă poveste în farfurie, este un preparat care a devenit celebru dincolo de granițele regiunii. Aceasta ciorbă de pui cu legume, dreasă cu smântână și usturoi, oferă un gust revigorant și echilibrat. Fiecare lingură îți aduce în față prospețimea ingredientelor locale și măiestria gospodinelor bucovinene. Este ciorba care te încălzește în zilele reci de iarnă și te răcorește în verile călduroase. „Este ciorba noastră de duminică. Este reconfortantă și nutritivă, perfectă pentru a te încălzi în zilele răcoroase de toamnă”, ne-a spus Ana, proprietara unei pensiuni din comuna suceveană Vama. Rețeta spune că într-un cazan mare, se fierb pui de țară, legume proaspete și multe verdețuri. Secretul acestei ciorbe stă în smântâna adăugată din belșug și usturoiul care îi dă o notă distinctă. Rezultatul este un elixir bogat și savuros, perfect pentru a deschide mesele îmbelșugate sau pentru a alina stomacul după o noapte de petrecere. Fiecare lingură este o explozie de gusturi și texturi, făcând din deliciosul preparat un adevărat festin pentru simțuri.

Papanașii, dulceața desăvârșită
Nicio masă tradițională nu este completă fără desert, iar papanașii sunt cu siguranță vedetele dulciurilor românești. Gogoși pufoase din brânză dulce, prăjite până devin aurii și crocante la exterior, sunt servite cu smântână și dulceață de afine sau vișine. Contrastul dintre cald și rece, dintre dulce și acrișor, transformă fiecare îmbucătură într-o experiență de neuitat, o călătorie spre copilărie și amintiri de familie. „Vin în nordul Moldovei în fiecare vară și nu ratez papanașii niciodată. Mai buni ca aici nu am mâncat nicăieri”, ne-a spus Robert Zancu, din București

Cozonacul, sărbătoare în fiecare felioară
Cozonacul, acest dulce tradițional ce însoțește sărbătorile de Crăciun și Paște, este o adevărată operă de artă culinară. Aluatul fraged și pufos, umplut cu nucă, cacao, stafide sau rahat, este copt cu grijă și răbdare, rezultând într-un desert ce emană aroma caldă a sărbătorilor. Feliile generoase, împărțite cu cei dragi, sunt un simbol al belșugului și bucuriei împărtășite. În Bucovina sunt foarte apreciate „babele”, cozonaci preparați din aluat opărit și copți în forme speciale, rotunde, de unde le vine și denumirea.

Micii, giganții gustului
Mici sau mititei, acești cârnați scurți și fără înveliș, sunt adesea vedetele grătarelor românești. Prepararea lor este o artă: amestecul de carne de vită, porc și oaie, asezonat cu condimente și bicarbonat de sodiu, este frământat și lăsat să se odihnească înainte de a fi prăjit pe grătar. Se servesc cu muștar și pâine proaspătă, iar mirosul lor îmbietor atrage mereu o mulțime de gurmanzi la orice eveniment.

Fiecare fel de mâncare din Bucovina spune o poveste, o poveste despre tradiții, familie și bucuria de a împărtăși. De la sarmale la cozonac, fiecare preparat este o dovadă a bogăției culturale și gastronomice, o invitație la a descoperi și a savura gusturile autentice ale unei regiuni cu o inimă mare și o bucătărie pe măsură.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Avocado este fruct sau legumă?
22/11/2024 14:06

Sunt versatile, sănătoase si cea mai gustoasă parte a oricărei mese pe bază de plante. Dar avocado este fruct sau legumă? Desigur, este clar că cea mai bună modalitate de a manca avocado este pe pain ...

De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
22/11/2024 13:06

  Consumul de alimente picante poate declansa o serie de reactii: un val de euforie, un ritm cardiac accelerat, o limbă amortită, un dezastru gastro-intestinal, un moment de criză existentială si la ...

Cele mai apreciate rețete de sarmale de post
21/11/2024 15:30

Cu rădăcini adanc infipte in traditia culinară romanească, sarmalele sunt vedetele meselor festive, iar in perioada postului, retetele ingenioase de sarmale fără carne atrag atentia gurmanzilor. În ...

Panettone – Deliciul italian al sărbătorilor
20/11/2024 16:16

Panettone este mai mult decat un desert; este o traditie culinară italiană ce a cucerit intreaga lume. Originar din Milano, acest cozonac cu textură aerată si arome delicate de fructe confiate si citrice ...

Negrese de post. Dulciuri simple, pline de aromă și poveste
20/11/2024 15:44

Cand vorbim despre deserturi fără ouă, lapte sau unt, multe persoane isi imaginează dulciuri lipsite de farmec sau gust. Totusi, negresele de post sunt dovada vie că traditia culinară romanească si cre ...

Delicii de post. Arta simplității în farfurie
19/11/2024 14:05

În timpuri in care mesele sunt adesea dominate de preparate complexe si arome sofisticate, postul reinvie frumusetea simplitătii. Mancărurile de post, aparent modeste, spun povesti despre rădăcini, cr ...

Ouăle ne fac mai deștepți. Un studiu vine cu dovezi
18/11/2024 12:57

Ouăle ne fac mai destepti. Un studiu vine cu dovezi Un studiu recent arată că ouăle nu sunt doar "rele" din cauza colesterolului ci, suprinzător, si extrem de benefice pentru creier si procesul ...

Istoria turtei dulci: de la delicatese medievale la deserturi moderne
15/11/2024 13:23

Turta dulce, cu aroma sa inconfundabilă de scortisoară, cuisoare si ghimbir, evocă nostalgii si povesti in preajma sărbătorilor de iarnă. Însă putini cunosc istoria fascinantă a acestui desert, ca ...

Murăturile, deliciul acrișor cu beneficii pentru sănătate
08/11/2024 13:29

Murăturile sunt una dintre cele mai iubite traditii culinare din Romania si nu doar pentru gustul lor acrisor si revigorant, ci si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sănătătii. De la castravetii c ...

Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?
06/11/2024 12:29

Importanta pestelui in alimentatie. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte? Fără indoială, in comparatie cu celelalte produse animale, pestele prezintă unele avantaje, dar si multe probleme. &Icir ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei