Mii de clătite savurate, la Festivalul de la Moneasa

ici250721clatite

Dimensiune font:

| 25-07-2021 13:15

Sute de persoane sunt prezente, duminică, în staţiunea Moneasa, pentru a participa la Parada Clătitelor, un festival aflat la a XX-a ediţie şi reluat după un an de pauză din cauza pandemiei de COVID-19.

Sâmbătă, în prima zi a festivalului, comercianţii participanţi au preparat câteva mii de clătite, consumate de sutele de turişti sosiţi în staţiune.

Prezenţa comercianţilor este însă mai mică decât la ediţiile anterioare pandemiei de COVID-19, când clătitele erau preparate la 20 - 30 de standuri. De această dată, doar şapte comercianţi participă la festival.

 

 


"Din păcate, din cauza pandemiei, anul trecut am sărit peste acest eveniment şi peste tot ce se întâmpla frumos în Moneasa. După un an de pauză, sunt mai puţin comercianţi, unii nu se aşteptau să reluăm festivalul. Am încercat să îi anunţăm din timp pe mai mulţi, dar şi timpul a fost scurt şi nu s-au putut organiza, dar de anul viitor suntem convinşi că festivalul va reveni la amploarea din anii trecuţi", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei.

Unul dintre cei care prepară clătite încă de la lansarea acestui festival este Dănuţ Suba, din Lipova. El şi familia sa deţin un laborator de cofetărie dinainte de 1989, pasiunea pentru prepararea dulciurilor fiind transmisă de la o generaţie la alta.

"Vin de 20 de ani la Moneasa la fiecare festival dedicat clătitelor, pentru că ne place atmosfera de aici şi pentru că vizitatorii savurează acest desert pe care îl preparăm în foarte multe feluri. Noi putem prepara şi 2.000 de clătite în cele două zile de festival, dar vom vedea care va fi cererea, pentru că sunt mai puţin vizitatori decât în anii trecuţi, când veneau mii de oameni din toată ţara", a spus Dănuţ Suba.

 

 


Parada Clătitelor, organizată de Centrul Cultural Judeţean Arad şi Primăria Moneasa, se va încheia duminică seară, cu spectacole de muzică populară.

An de an, evenimentul este cel mai aşteptat din staţiune şi atrage mii de vizitatori din mai multe judeţe. În anii anteriori, festivalul a atras chiar şi peste 10.000 de vizitatori, fiind preparate şi consumate, cel mai mult, peste 20.000 de clătite în cele două zile de desfăşurare.

Turismul în Moneasa, staţiune denumită şi Perla Munţilor Apuseni, îşi revine după pandemie, afirmă primarul Ioan Herbei.

"Deşi doar o parte din unităţile de cazare şi-au reluat activitatea în acest an, respectiv două hoteluri şi în jur de 15 pensiuni, gradul de ocupare este bun, undeva la 90% în aceste unităţi. În cursul săptămânii, este undeva la 70%. Dacă programul guvernamental care oferea tichete de vacanţă continua şi în acest an, lucrurile stăteau mult mai bine şi s-ar fi redeschis mai multe unităţi de cazare", a spus primarul.

 

Anul trecut, Moneasa a pierdut jumătate dintre turişti, pe fondul pandemiei de COVID-19, deoarece numărul locurilor de cazare a fost redus pentru a se asigura protecţia sanitară, iar mulţi au renunţat la vacanţe de teama infectării cu SARS-CoV-2. Gradul mediu de ocupare a locurilor de cazare din staţiune a fost de 40%, faţă de 75% în anii de dinaintea pandemiei.

Staţiunea Moneasa are aproximativ 1.700 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile şi o tabără pentru copii. În prezent, doar jumătate dintre acestea sunt disponibile. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a post ...

Rețete de post. Curry de linte
12/04/2024 10:50

  Originar din Asia de Sud, curry-ul de linte este o mancare de post apreciată pentru aroma sa bogată si textura sa cremoasă. Această retetă combina linte proteică cu condimente exotice si legume ar ...

Detoxifiere cu smoothie cu pătrunjel
08/04/2024 07:45

Sucul de pătrunjel este, de fapt, un smoothie verde care devine un factor potent in eliminarea kilogramelor in plus. Practic, poti combina zilnic o legătură de pătrunjel intr-un smoothie cu legumele si fruc ...

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
04/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

 Povestea ciocolatei. De la zeii azteci la deliciul modern
01/04/2024 15:18

O călătorie in lumea ciocolatei este mai mult decat o explorare a evolutiei unui produs culinar; este o incursiune in istoria, cultura si inovatia. În ciuda formei si formulei sale actuale, ciocolata is ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei