O călătorie gustativă între excentric și delicios

what-is-black-sapote-interior-f7139222b85b4899883bbad6c59017aa

Dimensiune font:

| 09-09-2024 12:20

Într-o lume plină de diversitate culinară, deserturile ocupă un loc special în inima iubitorilor de dulciuri. Totuși, nu toate deserturile sunt la fel de familiare precum prăjiturile sau înghețata. În diferite colțuri ale lumii, există deserturi care sfidează convențiile și își uimesc degustătorii prin ingrediente neașteptate, texturi inedite și prezentări surprinzătoare. Să explorăm împreună câteva dintre cele mai ciudate deserturi din lume.

1. Casu Marzu – Brânza care "trăiește"

Începem călătoria în Sardinia, Italia, unde găsim Casu Marzu, cunoscută și sub numele de "brânza putrezită". Acest desert neconvențional este o brânză din lapte de oaie, lăsată să fermenteze până când devine gazdă pentru larvele unei specii de muscă. Aceste larve ajută la descompunerea brânzei, dându-i o textură cremoasă și un gust intens. Deși poate părea neapetisant pentru mulți, localnicii consideră Casu Marzu o delicatesă. Atenție, însă: consumul acestei brânze este ilegal în multe țări din cauza potențialului pericol pentru sănătate.

2. Mochi cu Fasole Roșie – Tradiția Japoneză

Mochi este un desert japonez care poate părea ciudat pentru cei neobișnuiți cu bucătăria asiatică. Realizat din orez glutinos bătut până capătă o textură elastică, mochi este adesea umplut cu pastă de fasole roșie dulce (azuki). Această combinație de textură gumată și umplutură de fasole poate fi surprinzătoare pentru cei care asociază fasolea cu mâncărurile sărate. Mochi este popular nu doar în Japonia, ci și în multe alte părți ale lumii, dar rămâne un desert care sfidează așteptările celor neinițiați.

4. Cendol – deliciul tropical din Asia de Sud-Est

Cendol este un desert popular în Asia de Sud-Est, în special în Malaezia, Indonezia și Thailanda. Acesta constă într-o combinație de jeleu verde realizat din făină de orez și pandantus (o plantă aromatică), lapte de cocos și sirop de zahăr de palmier. Deși ingredientele par obișnuite, aspectul desertului este cel care îi surprinde pe mulți: jeleurile verzi plutesc într-un lichid cremos, amintind de o băutură mai degrabă decât de un desert solid. Cendol este o combinație de texturi și arome care, deși neobișnuită, este extrem de răcoritoare în zilele călduroase.

5. Esanta Elote – Desertul cu gândaci din Mexic

Esanta Elote este un desert tradițional mexican preparat din larve de furnici care trăiesc pe rădăcinile plantei de agave. Aceste larve sunt prăjite și servite cu un sos dulce-acrișor, adesea însoțite de un amestec de condimente și zahăr. Deși pentru mulți ideea de a consuma insecte poate fi respingătoare, în Mexic, Esăntă Elote este considerat un desert rafinat și nutritiv, cu o textură crocantă și un gust unic.

6. Icepick pudding – Desertul Înfricoșător din Alaska

În Alaska, Icepick Pudding este un desert nu doar ciudat, ci și legat de o poveste urbană înfricoșătoare. Acest desert este preparat din sânge de focă amestecat cu fructe de pădure sălbatice și gheață zdrobită. Legenda spune că desertul era servit în trecut pentru a testa curajul bărbaților înainte de a pleca la vânătoare. Deși puțini mai consumă acest desert în zilele noastre, Icepick Pudding rămâne o parte a moștenirii culturale a comunităților inuitice.

7. Black Sapote – "Puddingul de Ciocolată" din Caraibe

Black Sapote, cunoscut și ca "fructul pudding de ciocolată", este un fruct originar din regiunea Caraibelor și America Centrală. Când este copt, pulpa sa capătă o textură cremoasă și un gust care amintește surprinzător de mult de puddingul de ciocolată, deși nu conține deloc ciocolată. Aspectul său de ciocolată și gustul dulce fac din Black Sapote un desert natural, dar ciudat, pentru cei care nu au mai întâlnit acest fruct.

8. Tong Sui – Supa Dulce Chinezească

Tong Sui, în traducere "apă dulce", este un desert chinezesc constând într-o supă dulce, servită la sfârșitul mesei. Ingrediente comune includ boabe de lotus, fasole roșie, alune și chiar ouă de pasăre. Acest desert lichid are o textură neobișnuită pentru un desert și este de multe ori servit cald, ceea ce poate fi surprinzător pentru cei care asociază deserturile cu ceva rece și solid. Tong Sui este însă foarte apreciat în cultura chineză pentru gustul său echilibrat și proprietățile sale reconfortante.

Concluzie

Deserturile, deși deseori asociate cu dulceața și confortul, pot lua forme neașteptate și excentrice în diferite părți ale lumii. Fie că este vorba de o brânză plină de viață, un rechin fermentat sau un fruct care imită ciocolata, aceste deserturi ciudate ne amintesc de diversitatea incredibilă a gusturilor și tradițiilor culinare de pe glob. Pentru cei cu un spirit aventuros și o deschidere către noi experiențe gustative, aceste deserturi reprezintă o invitație irezistibilă de a explora limitele a ceea ce considerăm a fi delicios.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Avocado este fruct sau legumă?
22/11/2024 14:06

Sunt versatile, sănătoase si cea mai gustoasă parte a oricărei mese pe bază de plante. Dar avocado este fruct sau legumă? Desigur, este clar că cea mai bună modalitate de a manca avocado este pe pain ...

De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
22/11/2024 13:06

  Consumul de alimente picante poate declansa o serie de reactii: un val de euforie, un ritm cardiac accelerat, o limbă amortită, un dezastru gastro-intestinal, un moment de criză existentială si la ...

Cele mai apreciate rețete de sarmale de post
21/11/2024 15:30

Cu rădăcini adanc infipte in traditia culinară romanească, sarmalele sunt vedetele meselor festive, iar in perioada postului, retetele ingenioase de sarmale fără carne atrag atentia gurmanzilor. În ...

Panettone – Deliciul italian al sărbătorilor
20/11/2024 16:16

Panettone este mai mult decat un desert; este o traditie culinară italiană ce a cucerit intreaga lume. Originar din Milano, acest cozonac cu textură aerată si arome delicate de fructe confiate si citrice ...

Negrese de post. Dulciuri simple, pline de aromă și poveste
20/11/2024 15:44

Cand vorbim despre deserturi fără ouă, lapte sau unt, multe persoane isi imaginează dulciuri lipsite de farmec sau gust. Totusi, negresele de post sunt dovada vie că traditia culinară romanească si cre ...

Delicii de post. Arta simplității în farfurie
19/11/2024 14:05

În timpuri in care mesele sunt adesea dominate de preparate complexe si arome sofisticate, postul reinvie frumusetea simplitătii. Mancărurile de post, aparent modeste, spun povesti despre rădăcini, cr ...

Ouăle ne fac mai deștepți. Un studiu vine cu dovezi
18/11/2024 12:57

Ouăle ne fac mai destepti. Un studiu vine cu dovezi Un studiu recent arată că ouăle nu sunt doar "rele" din cauza colesterolului ci, suprinzător, si extrem de benefice pentru creier si procesul ...

Istoria turtei dulci: de la delicatese medievale la deserturi moderne
15/11/2024 13:23

Turta dulce, cu aroma sa inconfundabilă de scortisoară, cuisoare si ghimbir, evocă nostalgii si povesti in preajma sărbătorilor de iarnă. Însă putini cunosc istoria fascinantă a acestui desert, ca ...

Murăturile, deliciul acrișor cu beneficii pentru sănătate
08/11/2024 13:29

Murăturile sunt una dintre cele mai iubite traditii culinare din Romania si nu doar pentru gustul lor acrisor si revigorant, ci si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sănătătii. De la castravetii c ...

Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?
06/11/2024 12:29

Importanta pestelui in alimentatie. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte? Fără indoială, in comparatie cu celelalte produse animale, pestele prezintă unele avantaje, dar si multe probleme. &Icir ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei