Ospitalitatea culturală, un proiect care ar repoziţiona Iaşul pe harta oraşelor importante
Dimensiune font:
Moldovenii sunt faimoşi pentru ospitalitate, iar Iaşul este capitala Moldovei şi capitala culturală a ţării. Este un pas firesc să legăm lucrurile între ele, iar senatorul USR Dan Lungu propune şi un proiect în acest sens -- „Ospitalitatea culturală”. În viziunea lui, Iaşul este „un oraş primitor, un oraş deschis deopotrivă către creaţie, industrii creative şi consum cultural”. Un oraş ospitalier, în care artiştii, aflaţi la început de carieră sau consacraţi, se simt bine. La fel şi antreprenorii culturali, creativii din toate ariile, profesorii din zona vocaţională, consumatorii de literatură şi artă, iubitorii de frumos. „Când vorbim despre sistem cultural, vorbim despre un loc confortabil pentru toată lumea. Ospitalitatea e catalizatorul unei ecologii culturale în echilibru, care stimulează formarea, performanţa şi antreprenoriatul. Copiii, indiferent că sunt din rural sau din urban, bogaţi sau săraci, să aibă şanse egale să-şi descopere şi să-şi cultive talentul, să performeze pe termen lung”, spune Dan Lungu.
În opinia lui, autorităţile trebuie să finanţeze proiectele culturale cu onestitate şi profesionalism. „Artiştii, la rândul lor, trebuie să înţeleagă că e nevoie de vocea lor în comunitate, de presiunea lor asupra autorităţilor. E nevoie ca din când în când să coboare din turnul de fildeş şi să semneze proteste, petiţii ori să meargă la consultări cu autorităţile. Avem nevoie de politicieni locali informaţi, consumatori de cultură, deschişi dialogului cu artiştii, precum şi de artişti implicaţi civic, care îşi cunosc drepturile, nu ignoră politica şi nu sunt obedienţi în faţa puterii. Politicul nu trebuie să evalueze în mod direct proiectele artistice, pentru că le subordonează, le ucide. Oamenii politici nu au ce căuta în jurii de evaluare”, susţine senatorul USR.
El spune că varietatea măsurilor care pot construi ospitalitatea culturală a Iaşului e relativ clasică şi începe de la sprijinirea proiectelor artiştilor independenţi şi a ONG-urilor, la facilităţi fiscale pentru micii antreprenori culturali (librari, studiouri de înregistrare sau grafic design, anticari, galerişti etc). „Rezidenţe, achiziţii de lucrări, burse de creaţie, burse de mobilitate, ateliere şi spaţii de co-working, hub-uri creative. Stimularea consumului, sprijin adaptat pentru artişti, sisteme de recunoaştere pentru consacraţi. O abordare integrativă a artelor cu noile tehnologii. Reconvertirea spaţiilor industriale, recuperarea creativă a colţurilor publice, flexibilizarea relaţiei cu spaţiul artistic, în sensul deschiderii, inovaţiei şi recuceririi”, sunt câteva propuneri ale senatorului USR
Muzeul Comunismului Românesc
Scriitorul Dan Lungu pledează pentru o serie de muzee care se lasă aşteptate, Iaşul ospitalier fiind un loc minunat pentru ele. Este vorba despre Muzeul Comunismului Românesc, Muzeul Fotografiei, Centrul Meseriilor Dispărute (muzeu şi practici), Casa Culturală a Minorităţilor, o reţea de Centre ale memoriei vizuale locale în mediul rural, care să recupereze, într-un efort pedagogic şi identitar, istoria comunităţilor folosind arhivele fotografice de familie. „Ospitalitate înseamnă grijă, atenţie, finanţare, recunoaştere, oportunitate, vizibilitate pentru toţi. Visez un Iaşi în care orice absolvent de şcoală vocaţională sau artist consacrat de la Bucureşti, Cluj sau din orice altă parte a ţării, să-şi dorească să se instaleze sau să trăiască o perioada din cariera lui aici. Un Iaşi în care un artist de la Berlin sau de la Viena să-şi dorească să ajungă măcar o dată în viaţă. Cheia acestei reuşite stă, în opinia mea, într-o filosofie a ospitalităţii culturale”, a conchis senatorul Dan Lungu.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau