80 la sută dintre adulți vor trebui să aibă competențe digitale
Dimensiune font:
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Acesul la internet și cunoștințele în domeniul tehnologiei trebuie să penetreze toate straturile sociale.
Tehnologiile digitale transformă lumea în care trăim și lucrăm. Ele ating multe aspecte diferite ale vieții noastre, de la sarcini de zi cu zi, cum ar fi efectuarea de apeluri telefonice și cumpărături, până la modul în care funcționează întreprinderile și serviciile publice. Transformarea digitală este una dintre prioritățile cheie pentru UE.
Pentru a avea cel puțin abilități digitale de bază, oamenii trebuie să știe să desfășoare cel puțin o activitate în fiecare dintre cele cinci domenii de competență diferite. În timp ce aproape 90% dintre cetățenii din UE folosesc internetul cel puțin o dată pe săptămână, doar 54% aveau competențe digitale de bază sau superioare de bază în 2021. În țările UE, ponderea persoanelor cu competențe digitale de bază sau peste competențe digitale de bază a fost cea mai mare în 2021 în Finlanda și Țările de Jos (ambele 79%), înaintea Irlandei (70%) și Danemarcei (69%).
Pe măsură ce operațiunile de afaceri evoluează, nevoia de profesioniști în IT crește. În 2021, aproximativ 180.000 de studenți au absolvit IT în UE, reprezentând 4% din totalul absolvenților. Proporția absolvenților în TIC a fost cea mai mare în Estonia (10%) și Irlanda (8%), în contrast cu 2% în Italia și 3% în Portugalia, Belgia și Cipru. În general, există mai mulți bărbați decât femei cu o diplomă în studii TIC. La nivelul UE, bărbații cu o diplomă în TIC reprezentau 8% din totalul absolvenților de sex masculin, în timp ce doar 2% dintre absolvenții de sex feminin aveau o diplomă în TIC.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau