Sfaturi pentru a te antrena psihic în fața poftelor alimentare

1-pofte-5913-b

Dimensiune font:

| 27-04-2022 10:30

Când vine vorba despre implementarea unui stil de viață sănătos, partea psihologică poate crea probleme.

„De multe ori sunt întrebat dacă există anumite metode sau bune practici care pot fi de folos atunci când psihicul tău începe să "cedeze" și devine tot mai greu să eviți sau să nu mănânci anumite mâncăruri și simți că poftele te copleșesc. Pentru a veni în întâmpinarea acestei probleme am pus laolaltă o listă cu 6 exerciții mentale pe care le poți face", spune Radu Sofronea, specialist în nutriție. .

Folosește imagini mentale

Un exercițiu foarte simplu este acela al imaginației.

Un studiu condus de Dr. Linda Solbrig, în 2018, pentru Universitatea din Plymouth, a arătat că oamenii care folosesc imagini mentale pot slăbi de până la 5 ori mai mult decât cei care nu folosesc această tehnică.

Înainte de a mânca ceva nesănătos, imaginează-ți consecințele acestui fapt. Iar apoi gândește-te cum ar fi dacă în schimb ai mânca ceva sănătos.

Creierul tău va fi provocat să creeze ambele imagini, una rea și una bună, pe care apoi le vei putea pune în balanță. Iar astfel vei avea un atuu în a rezista tentației.

Lucrează la stres

Stresul te poate împinge să ai pofte și să cauți mâncăruri bogate în grăsimi saturate, sare și zahăr.

Există câteva trucuri simple pentru a reduce nivelul de stres. Poți să citești o carte, să faci câteva exerciții fizice sau chiar să meditezi.

Gândește-te la tine ca la o persoană care mănâncă sănătos

Este o metodă simplă care te ajută să rămâi la alegeri bune atunci când vine vorba de mâncare (și nu numai).

Pentru fiecare schimbare pe care încerci să o implementezi în viața ta, alocă o etichetă.

Dacă încerci să mănânci mai sănătos și te vei eticheta ca o persoană care mănâncă sănătos, vei începe să te identifici tot mai mult cu această etichetă.

Vei deveni omul care mănâncă sănătos.

Mănâncă cu cealaltă mână

Asta înseamnă că dacă ești dreptace, vei folosi mâna stângă.

Acesta nu este chiar un exercițiu mental, dar te va ajuta să-ți antrenezi creierul.

Această metodă funcționează prin perturbarea obiceiurilor tale când vine vorba de mâncare.

În loc să înfuleci mâncarea din pură obișnuință, vei mânca mai încet iar creierul tău este forțat să acorde mai multă atenție la ce și cât mănânci.

Când această teorie a fost testată, oamenii care nu și-au folosit mâna dominantă, au mâncat cu 30% mai puțină mâncare.

Imaginează-te mâncând

De fiecare dată când simți nevoia de a mânca ceva nesănătos, prima oară imaginează-te mâncând acel produs și cum te vei simți după.

Întreabă-te apoi dacă vei primi vreun beneficiu în urma consumării acelei mâncări.

Dacă răspunsul va fi nu, vei renunța mult mai ușor la acea poftă de a mânca.

Imaginează-ți un buton intern de pauză

Când simți nevoia de a mânca ceva, vizualizează creierul tău apăsând un buton de pauză. Ia-ți apoi 5 minute în care să te gândești dacă îți este cu adevărat foame sau este doar o poftă.

Te va ajuta să conștientizezi momentele în care îți este cu adevărat foame și să le identifici mai ușor pe viitor.

Bea apă. Setea este adesea confundată cu foamea și poftele.
Asigură-te că bei suficientă apă.

Distanțează-te de pofte. Când simți că ai poftă de ceva, încearcă să îți muți mintea în altă parte.

Fă o plimbare scurtă sau un duș. O schimbare de mediu sau de gândire poate ajuta la stoparea poftelor.

Plănuiește-ți mesele. Dacă ai posibilitatea, încearcă să îți plănuiești mesele în avans pentru următoarea zi sau chiar următoarea săptămână.

Prin faptul că știi deja ce urmează să mănânci vei elimina factorul de spontaneitate și incertitudine. Astfel vei fi mai puțin tentată și există o șansă mai mică să ai pofte.

Evită să-ți fie foarte foame. Senzația extremă de foame este unul din principalele motive pentru care avem pofte. Evită să ajungi în stadiul în care te simți foarte înfometată.

O idee bună pentru a împiedica acest lucru este să mănânci regulat și să ții la îndemână gustări sănătoase. 

Nu merge flămândă la cumpărături. Supermarketurile sunt probabil cel mai rău loc unde ai putea să te afli atunci când îți este foame. Îți oferă acces facil la toate mâncărurile nesănătoase.

Încearcă să mănânci întotdeauna înainte de a merge la magazin.

Alege mâncarea sănătoasă prima oară

Fă acest lucru de fiecare dată când servești masa.

Studii psihologice au arătat că prima mâncare pe care o pui în farfurie va influența și ce vei alege în continuare. Dacă începi prin a alege ceva sănătos, două treimi din farfuria ta va conține mâncare sănătoasă.

Folosește farfurii mai mici

Când consumi mâncare servită pe farfurii mai mari vei mânca mai mult decât atunci când mâncarea este servită pe farfurii mici.

Folosirea unei farfurii mai mici îți păcălește creierul că primești mai multă mâncare decât mănânci în realitate.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Clătite de post
22/04/2024 09:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Cum poți prepara mese delicioase pentru întreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc în cantități mari
21/04/2024 12:26

  Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la ...

Chiftele de ovăz
21/04/2024 10:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: ...

Călătoria vafei prin timp și gust
21/04/2024 09:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereast ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a post ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei