Băile Herculane, departe de gloria de odinioară. Pe vremuri aici veneau împăraţi, împărătese și nobilimea europeană
Dimensiune font:
A fost cândva loc de pelerinaj pentru împăraţi şi împărătese. Cunoscut de aproape două milenii, a lecuit oameni de vază ai celor mai puternice civilizaţii. Romanii sau turcii au preţuit izvoarele vindecătoare din Băile Herculane, iar austro-ungarii au ridicat aici clădiri cum nu s-au mai văzut în ţara noastră. Nu mai puţin de 74 de monumente istorice se găsesc în micul oraş de pe Cerna. Însă cele mai multe sunt astăzi o ruină.
Trilul fluierului care răsună azi în centrul staţiunii e metafora tristă ce descrie realitatea crudă din Băile Herculane: talentatul interpret acceptă să vorbească despre locul natal doar contra cost. Cam aşa e şi cu frumuseţea Băilor Herculane: azi, e evidentă doar în fotografiile de epocă.
Împăratul Franz Josef, despre Băile Herculane: "Cea mai frumoasă staţiune de pe continent"
"Cea mai frumoasă staţiune de pe continent" - cum o supranumise împăratul Franz Josef, pe care îl vedem aici într-o ilustrată de la 1915, mai poate fi admirată azi doar de la depărtare. Din zborul dronei, locul încă e mirific. Înţelegi lesne de ce a fermecat atatea naţii. L-au descoperit romanii, la 153 după Hristos. L-au vizitat maghiarii, otomanii, dar de desăvârşit, l-au desăvârşit austro-ungarii, fascinaţi de frumuseţea aşezării străjuite de munţi, care abundă în ape termale. Apoi au devenit românii stăpâni. Şi nu au ştiut să preţuiască munca altora.
Băile Neptun. Fostele băi imperiale austriece. O clădire de o frumuseţe rară, construită între 1883 şi 1886. 7 dintre cei mai mari arhitecţi ai vremii şi-au înscris ideile în concursul de proiecte. 220 de mii de forinţi, aproape 5 milioane de euro în banii de azi a costat edificiul. Avea 70 de camere de tratament, 2 saune, 2 camere de inhalaţii, o sală de aşteptare şi o garderobă.
Ca să aduci în paragină "cea mai frumoasă stațiune balneară din Europa", cum alinta împăratul austriac Franz Ioszef Băile Herculane, a fost nevoie doar de mult dezinteres, incompetență și nepăsare. Timpul a făcut restul, măcinând strălucirea unui loc unic. În Băile Herculane, zeci de bijuterii arhitecturale sunt lăsate cu bună-știință să piară. Iar responsabilii de soarta stațiunii tac mâlc şi sunt de negăsit.
Vila Elisabeta, Băile Herculane. Monument istoric din secolul al 19 lea, fostă reședință a împărătesei Sissi. Nu vezi cultura, însă, de paragină. Ministerul Culturii a alocat, în octombrie 2020, peste două milioane şi jumătate de lei ca autorităţile locale să înceapă reabilitarea imobilului. "După ce au cheltuit vreo 340.000 lei, Unitatea de Management a Proiectului a primit o scrisoare din partea Primăriei care spunea că obiectivul propus nu mai este realizabil. Să-ţi dai seama, după doi ani, că nu poţi să nu cheltuieşti acest avans eu cred că este incompetenţă", a declarat Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau