Alimentul de aur al românilor, de care le este scârbă
Dimensiune font:
Străinii din ţări precum Franța, Italia sau Germania adoră un aliment pe care mulți români îl resping și spun că nu l-ar consuma niciodată. Este vorba despre melci, pe care românii îi culeg din pădurile noastre, unde se găsește din belșug. Aceștia îi vând apoi în străinătate și fac bani frumoși. Francezii, nemții și italieni consideră melcii o delicatesă și sunt la mare căutare în restaurantele din străinătate.
Bucătarii români spun că și la noi au început să se prepare melcii, însă cererea nu este la fel de mare ca în afară. Cei mai mulți melci sunt culeși de pe dealurile din Mureș. Culegătorii strâng în această perioadă tone de melci sălbatici și spun că nu este o muncă ușoară. Trebuie să meargă kilometri buni pentru a-și umple sacii și găleţile, pentru care sunt remunerați în medie cu 100 de lei, în funcție de cantitate.
Pentru a aduna melcii de pe dealurile Mureşului, culegătorii trebuie să obțină mai întâi o autorizație de la agenția mediului, chiar dacă aceștia nu sunt protejați de lege. Până să ajungă în farfuriile străinilor din Franța sau Italia, melcii din România sunt adunați din pădurile de la noi și trec mai întâi pe la fabricile de profil din Mureș, Hunedoara Sibiu sau Alba. Din județul Mureș, vor pleca spre export aproximativ 300 de tone de melci, spune directorul APM Mureș, Dănuţ Ştefănescu.
“Culegătorii trebuie să obţină autorizaţie de la agenţia mediului, chiar dacă vietăţile nu sunt protejate de lege. Pentru recoltarea melcilor în judeţul Mureş, am eliberat anul acesta patru autorizaţii de mediu, în total o cantitate de 280 de tone de melci. Melcii ajung la fabrici de prelucrare după care îi congelează şi se vând în special la export”, a explicat directorul APM Mureș.
Mulți români au investit în trecut, prin fonduri SAPARD, în ferme de melci, însă pentru că aceștia necesită multă atenție și piața de desfacere nu a adus mari vânzări, oamenii au renunțat la aceste investiții. Acum, melcii sălbatici din pădurile din România sunt din nou la mare căutare chiar și în unele restaurante din ţară. Cea mai populară este supa de melci, care se condimentează cu usturoi, busuioc și topping de unt, spun bucătarii.
Din Marea Neagră, se adună de asemenea tone de melci, care ajung în restaurantele de pe litoral. Turiștii apreciază cel mai mult tocănița de rapăne sau rapănele trase la plita încinsă, asezonate cu ulei de măsline, busuioc și rozmarin.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau