Principiul Pareto 80 / 20
Dimensiune font:
20% din ceea ce se vede este guvernat de 80% din necunoscut. La fel, 80% din economia mondiala este gestionata de 20% din populatie… si exemplele pot continua.
Principiul Pareto este aplicabil in orice domeniu si se bucura de foarte mare popularitate, mai ales in lumea afacerilor. Dar ce este si cum poate fi folosit? Citeste in continuare si vei afla.
Ce este principiul Pareto?
Principiul Pareto sau legea celor putini dar critici se explica prin aceea ca intre orice efort si efect exista o relatie inegala. Altfel spus, 20% dintr-o investitie (energetica, financiara, etc) va genera 80% din rezultate.
Economistul italian Vilfredo Pareto a observat si validat aceasta teorie pornind de la faptul ca 80% din suprafata Italiei era detinuta de 20% din populatie.
Principiul Pareto si eficienta lui
Inteles corect, principiul Pareto poate fi extrem de eficient in orice domeniu al vietii. Simplul fapt de a constientiza aceasta regula te duce cu un pas mai aproape de obtinerea rezultatelor dorite.
De exemplu, stiind ca in orice activitate 80% din rezultate vor fi obtinute in 20% din timpul investit, poti fii mai atent la timpii morti pentru a-i fructifica. In acelasi mod, poti observa care sunt acele 20% resurse care genereaza rezultatele cele mai bune, pentru ca pe restul sa le inlocuiesti sau sa le optimizezi.
Principiul Pareto in vanzari
In vanzari, acesta se traduce astfel:
80% din vanzari provin de la 20% din clienti.
Acest principiu este extrem de valoros in domeniul marketingului si vanzarilor. In baza analizei celor 20% se poate obtine un profil mult mai exact al clientului ideal.
Sigur ca orice client este bun, insa vei vrea sa stii exact care este acela care iti creste, cu adevarat, cifra de afaceri. Vei vrea sa stii pentru cine faci toate eforturile si cui sa te adresezi!
Legea lui Pareto: principiul 80 / 20
Principiul 80/20 reprezinta cea mai clara sugestie a faptului ca succesul este cuantificat in rezultate, si nu in efort. El reprezinta consecinta unei relatii sanatoase ce se realizeaza intre efort si rezultat.
Stii vorba „nu munci din greu, munceste inteligent”?
Aceasta este cea mai buna morala a principiului.
Nu e nevoie sa trudesti, ci sa stii exact unde si ce sa faci!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau