Întâlnirea dintre Eminescu și Regina Elisabeta. Ce răspuns surprinzător i-a dat poetul. „Uiţi că vorbeşti cu regina României?“
Dimensiune font:
Cel mai mare poet din România a reușit să scrie o pagină în istorie prin creațiile sale. Mihai Eminescu a cunoscut personalități marcante din perioada când România era monarhie, discursul avut cu Regina Elisabeta fiind unul memorabil. „Uiți că vorbești cu regina României?“ a fost replica reginei adresată marelui poet. Ce a atras însă o astfel de reacție?
Mihail Eminovici, geniul României
Mihai Eminescu (Mihail Eminovici), născut la 15 ianuarie 1850 Botoșani, Moldova, a decedat la 15 iunie 1889 în București. A fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat de cititorii români și de critica literară, drept cea mai importantă voce poetică din literatură română.
Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani (De-aș avea), iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.
Eminescu a fost internat pe 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În dată de 15 iunie 1889, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București.
Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 1902. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.
Firea lui Eminescu a fost mai dificilă și mulți dintre cunoscuți nu erau deranjați de acest fapt. Oamenii care nu îl cunoșteau prea bine erau deseori deranjați de faptul că poetul era mai direct în exprimarea ideilor, chiar dacă nu făcea decât să-și spună punctul de vedere.
O mare iubitoare și creatoare de poezii, Regina Elisabeta a României a fost cunoscută în lumea literară sub pseudonimul Carmen Sylva. Multe școli sau clădiri din România poartă pseudonimul reginei, iar numeroase statui au fost ridicate în cinstea sa.
Întâlnirea dintre Mihai Eminescu și Regina Elisabeta
Întâlnirea dintre Regina Elisabeta a României, soția lui Carol I al României, și marele poet Mihai Eminescu a rămas în istorie datorită dialogului avut de cei doi. Regina Elisabeta a fost o iubitoare de artă, de aceea o suma considerabilă de bani a investit-o în dezvoltarea unor personalități artistice și literare.
În anul 1882, Titu Maiorescu, apropiat al reginei şi prieten al lui Mihai Eminescu, s-a gândit că o întâlnire dintre cei doi ar fi excepțională. Mihai Eminescu a spus că nu îl interesează prea mult întâlnirea cu Regina, dar totuși a ales să meargă.
Discuția dintre cei doi a decurs foarte normal și firesc, iar la un moment dat Regina i-ar fi arătat câteva din creațiile sale tânărului poet, atunci în vârstă de 32 de ani. Își dorea ca prozatorul să își dea cu părerea în legătură cu una din poeziile sale. Mihai Eminescu i-a răspuns scurt şi sincer: „Maiestate, în forma actuală, cred că ar fi mai bine să nu fie publicată”.
Regina Elisabeta nu a fost dezamăgită de reacția poetului, dar a ținut să menționeze statutul pe care îl are, mai în glumă mai în serios: „Uiți că vorbești cu Regina?”. „Da, dar nu cu Regina poeziei”, ar fi completat Eminescu, conform surselor istorice.
Părerea reginei cu privire la poezia, „Luceafărul”.
Chiar dacă a tradus 21 de poezii în germană din opera lui Eminescu, Regina n-a fost nicicând impresionată de poezia, „Luceafărul”. „Regina găsește ‘Luceafărul’ o proastă imitație din Alecsandri, limba şi versurile rele”, nota Livia Maiorescu, domnișoară de onoare a Reginei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau