7 medici din Galați, care au lăsat un om să moara cu zile, judecați pentru ucidere din culpă
Dimensiune font:
Cei 7 medici de la Spitalul Judeţean Galaţi acuzaţi că au lăsat să aştepte afară în frig un pacient în stare gravă și au întârziat 2 zile realizarea testelor COVID au fost trimiși în judecată. Procurorii au formulat mai multe infracțiuni, printre care şi ucidere din culpă.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a şapte medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi la data faptelor, patru din Unitatea de Primiri Urgenţe, trei din cadrul Laboratorului de Analize Medicale.
Este vorba de Bogdan-Dumitru Cucu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, de Lidia Şandru, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu, de Amalia-Florenţa Morcov, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu, de Olguţa Ciureanu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, de Cristina Morar, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, de Ana Anton, pentru savârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, de George Tocu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Totodată, procurorii au dispus numeroase disjungeri în vederea continuării urmăririi penale.
Dosarul, însumând 72 volume, a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Galaţi. Anchetatorii au stabilit că Florin Nicu Chirilă s-a prezentat, în 30 octombrie 2021, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi cu o stare de rău, el fiind trimis acasă de personalul de la Unitatea de Primire Urgenţe fără a fi examinat. Cadrele medicale i-au recomandat să aştepte ambulanţa pentru testarea COVID, deşi bărbatul era vaccinat cu schema completă şi făcuse şi un test rapid al cărui rezultat era negativ.
A doua zi, deși el a fost dus cu ambulanţa la spital, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee. Procurorii au precizat că bărbatul a mers la containerele UPU-COVID din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, a fost înregistrat ca suspect COVID şi i s-a făcut o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la ora 11.37. Deoarece rezultatul testului PCR obţinut la ora 14.10 nu era concludent, a fost repetată analiza PCR.
“Pe toată durata zilei, victima a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu.
MEDICII N-AU AVUT NICI MĂCAR CURIOZITATEA SĂ VERIFICE DATELE PACIENTULUI, LA SCHIMBUL DE TURĂ
La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ. Medicul care a preluat tura nu a știut acest lucru și, cu toate că pacientul a fost adus de ambulanţă în stare gravă, la retrimis din nou, INUTIL, să facă un al treilea test PCR. Chiar și după ce a fost internat, iar analizele indicau starea de şoc septic/septicemie, bărbatul a mai aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament”, se arată în comunicatul Parchetului. În cursul nopții următoare, pacientul a murit.
Cei şapte medici se află sub control judiciar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau