Rețetele Rusiei, un festin al aromelor și tradițiilor

DSC09004-01-min

Dimensiune font:

| 27-10-2024 09:16

Rusia, cu vastul său teritoriu ce se întinde de la munții Urali până la apele reci ale Pacificului, este un mozaic de tradiții și gusturi culinare care au rezistat în fața timpului și a schimbărilor. Bucătăria rusească este cunoscută pentru preparatele sale consistente, pline de savoare și încărcate de istorie. Fiecare rețetă aduce în prim-plan nu doar arome speciale, ci și o poveste culturală, o atmosferă de familie și bucuria unui festin îmbelșugat.

1. Borșul rusesc (Borshch)
Poate cea mai cunoscută supă rusească, borșul rusesc este un simbol al meselor tradiționale de iarnă. Cu o culoare vibrantă de roșu aprins, datorită sfeclei roșii, borșul este preparat cu carne de vită, varză, cartofi, morcovi și ceapă. Aroma sa este îmbogățită cu smântână proaspătă, iar uneori i se adaugă un pic de mărar pentru prospețime. Borșul este mai mult decât o simplă supă; este un ritual al comunității, fiind servit la ocazii speciale și mereu acompaniat de pâine de secară.

2. Piroșki
Aceste plăcinte pufoase umplute sunt o emblemă a gustării rusești. Fie că sunt prăjite sau coapte, piroșki sunt umplute cu diverse ingrediente: de la carne de vită și varză, până la cartofi și ciuperci, sau chiar brânză și fructe pentru varianta dulce. Ele sunt preferate atât la mesele de familie, cât și ca gustare rapidă. Pe străzile Moscovei și ale altor orașe rusești, tarabele de piroșki sunt întotdeauna pline de arome ce ademenesc trecătorii să se bucure de această delicatesă simplă și sățioasă.

3. Blini
Blini reprezintă o adevărată celebrare a primăverii, fiind servite mai ales în perioada festivalului Maslenitsa, sărbătoarea de sfârșit de iarnă. Aceste clătite subțiri și delicate sunt umplute cu brânză, smântână, gem sau, în versiunea de lux, cu caviar și somon afumat. Blini sunt adesea considerate un simbol al soarelui, aducând căldură și lumină în casele oamenilor. Tradiția cere ca acestea să fie împărțite cu prietenii și familia, ca un simbol al generozității și abundenței.

4. Pelmeni
Similar cu ravioli italienești, pelmeni sunt găluște mici umplute cu carne tocată de porc, vită sau miel, învelite într-un aluat fin. În Siberia, pelmeni sunt înghețate afară, la aer rece, după preparare, ceea ce le conferă un gust aparte și o textură deosebită. Pelmeni sunt fie fierte, fie prăjite și sunt de obicei servite cu smântână sau unt, presărate cu piper negru și mărar. Acestea sunt considerate „hrană de iarnă”, deoarece pot fi gătite în cantități mari și păstrate timp îndelungat, hrănind familii numeroase.

5. Salata Olivier
Populară în timpul sărbătorilor de iarnă și cunoscută internațional drept „salata rusească”, salata Olivier combină ingrediente simple precum cartofii, morcovii, castraveții murați, mazărea, ouăle și maioneza. Acest preparat a fost inventat de un bucătar francez în Moscova secolului XIX, dar rețeta originală, care includea și carne de vânat, a fost adaptată și simplificată pentru gusturile rusești. Astăzi, salata Olivier este nelipsită de pe mesele festive, având un gust echilibrat și texturi diverse ce satisfac toate gusturile.

6. Shashlik
Shashlik-ul este o formă de kebab specifică regiunilor sudice ale Rusiei, influențată de bucătăria caucaziană. Acest preparat este de obicei făcut din bucăți mari de carne marinată, cel mai des porc sau miel, înșirate pe frigare și gătite la grătar. Marinada include ingrediente precum oțetul, ceapa, și o serie de condimente care dau un gust intens și o frăgezime aparte. În Rusia, shashlik-ul este o alegere populară pentru ieșirile la picnic și grătare, fiind un prilej de socializare și bucurie în aer liber.

7. Medovik
Această prăjitură cu miere, numită și „tortul cu miere rusesc,” este un desert complex, cu straturi delicate de blat cu miere și cremă de smântână. Medovik-ul necesită răbdare, deoarece blaturile trebuie coapte separat, iar prăjitura trebuie să stea la frigider pentru ca straturile să se înmoaie și să capete acea textură moale și gustoasă. Gustul este subtil, iar aroma de miere se îmbină perfect cu crema delicată, creând un desert care este la fel de popular în prezent pe cât a fost cu secole în urmă.

8. Kvass
Pentru a completa festinul rusesc, kvass-ul este băutura tradițională, un fel de bere din pâine de secară, ușor alcoolizată și răcoritoare. Are o aromă ușor dulce și acidulată și este considerată una dintre cele mai vechi băuturi fermentate din Rusia. Deși seamănă cu berea, kvass-ul este consumat în orice moment al zilei și este preferat vara pentru efectul său răcoritor.

Bucătăria rusească este un tărâm al gusturilor intense și al aromelor unice. Fiecare rețetă este o fereastră deschisă către cultura vastă a Rusiei, reflectând asprimea iernilor și căldura oamenilor. De la supa fierbinte de borș la dulcețea fină a Medovik-ului, aceste preparate sunt o invitație la explorare și la descoperirea tradițiilor care au însoțit rușii de-a lungul istoriei. 

Teona SOARE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Cele mai cunoscute rețete indiene
25/10/2024 12:45

Din nordul imbibat de arome intense de garam masala pană in sudul exotic, invăluit de gustul cocosului, retetele indiene sunt un univers in sine, o experientă unică de savoare, traditie si ritualuri. 1. Bi ...

Mic dejunuri inedite din întreaga lume: O călătorie printre cele mai stranii delicii matinale
06/10/2024 08:10

Diminetile sunt, pentru majoritatea dintre noi, momentele in care apelăm la alimente reconfortante, familiare si hrănitoare. Dar ce se intamplă atunci cand primele ore ale zilei sunt intampinate cu mic-dejun ...

Zacusca, gustul toamnei în borcan. O călătorie printre tradiții și arome balcanice
04/10/2024 10:57

 Zacusca, un preparat bogat si plin de savoare, transcende granitele bucătăriei traditionale romanesti si se regăseste in diverse culturi din Europa de Est si Balcani. Îndrăgită in special in Ro ...

  Cele mai cunoscute și întâlnite rețete cu dovleac
01/10/2024 09:56

Toamna este anotimpul care aduce in prim-plan dovleacul, un ingredient versatil, dulce si sănătos, care imbogăteste meniurile din intreaga lume. De la preparate traditionale pană la deserturi inovatoare, do ...

Pelteaua, fructul în esența lui cea mai pură
01/10/2024 08:59

Într-un colt tăcut al bucătăriei traditionale romanesti, pelteaua stă ca o mărturie a răbdării si priceperii, o delicată minune a toamnei. Este un preparat ce transformă fructele in aur lichid, p ...

Zacusca, vedeta toamnei în bucătăria românească
01/10/2024 08:41

În fiecare toamnă, pe măsură ce frunzele incep să ingălbenească si zilele devin mai scurte, un miros inconfundabil se răspandeste prin gospodării: aroma bogată si imbietoare a zacuscăi proaspăt ...

Gastronomia românească, o simbioză a bucătăriilor internaționale
22/09/2024 17:43

Bucătăria romanească este o comoară culturală, născută dintr-un amestec unic de traditii locale si influente internationale. De-a lungul secolelor, Romania a fost la răscrucea unor mari civilizatii, iar ...

Juicing sau Smoothie?
22/09/2024 08:30

Una din intrebările frecvente este despre combinatiile de fructe - legume in sucuri sau “smoothie” - pro sau contra? Din considerente pur trofologice (nutritionale). Fructele si legumele se dige ...

Mâncărurile uitate ale țăranilor din satele Iașului, o poveste de gusturi și tradiții pierdute
21/09/2024 17:27

  În satele din jurul Iasului, timpul pare să fi păstrat vii amintirile unor traditii si obiceiuri pe cale de disparitie. Printre acestea, mancărurile de altădată, preparate cu ingrediente simp ...

  Cele mai delicioase rețete de prăjituri de toamnă
21/09/2024 12:52

Pe măsură ce frunzele isi schimbă culoarea si aerul devine mai rece, bucătăriile din intreaga lume se umplu de arome imbietoare. Toamna este sezonul deserturilor bogate si reconfortante, pline de fructe co ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei