DOCUMENTAR TV CONSACRAT PICTORULUI IEŞEAN LIVIU SUHAR

1 liviu suhar

Dimensiune font:

| 05-03-2021 08:18

 

 

„Toată viața am avut un principiu. Primul om pe care n-am voie să-l mint când îmi fac meseria sunt eu însumi.”

 

Studioul TVR Iași propune publicului o nouă producţie de referinţă, un documentar-portret despre unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artelor vizuale din România. La aproape opt decenii de viață, pictorul Liviu Suhar se destăinuie cu naturalețe în fața camerei, povestind cu har despre crezul său artistic, dar și despre labirintul propriei existențe. „Am avut atâtea evenimente, de toate felurile. Toată lumea a zis... cum de ai rezistat? Resursele au fost în mine. Viața m-a învățat să fiu mai înțelept, mai lucid. Să nu crezi că lumea începe cu tine și se sfârșește cu tine! E important să înțelegi că ești și tu o fărâmă în Univers și trebuie să-ți faci datoria.  Am, zic eu, un noroc. Am trei nepoți mici, mici, mici, mici. Și îmi spun... cineva, poate, se va gândi vreodată...”

Liviu Suhar este legat până la ultima fibră de satul natal. În casa bătrânească din Iacobeni, a înfiinţat un muzeu. Obiecte adunate de zeci de ani sunt martorii unei istorii trăite, simţite în Bucovina. Eu fără Iacobeni nu eram ceea ce sunt astăzi. Am fost mereu extraordinar de atașat de aceste locuri. Aici îmi regăsesc siguranța, încrederea. Bucovina este sufletul meu. Cum să nu fie? Dacă aici m-am născut, aici am crescut... Aproape că nici nu-mi vine să mă mai întorc la Iași. Ce să fac acolo? Am atelier, pictez aici. Mă plimb, e aer curat.”

De peste un an, Liviu Suhar s-a reîntors în locul unde a descoperit lumea. A creat aici aproape 100 de lucrări, care nu au fost expuse nicăieri deocamdată. Vecinii din sat au devenit modele. Artistul le face cadou, de multe ori, câte un portret. Comunitatea îl preţuieşte ca pe un cetăţean de onoare, dar şi ca pe un prieten. „Eu n-am ifose. Am făcut portretele vecinilor, le dau lor lucrările. Le fac o mare bucurie. Aici mă deconectez și evadez într-o altă lume. De câte ori vin la Iacobeni, întotdeauna mă refugiez în atelier. Din timpul unei zile, rezerv o parte acestei activități, căci aici am multe alte treburi de făcut.”

Documentarul semnat de Andreea Știliuc (realizator) și Relu Tabără (director de imagine) îl surprinde pe Liviu Suhar în atelier, în fața șevaletului, dar și în intimitatea vieții de zi cu zi, tăind lemne pentru foc sau având grijă de gospodărie. „Eu am fost pus la muncă de când eram copil. Eram singurul băiat, mai aveam trei surori. Era o mulțime de treabă. Aveam vaci, aveam păsări, aveam oi.”

Filmul ne dezvăluie și alte aspecte mai puțin cunoscute: cum arăta visul care l-a bântuit pe artist ori de câte ori a părăsit țara mai mult de câteva săptămâni, cum s-a îndrăgostit de literatură sau când și-a dat seama că destinul său este să fie pictor. Muzica este ea însăși un personaj important în film, însoțind de fiecare dată momentele de căutare artistică.

Liviu Suhar a absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, apoi Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Semnează mai multe volume de istoria şi teoria artei. A realizat stagii de studii și cercetare științifică în cadrul unor universități europene importante. Între 1993 - 2006, a fost membru al Consiliului Național de Evaluare, Acreditare pentru Artă şi Arhitectură. Are lucrări în colecţiile unor muzee importante, dar şi în colecţii private din ţară şi din străinătate. A marcat generaţii întregi de artişti, cărora le-a fost profesor. Timp de un deceniu, a fost decan al Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design, la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi. „Îmi spun uneori că drumul pe care l-am parcurs până aici a fost lung, dar m-a învățat ceva. Și când descoperi acest lucru, ai niște stări interioare de fericire.”

Documentarul poate fi vizionat în premieră pe TVR Iași sâmbătă, 6 martie, de la ora 17.00. De asemenea, va fi disponibil pe pagina de Facebook TVR Iași. 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

A murit un mare prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
10/04/2024 15:48

A murit un mare prezentator TV din Romania. Avea peste 50 de ani de carieră in televiziune. Generatii intregi l-au văzut pe micile ecrane. Dumnezeu să-l ierte! Doliu in TV! Florin Brătescu a murit Florin ...

Actriţa Rodica Mandache, Premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo
10/04/2024 11:48

Actriţa Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru intreaga carieră la cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. "Cariera de peste şase decenii a actriţei Rodica Mandache va fi recompens ...

Ce se ascunde pe bancnota de 5 lei cu George Enescu. Detaliul nu este deloc întâmplător!
10/04/2024 00:05

Zilele acestea, Antonio Satira a dezvăluit care este secretul de pe bancnota de 5 lei. Cel mai inalt roman a arătat detaliul pe care multi l-au văzut si credeau că este intamplător. Cei de la BNR nu au pus ...

Vas de bronz unicat la nivelul Provinciei romane Dacia, descoperit într-un mormânt din Alba Iulia
09/04/2024 14:51

Un vas de bronz unicat la nivelul Provinciei romane Dacia, descoperit anul trecut intr-un mormant de incineraţie din Alba Iulia, anticul Apulum, a fost expus marţi, in cadrul unei mini-expoziţii, la Muzeul N ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei