Mii de clătite savurate, la Festivalul de la Moneasa
Dimensiune font:
Sute de persoane sunt prezente, duminică, în staţiunea Moneasa, pentru a participa la Parada Clătitelor, un festival aflat la a XX-a ediţie şi reluat după un an de pauză din cauza pandemiei de COVID-19.
Sâmbătă, în prima zi a festivalului, comercianţii participanţi au preparat câteva mii de clătite, consumate de sutele de turişti sosiţi în staţiune.
Prezenţa comercianţilor este însă mai mică decât la ediţiile anterioare pandemiei de COVID-19, când clătitele erau preparate la 20 - 30 de standuri. De această dată, doar şapte comercianţi participă la festival.
"Din păcate, din cauza pandemiei, anul trecut am sărit peste acest eveniment şi peste tot ce se întâmpla frumos în Moneasa. După un an de pauză, sunt mai puţin comercianţi, unii nu se aşteptau să reluăm festivalul. Am încercat să îi anunţăm din timp pe mai mulţi, dar şi timpul a fost scurt şi nu s-au putut organiza, dar de anul viitor suntem convinşi că festivalul va reveni la amploarea din anii trecuţi", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei.
Unul dintre cei care prepară clătite încă de la lansarea acestui festival este Dănuţ Suba, din Lipova. El şi familia sa deţin un laborator de cofetărie dinainte de 1989, pasiunea pentru prepararea dulciurilor fiind transmisă de la o generaţie la alta.
"Vin de 20 de ani la Moneasa la fiecare festival dedicat clătitelor, pentru că ne place atmosfera de aici şi pentru că vizitatorii savurează acest desert pe care îl preparăm în foarte multe feluri. Noi putem prepara şi 2.000 de clătite în cele două zile de festival, dar vom vedea care va fi cererea, pentru că sunt mai puţin vizitatori decât în anii trecuţi, când veneau mii de oameni din toată ţara", a spus Dănuţ Suba.
Parada Clătitelor, organizată de Centrul Cultural Judeţean Arad şi Primăria Moneasa, se va încheia duminică seară, cu spectacole de muzică populară.
An de an, evenimentul este cel mai aşteptat din staţiune şi atrage mii de vizitatori din mai multe judeţe. În anii anteriori, festivalul a atras chiar şi peste 10.000 de vizitatori, fiind preparate şi consumate, cel mai mult, peste 20.000 de clătite în cele două zile de desfăşurare.
Turismul în Moneasa, staţiune denumită şi Perla Munţilor Apuseni, îşi revine după pandemie, afirmă primarul Ioan Herbei.
"Deşi doar o parte din unităţile de cazare şi-au reluat activitatea în acest an, respectiv două hoteluri şi în jur de 15 pensiuni, gradul de ocupare este bun, undeva la 90% în aceste unităţi. În cursul săptămânii, este undeva la 70%. Dacă programul guvernamental care oferea tichete de vacanţă continua şi în acest an, lucrurile stăteau mult mai bine şi s-ar fi redeschis mai multe unităţi de cazare", a spus primarul.
Anul trecut, Moneasa a pierdut jumătate dintre turişti, pe fondul pandemiei de COVID-19, deoarece numărul locurilor de cazare a fost redus pentru a se asigura protecţia sanitară, iar mulţi au renunţat la vacanţe de teama infectării cu SARS-CoV-2. Gradul mediu de ocupare a locurilor de cazare din staţiune a fost de 40%, faţă de 75% în anii de dinaintea pandemiei.
Staţiunea Moneasa are aproximativ 1.700 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile şi o tabără pentru copii. În prezent, doar jumătate dintre acestea sunt disponibile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau