Varză călită cu carne
Dimensiune font:
Varza calita este o mancare de iarna, o mancare pentru vremea rece. Se pregateste dupa ce se mureaza varza. Se poate face si simpla, cu untura sau cu ulei, daca este de post. Se poate face cu carne proaspata, sau cu afumatura (rasol, coaste, oase, slanina, kaizer) sau cu ceva carne prajita de la garnita sau cu carnati, sau chiar cu carne de pasare (ideal o pasare grasa gen rata, gasca).
Varza calita cu pulpe de gasca afumate e fantastic de buna. Obligatoriu se serveste cu ardei iute la otet sau proaspat si cu mamaliga calda sau paine proaspata.
Ingrediente
-1,5 kg afumatura sau carne proaspata
-4 kg varza murata
-3-4 linguri untura
-1 ceapa mare
-1 morcov
-1 ardei gras (optional
-1 varf de cutit piper macinat
-1 lingurita cimbru uscat
-2 linguri pasta de tomate sau 200 g rosii in bulion
-boia de ardei dulce sau iute (optional)
Mod de preparare
Se pun intr-un ceaun de tuci 3-4 linguri generoase de untura sau ulei, daca este post. Untura folosita este in general de la garnita, cea in care se tin carnea si carnatii. Cand se topeste untura, se adauga ceapa taiata felii, morcovul si se lasa cateva minute, pana devine ceapa sticloasa. Se amesteca repede cu linguroiul de lemn. Toata minunatia asta se face pe plita sau la pirostrie. Se adauga carnea proaspata sau afumata, taiata bucati. Se rumenesc usor carnurile, apoi se adauga bulionul sau rosiile in bulion. Se lasa cateva minute.
Varza murata se lasa in apa rece ca sa se desareze, apoi se scurge bine si se taie fideluta. Se foloseste miezul de varza si foi, cotoare, ramase de la sarmale. Se adauga peste carne si se lasa totul la foc mic.
Se adauga putina apa fierbinte, dar foarte putina, totul trebuie sa se caleasca in untura.
Se lasa pe plita sau in cuptor, acoperit cu un capac, timp de cateva ore, pana cand varza se inmoaie bine de tot.
Cand e gata, se taie cu ata si mamaliga vartoasa, aburinda, care a fiert cel putin o ora pe plita si apoi a fost rasturnata pe fundul urias de lemn.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau