Smarandei Brăescu, femeia fantastică a României

6_11zon

Dimensiune font:

| 08-03-2024 00:24

Aşa cum a învins înaltul cerului, Smaranda Brăescu a învins şi uitarea în care o aruncaseră comuniştii: 2022 este, oficial, anul ei de sărbătoare – 125 de ani de la naştere.

Ea a fost, pe rând, prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană mondială absolută la paraşutism (în 1932, SUA) şi prima femeie care a traversat Marea Mediterană, cu un avion cu un singur motor şi fără escală pe insule (1936).

Smaranda Brăescu a avut ambiţie, dar, mai ales, a avut răbdare. A terminat cuminte Şcoala de Arte Frumoase, apoi a început să bată la uşile celor mai viteji dintre românii cerului. Perioada interbelică nu s-a dezminţit – a fost şi ea în rândul epocilor care etichetează domeniile, fără nicio ruşine, în funcţie de gen. I s-a spus sec, din toate părţile, că „Ţara nu are avioane de izbelişte!“. Astfel că, Smaranda a plecat tocmai la Berlin, unde şi-a întâlnit prima dragoste: paraşuta. A învăţat tot ce era de ştiut despre pânza salvatoare, prietenă cu aerul. Era 5 iulie 1928, când instructorul ei, Otto Heinecke, i-a strigat „Springen-Sie!“, iar ea s-a aruncat în gol. „Eram în plin aer şi curentul sporea. Mă usturau ochii de nu-i puteam ţine deschişi. Simţii cele două bătăi pe umăr. Dl. Heinecke îmi da semnalul să mă arunc. Am tras picioarele de pe bară şi mi-am dat drumul. Un fâlfâit ca de aripi uriaşe. Cădeam, cădeam cu toată greutatea corpului, cu toată senzaţia căderii vertiginoase. O clipă nesfârşită şi deodată o smucitură, care curmă fâlfâitul paraşutei în desfăşurare. Se deschise şi eram salvată. Apoi mă pornii pe râs, aşa singură în cer, ca un copil căruia i-a reuşit o ştrengărie. Am căzut pe spate, fără măcar să mă zgârii“, avea să scrie în jurnalul ei Smaranda, cea care pusese România în clasamentul primelor patru ţări care aveau paraşutiste cu brevet.

Regina Aerului după 21 de minute

Aventura ei a fost privită în ţară cu neîncredere şi cu un strop de ironie, însă Măndiţa le-a arătat românilor, în câteva ocazii, ce înseamnă iubirea dintre om şi cer. După mai multe demonstraţii prin ţară, în august 1930, „văzduhul, zeul capricios, îşi ucisese mireasa“ – aşa scria cronicarul Ion Dragomir în ziarul „Universul“. Vântul teribil a smuls-o din căderea lină, iar căzătura s-a lăsat cu o dublă fractură de femur şi mai multe oase rupte. Un astfel de accident este motiv justificat de abandon al tuturor visurilor. Nu şi pentru Smaranda. Ba dimpotrivă: trecea la profesionişti.

La îndeplinirea visului ei avea să contribuie chiar cel pe care îl urmărise pe cer, în copilărie: Gheorghe Negrescu. În toamna lui 1931, Negrescu, ajuns comandantul Centrului de Instrucţie al Aeronauticii de pe aerodromul Pipera, dădea ordin clar: Smaranda să fie luată la bordul unui Potez XXV şi urcată în înaltul cerului. Zis şi făcut! Pe 2 octombrie 1931, avionul ajunsese la 6.200 de metri altitudine – trecuse de mult înălţimea de unde se stabilise recordul mondial feminin, 4.800 de metri. Cu pumnii strânşi şi cu gândul la performanţă, Smaranda Brăescu s-a aruncat. Paraşuta s-a deschis. Vântul a purtat-o în aer timp de 21 de minute. Ajunsă la sol, Brăescu era regină. Performanţa i-a fost recunoscută în cele mai înalte cercuri – chiar a doua zi, Carol al II-lea i-a oferit Ordinul „Virtutea Aeronautică“, clasa Crucea de Aur.

Miss Brăescu şi cele 24.000 de picioare

Tânăra româncă simţise adrenalina performanţei – şi nimic nu se compara cu ea. Imediat după recordul proaspăt înfipt la rever, Smaranda anunţa: doborârea celei mai înalte performanţe internaţionale, la general. Şi care altul ar fi fost locul potrivit pentru o astfel de ispravă dacă nu America? Nu trecuseră nici trei luni şi paraşutista păşea pe pământ newyorkez chiar în ziua de Crăciun. Americanii i-au oferit lux şi scuze – ea nu voia nici una, nici alta. Era o fată modestă, cu o mare pasiune. Tărâmul Făgăduinţei însă nu părea pregătit pentru un astfel de om – ba că nu au avioane care să ajungă la peste 6.500 de metri, ba că nu au un câmp adecvat pentru aterizare. După o lună de frecuşuri birocratice, a primit vestea că în San Francisco le găseşte pe toate. De cinci ori a pornit către încercarea supremă – ba avionul nu depăşea altitudinea stabilită, ba butelia de oxigen se termina (subit), ba mai avea nevoie de bani, ba pilotul trăgea o duşcă zdravănă de whisky englezesc, sus, în aer – la sol era Prohibiţie.

19 mai 1932. Aerodromul Bay, Alameda. Ajunsă pe pista de decolare, cât cuprindeai cu ochii, era plin de jurnalişti. Smaranda ştia că este momentul, fie ce-o fi. Sub presiunea bliţurilor, românca le-a spus că se aruncă în gol, chiar dacă o va face fără paraşută – „Miss Brăescu bate recordul sau se sinucide“, se bătea la tipar. Avionul urca – 7.000, 7.100, 7.200 de metri. La 7.500 de metri, pilotul o anunţa, cu ultimele suflări, că oxigenul s-a terminat – apoi, a leşinat. Înainte ca avionul să înceapă coborârea, Smaranda a păşit în gol. După 50 de metri, paraşuta s-a deschis şi s-a lăsat purtată de vânt. După ce a trecut de perdeaua groasă de nori şi a simţit, din nou, căldura, paraşutista a zărit sub picioarele ei Munţii Sierra Nevada şi un lac mare – aterizarea pe apă însemna moartea. A avut noroc şi natura a fost de partea ei. După ce a lăsat în urmă lacul, alt obstacol: cabluri electrice. Norocul i-a surâs din nou. A trecut la mustaţă peste ele şi a aterizat într-un lan de secară. Era oficial: Smaranda Brăescu depăşise recordul internaţional la salt cu paraşuta, atât la feminin, cât şi la masculin. A fost găsită leşinată de un fermier din apropiere care a anunţat autorităţile: „Alo, am găsit pe câmp o paraşutistă. Pretinde că a sărit de la 24.000 de picioare“. „Nu mi-e teamă de moarte, m-ar durea o invaliditate, dar m-ar chinui mai greu insuccesul“, spunea paraşutista în 1930, într-un interviu pentru „Realitatea Ilustrată“ – iată că vorbele au fost pe măsura faptelor.

Performanţa i-a dat aripi. Smaranda Brăescu voia să dea paraşuta pe manşă şi să devină „pilotă“. Românii i-au venit în ajutor, în urma unei chete iniţiate de Stelian Popescu, directorul ziarului „Universul“. La 8 octombrie 1932, românca zbura şi obţinea brevetul la Roosevelt Aviation Field. Devenea cea de-a treia aviatoare română, după Elena Caragiani şi prinţesa Ioana Cantacuzino.

„De ce să părăsesc avionul? El a fost viaţa mea, destinul meu – să fie şi mormântul“

Nu gasesc

După aventura americană, Smaranda se întoarce în România în martie 1933 şi face ce şi-a propus: îşi ia adio de la paraşută, cu un ultim salt la Constanţa, şi vrea să îşi cumpere avion. În doi ani, instituţiile statului, oameni de afaceri şi oameni simpli, deopotrivă, au pus mână de la mână şi au strâns banii necesari. Un Miles Hawk Major, de provenienţă britanică, botezat Aurel Vlaicu, era cumpărat şi gata de doborât noi recorduri.

Peste marea cea mare

Primul gând al Smarandei a fost să traverseze Europa: Bucureşti – Roma – Paris – Londra. Zis şi făcut. Pe 27 aprilie 1936 se îmbarcă la conducerea propriului avion şi porni către capitala Italiei. Vântul n-a fost prietenos, la fel şi norii. Târziu, după ce a orbecăit mai bine de trei ore, a zărit Marea Adriatică şi a aterizat pe un petic de ţărm. Ajunsese la Rimini. Italienii o cunoşteau şi au primit-o cu braţele deschise, iar între timp a sosit şi telegrama de la ministrul Aerului de la Roma care îi ruga pe cei de la baza militară să o ajute pe româncă să îşi continue planurile. A doua zi, a ajuns în capitala Italiei – nici de această dată fără peripeţii. Se pare că un şurub de la elice era slăbit. Scăpase ca prin urechile acului. La Roma a zăbovit câteva săptămâni. Îşi ajustase planurile şi îşi dorea să traverseze Mediterana, doar că nu avea bani de niciunele. Ajutorul financiar l-a primit, nesperat, de la Creditul Minier, prin intervenţia ambasadorului României în Italia. Însă încurajările întârziau să apară. De la Roma la Tripoli, Libia, erau peste 1.000 de kilometri. „Niciodată n-am șovăit în acţiunile mele. Niciodată nu m-am întors din drum, odată pornită, precum niciodată nu am ucis gândul odată înflorit în sufletul meu“, spunea ea într-un interviu pentru „Universul“.

Unii m-au considerat o excentrică, alţii chiar o nebună. Dar eu mi-am văzut de drumul pe care-l aveam să-mi găsesc idealul şi mulţumirea mea sufletească. N-am bătut recordul nici pentru glorie, nici pentru premii.

19 mai 1936. Smaranda Brăescu a legat steagurile României şi Italiei de avion şi a pornit deasupra celei mai mari mări din lume. După ce a ajuns deasupra Siciliei fără probleme, apa nu se mai vedea – şi problemele începeau să apară. Era cald – avea gâtul uscat, iar apa era fiartă –, în avion era un miros persistent de benzină, iar curenţii îi dădeau aparatului trepidaţii. „Simţeam moleșeală în trup și greutate în respiraţie. Am coborât atunci sub 500 de metri. Ceaţa dispăruse gonită de furtună și jos am putut zări marea foarte agitată. După șase ore și cinci minute de zbor, am zărit, în sfârșit, coasta. – Africa! Am atins Africa! A fost primul strigăt ce am putut scoate din gâtul meu uscat de sete. N-am mai simţit însă nici sete, nici miros de benzină, nici cald nu mai mi-era. După șase ore și zece minute, pluteam deasupra uscatului; eram în capul deșertului african, care exercită atracţie și miraj asupra atâtor spirite. Din loc în loc, coasta era înflorită de castele albe, înconjurate de grădini“, povestea, mai târziu, pentru presa română.

Cu avionul până la moarte

O săptămână a stat Smaranda pe coasta africană, fiind găzduită de însuşi generalul Italo Balbo, guvernatorul provinciei italiene, care a dat, seară de seară, petreceri în cinstea ei. Cum nu avea de fel haine elegante, ţinutele de sărbătoare îi erau costumele populare – o minunăţie de fată! Cu portul tradiţional, cu poveştile, dar şi cu modestia ei, Smaranda a cucerit-o pe prinţesa musulmană Carida Caramanli, precum şi întreaga suflare de la palat.

Ziua întoarcerii la Bucureşti a fost 30 mai – şi un alt drum de 950 de kilometri. De această dată, în diagonală, fără escală, prin Albania, aşa îşi dorea. După trei ore de zbor au început problemele: pierdea din altitudine şi apa era din ce în ce mai aproape. La 500 de metri distanţă, instinctul a fost să sară, însă, povesteşte ea: „Dar repede m-am răzgândit. Mi-am zis: tot o să mă înec! Atunci, de ce să părăsesc avionul? Pentru el am suferit dureri şi umiliri; dar tot el mi-a adus mângâierea atâtor satisfacţii. El a fost tovarăşul meu. Te poţi despărţi uşor de un tovarăş? El a fost viaţa mea, destinul meu. Te poţi despărţi uşor de viaţă, de destin? Să fie, atunci, tot el, mormântul meu!“. Dar tovarăşul ei nu a lăsat-o: în ultima secundă şi-a revenit şi Smaranda a aterizat, pentru reparaţii, la Taranto.

A revenit în România şi drumul recordurilor avea să se încheie pentru Miss Brăescu – în scurt timp începea Al Doilea Război Mondial, iar ea se afla în fruntea Escadrilei Albe, la Stalingrad, precum şi la catedra primei companii de paraşutişti a Armatei Române.

„Suspendată în nemărginire, între cer şi pământ“

În istoria României a existat o fată mică, îmbrăcată în ie şi cu codiţe lungi şi negre, sprâncenată şi cu un zâmbet cât o zi de vară. Părinţii o alintau Măndiţa, încă de la naştere, de-acum 125 de ani, dar pentru restul lumii ea a fost Smaranda Brăescu. Ea şi infinitul cerului au doborât record după record – a fost ascunsă în rafturile uitării de comunişti, dar acum o sărbătorim, căci 2022 este, oficial, anul ei

„N-am bătut recordul nici pentru glorie, nici pentru premii“

Domnişoara Brăescu vorbeşte încet, liniştit, cu un frumos accent moldovenesc. Coboară doar dintr-o familie de săteni din ţinutul Tecuciului. Păstrează în voce, ca şi în toată înfăţişarea, o sfiiciune şi o modestie fermecătoare, în contrast isbitor cu îndrăsneala şi curajul pe care le manifestă în acele primejdioase coborâri cu paraşuta.

Nu gasesc

Nu prea ştiu să povestesc atât de bine, ca să pot întreţine cum se cuvine cititorii d-v. spuse d-ra Brăescu.

Şi totuşi povesteşte minunat, în cuvinte simple, dar mişcătoare... Paraşutista noastră îşi povesteşte copilăria, viaţa şi greutăţile pe care le-a întâmpinat până ce a putut lua la Berlin brevetul internaţional. Apoi greutăţile până ce a obţinut avionul cu care s-a putut urca până la şase mii de metri.

Unii m-au considerat o excentrică, alţii chiar o nebună. Dar eu mi-am văzut de drumul pe care-l aveam să-mi găsesc idealul şi mulţumirea mea sufletească. N-am bătut recordul nici pentru glorie, nici pentru premii. Puteam să realizez acelaşi record în Apus sau în America, unde o asemenea realizare constituia evenimentul zilei. Dar am preferat să-l realizez aici în ţară, pe pământul ţării mele şi pentru numele nostru românesc. Nu ştiu dacă un record mondial feminin este o ispravă tocmai atât de mare precum spuneţi. Totuşi ne conferă un drept în concertul mondial al paraşutiştilor şi al sportivilor, care trebuie să ne dea şi nouă românilor consideraţia meritată.

„Cele mai grozave chinuri“

Eşti curios să ştii, ce senzaţii stranii am, când mă aflu suspendată în nemărginire, între cer şi pământ? Ar trebui o atentă şi meticuloasă notaţie psihologică, care să înregistreze clipă cu clipă, sbuciumul şi frământarea mea intimă. Cu două zile înainte, sunt prada unei stări de spirit particulare. Nu se poate descrie. Se simte. În sfârşit, am ajuns pe stadion. Mecanicii mi-aduc paraşuta. Trebuie s-o aranjez. Îmi tremură tot corpul, dar mâna lucrează calmă, liniştită, cu precizie matematică, cu calcul ştiinţific. Când m-am urcat în avion şi când se îndepărtează de pământ, am nervi. Sâcâitori, enervanţi. Avionul face câteva viraje. Căutăm locul prielnic pentru săritură. Ei bine, se întâmplă atunci un fenomen surprinzător, a cărui taină n-am reuşit încă s-o descifrez. Nervii înghiaţă. Nerăbdarea se risipeşte. Starea aceea particulară se pierde în înălţimi... Intervine calmul. Lucrez cu atâta tact şi cu atâta sânge rece, încât, mai târziu, în ceasurile mele de insomnie şi de meditaţie, mă minunez singură. Dar, iată, am ieşit din cabina avionului. Cu o mână crispată, cuprind bara rece, mă uit în jos, privesc terenul, privesc altimetrul, care indică înălţimea, fac o rugăciune mută... şi-mi dau drumul. Din momentul în care mă arunc şi până când se deschide paraşuta, trec prin cele mai grozave chinuri. Mă întreb înfrigurată: Se deschide ori nu se deschide? Două alternative: moartea sau viaţa. Secundele mi se par ceasuri. Inima îmi stă în loc. În sfârşit, simt o scuturătură puternică. Paraşuta s-a deschis! Nu-ţi poţi închipui, câtă dragoste porţi în aceste momente pânzei aeriene, care te-a salvat! Mă uit în jos, mă uit în toate părţile. Se aud: murmurul mulţimii, aplauzele, muzica. La 100 de metri deasupra pământului, trec prin al doilea sbucium. Simt că vin prea repede. S-ar putea să cad sdrobită în ţărână. Nu mi-e teamă de moarte, m-ar durea o invaliditate, dar m-ar chinui mai greu insuccesul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Meniul de Sărbători al Casei Regale a României
26/12/2024 00:11

Sărbătorirea Crăciunului la Curtea Regală imbrătisa aspectul unei sărbători in familie, la fel ca in majoritatea caselor romanilor. Cu toate acestea, meniul era unul care imbina gusturile traditionale cu ...

Moș Crăciun există, l-am creat noi… și l-am transformat în simbolul comercial al sărbătorilor
26/12/2024 00:07

Crăciunul este o sărbătoare care adună milioane de oameni in jurul bradului, in căutarea unui strop de magie si liniste intr-o lume tot mai marcată de conflicte. In acest an, sărbătoarea este, insă, m ...

Bradul de Crăciun la români
26/12/2024 00:05

Bradul de Crăciun este considerat, astăzi, de către romani, un simbol esential. Fără el, sărbătoarea nu este marcată cum se cuvine. Din punct de vedere istoric insă este doar o dovadă in plus pentru s ...

Povestea renilor lui Moș Crăciun. Cine este celebrul Rudolf
25/12/2024 00:29

Povestea spune că sania lui Mos Crăciun este trasă de 9 reni: Rudolf (celebrul lor conducător), Dasher, Dancer, Donner, Vixen, Comet, Cupid, Prancer si Blitzen. Tot din povesti am aflat si că Mos Crăciun ...

Fostul ministru al Culturii a demisionat din Senat. Lucian Romaşcanu a ales să fie șeful CJ Buzău
23/12/2024 10:18

Lucian Romaşcanu a anunţat, luni, că demisionează din funcţia de senator, pentru a prelua preşedinţia Consiliului Judeţean Buzău. Plenul Senatului a votat vacantarea mandatului incepand cu data de 24 ...

A murit pictorul Sorin Dumitrescu, membru al Academiei Române
22/12/2024 18:48

„O veste tristă in ajunul Crăciunului: azi dimineaţă ne-a părăsit un artist unic, un intelectual neconvenţional şi un personaj spectaculos şi copleşitor – Sorin Dumitrescu. Autorul unei op ...

Lupii urlă la Lună? Ce se ascunde cu adevărat în spatele acestui mit
21/12/2024 09:28

Imaginandu-ne o noapte calmă in natură, sunetul unui lup care urla către cerul instelat este una dintre cele mai memorabile imagini. De-a lungul istoriei, s-a crezut că lupii urlă la Luna plină, dar ce se ...

Stiri Botosani -2025, declarat Anul Eminescu în România și Republica Moldova!
18/12/2024 13:09

 Anul viitor se implinesc 175 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu. La initiativa Academiei Romane si a Academiei de Stiinte a Moldovei, anul 2025 a fost declarat ”Anul Eminescu”. &nb ...

Opera Română din Iași a anuntat programul spectacolelor din luna ianuarie 2025
18/12/2024 12:36

 Opera Natională Romană din Iasi a stabilit programul spectacolelor care vor avea loc in prima lună a anului 2025. Iată programul evenimentelor, toate urmand a incepe la ora 18:30: 9 ianuarie – ...

Te uiți la acest film la fiecare Crăciun, dar știai asta? 17 actori din „Singur acasă” au murit în ultimii 35 de ani
15/12/2024 12:50

Multi dintre cei mai indrăgiti actori din filmul "Singur acasă" au dispărut dintre noi. „Singur acasă” („Home Alone”), lansat in 1990, rămane unul dintre cele mai iubite filme de Crăciun, viziona ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei