Cea mai înaltă clădire din Iaşi, cumpărată de UMF la jumătate de preţ
Dimensiune font:
Sediul de 13 etaje al Universităţii „Petre Andrei“ (UPA), executat silit de Fisc în contul unor datorii restante, şi-a găsit cumpărător * după aproape un an de la scoaterea la licitaţie a uneia dintre cele mai impozante clădiri din Capitala Moldovei, imobilul a fost cumpărat la jumătate de preţ, iar singurul ofertant a fost Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ * reprezentanţii UPA au anunţat că au contestat procedura şi că au sesizat şi procurorii Anticorupţie * „Este cel mai mare tun imobiliar“, a declarat rectorul Doru Tompea * oficialii UMF au replicat că nu au nimic cu „Petre Andrei“, ci au nevoie de spaţii de studiu
Imperiul celei mai mari universităţi private din Moldova a fost sfâşiat. Una dintre cele mai răsunătoare tranzacţii imobiliare din Iaşi a fost parafată ieri. La licitaţia organizată de Fisc pentru valorificarea unor imobile deţinute de Universitatea „Petre Andrei“, executată silit în contul unor datorii record faţă de bugetul de stat şi alţi creditori, s-a prezentat un ofertat. La aproape un an de la prima strigare, cei care au profitat de valoarea scăzută a imobilelor au fost reprezentanţii Universităţii de Medicină „Gr. T. Popa“.
Din partea instituţiei de învăţământ superior de stat s-au prezentat la licitaţie Daniela Druguş, director general administrativ, Dragoş Pieptu, prorector, şi Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină. „La licitaţia din 7 august s-a prezentat un singur ofertant, persoana juridică Universitatea de Medicină din Iaşi. Licitaţia s-a adjudecat pentru unul din imobile. Ofertantul a depus o ofertă de 15.465.500 lei, mai mult decât era valoarea anunţată pentru această licitaţie, respectiv 15.465.373 de lei. fără TVA. După încheierea procedurii, dacă nu există contestaţii, în termen de 5 zile, ofertantul trebuie să depună întreaga sumă în cont“, a anunţat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Fiscului ieşean.
Practic, cea mai înaltă clădire din Iaşi a fost achiziţionată la jumătate din valoarea de evaluare, care iniţial era de 30.930.745 de lei, fără TVA. Creditori pentru respectivul imobil sunt Garanti Bank, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Biroul Executorului Judecătoresc Cornelia Anchidin. Pentru că Garanti Bank are întâietate în a recupera banii, sumele obţinute în urma acestei tranzacţii vor ajunge în vistieria instituţiei de creditare, care are de primit de la UPA în jur de 4 milioane de euro.
Tranzacţia de ieri a fost catalogată de rectorul Universităţii „Petre Andrei“, Doru Tompea, drept „cel mai mare tun imobiliar din ultimii 25 de ani“. Acesta susţine că sediul de 13 etaje din Centrul Civic a fost subevaluat şi scos la licitaţie de Fisc în repetate rânduri pentru a-i reduce valoarea de adjudecare.
„Am depus contestaţii şi sesizări la DNA şi Parchet. Este cel mai mare tun imobiliar din ultimii 25 de ani. S-a dorit să se facă cadou o clădire cu 10.000 mp construiţi. Banii care vor fi obţinuţi în urma licitaţiei nu ajung la buget, ci la banca ce are gaj de rangul unu. Statul iese păgubit din această tranzacţie“, a explicat Tompea.
Rectorul UPA a ţinut să precizeze că activitatea universităţii nu va fi afectată, iar cei 1.000-1.500 de studenţi vor fi instruiţi în alte spaţii pe care instituţia de învăţământ superior le deţine în Iaşi.
Pe de altă parte, ofertantul care a câştigat licitaţia a anunţat că aşteaptă să se finalizeze procedura. „Deocamdată abia am început procedura de achiziţie. Este o etapă lungă şi sperăm să se încheie cu succes. Noi nu avem nimic cu «Petre Andrei», ci doar ne-am prezentat la licitaţie pentru a achiziţiona un imobil“, a detaliat prorectorul Dragoş Pieptu, cel care a făcut parte din echipa UMF care s-a prezentat ieri la licitaţia de la Fisc.
Rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, a menţionat că negocierile privind achiziţionarea sediului UPA sunt mai vechi. „Am avut discuţii pentru preluarea sediului mai demult, dar a intervenit executarea Fiscului şi ne-am oprit. Acum, ne-am prezentat la licitaţie, dar nu ştiu care este rezultatul pentru că nu sunt în ţară. Oricum, este un proces administrativ de durată. Sperăm să se finalizeze cu bine. Avem nevoie de spaţii, de aceea ne-am prezentat la licitaţie. Avem banii pentru achiziţia imobilului, aşteptăm să vedem cum decurge procedura“, a declarat Vasile Astărăstoae pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“, ieri , în jurul prânzului.
Prima licitaţie pentru recuperarea datoriilor pe care UPA le avea la creditori a avut loc în toamna lui 2013. Licitaţiile organizate de Fisc în decursul a zece luni nu au fost adjudecate, deoarece până ieri nu s-au mai prezentat şi alţi ofertanţi.
Rapoartele pentru anul trecut depuse de UPA la Ministerul Finanţelor creionează o situaţie sumbră pentru cea mai mare universitate privată din Moldova. Aceasta a intrat în 2014 cu pierderi de 607.288 de lei şi datorii de peste 30 de milioane de lei.
Cel de-al doilea imobil scos la mezat ieri de Fiscul ieşean este căminul UPA de pe strada Otilia Cazimir. Şi acesta a fost scos la vânzare la jumătate de preţ, respectiv 7.633.055 de lei, cu toate că în toamnă acelaşi imobil fusese evaluat la 15,2 milioane de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau