Cea mai veche clădire din Iaşi. Mănăstirea Galata, în picioare de peste 400 de ani
Dimensiune font:
De-a lungul anilor, mulţi ieşeni şi nu numai au trecut pragul Mănăstirii Galata, însă nu mulţi ştiu unele detalii legate de această construcţie. Lăcaşul de cult, care poate fi observat din mai multe zone ale Iaşului, este cea mai veche clădire din municipiu.
Deşi multe persoane trăiesc cu impresia că Biserica Armenească ar fi cea mai veche clădire din Iași, rămasă încă în picioare, această teorie a fost demontată de specialiştii Direcţiei de Cultură. Astfel, s-a stabilit că Mănăstirea Galata are o vechime de aproximativ 440 de ani.
Conform specialiştilor, Biserica Armenească a fost construită la sfârşitul secolului al XVl-lea, începutul secolului al XVll-lea, dar a fost reconstruită aproape în totalitate în 1803.
Mănăstirea Galata, atestată documentar în anii 1582-1583
Mănăstirea Galata, cu hramul Înălţarea Domnului, a fost atestată documentar în anii 1582-1583 şi a rămas, de atunci, în picioare. O lucrare de restaurare a avut loc în anii 1960, când s-a îndepărtat varul modern, care acoperea pictura originală.
Construcţia, ridicată de domnitorul Petru Şchiopul, a mai trecut printr-un incendiu, în 1762, care a afectat serios interiorul, ce a fost repictat în 1811. Ea se află pe un platou de pe dealul Galata, putând fi observată cu ușurință din diferite locații ale Iașului.
Biserica este înconjurată de ziduri prevăzute cu creneluri şi are un turn clopotniţă înalt la intrare. Aceasta are aspectul unei fortăreţe, servind adesea ca loc de apărare şi uneori ca reşedinţă domnească. Totodată, clădirea este un exemplu al influenţei muntene asupra arhitecturii moldoveneşti. De multe ori, ieşenii aleg să admire oraşul de la înălţime, dealul Galata deschizând o frumoasă perspectivă asupra Iaşului.
Ansamblul Mănăstirii Galata a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015. În ceea ce priveşte numele Galata, unii istorici susţin că acesta vine de la numele cartierului Galata din Constantinopol. Astfel, provine de la un cuvânt de origine turcească care, tradus în română, înseamnă „poartă“.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau