Francul poate ajunge la paritate cu euro
Dimensiune font:
Pentru cei cu credite în franci revin vremurile grele, aşa cum atenţionează chiar preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, care consideră că francul este mult supraevaluat şi că pot fi necesare intervenţii pentru a nu permite o întărire prea mare.
Thomas Jordan, preşedintele BNR, a avertizat, zilele trecute, că „aşa cum arată evoluţiile recente, francul elveţian s-ar putea aprecia temporar, ca reacţie la incertitudinile sporite legate de problema datoriilor Greciei”.
Media monedei elveţiene, care a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,024 şi 1,381 franci/euro, a crescut la începutul perioadei analizate la 4,3384 lei, maximul ultimelor trei luni. Următoarele şedinţe au adus o scădere a cursului, care a coborât la finalul intervalului la 4,2656 lei.
Volatilitatea euro a fost mai mare decât cea din ultimele patru săptămâni, evoluţia lui fiind diferită de cea a altor monede din regiune.
Perioada analizată a debutat direct pe creştere pentru euro, iar marţi a fost atins maximul de 4,4508 lei, o medie mai ridicată, de 4,4542 lei, fiind atinsă în 4 martie.
Deprecierea leului s-a datorat expunerii finanţelor româneşti la criza financiară cu care se confruntă Atena, datorită numeroaselor sucursale locale deschise de băncile greceşti, în condiţiile în care guvernul elen a obligat instituţiile statului să îşi transfere rezervele de numerar la banca centrală a Greciei.
Situaţia s-a modificat, la jumătatea periodei, astfel că vineri cursul euro a scăzut la 4,4136 lei, mai sus cu 0,26 bani faţă de finalul săptămânii precedente.
Ultima şedinţă a intervalului analizat s-a deschis în jurul pragului de 4,42 lei, după care euro a scăzut până la 4,4090 lei, pentru ca la închidere tranzacţiile să se realizeze la 4,4150 – 4,4180 lei.
Cursul dolarului american a avut o tendinţă descedentă, el coborând de la 4,1655 lei, în şedinţa de marţi, la 4,0620 lei, vineri, când cotaţiile au fost cuprinse între 4,046 şi 4,102 lei.
Perechea euro/dolar a fluctuat pe parcursul perioadei între 1,0661 şi 1,09 dolari, maximul atins la finalul ei, atunci când piaţa americană s-a închis la 1,0871 dolari.
Aprecierea euro s-a datorat poziţiilor de protecţie pe care le-au luat investitorii înainte de şedinţa Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale, care se va desfăşura mâine şi miercuri, de la care se aşteaptă date privind momentul în care se va majora dobânda din SUA.
Evoluţia euro este incertă, având în vedere faptul că Grecia nu a reuşit să ajungă la un acord cu creditorii săi externi şi se îndreaptă spre incapacitate de plată.
La finalul săptămânii, miniştrii de Finanţe din zona euro au avertizat dur Grecia că acordul financiar va fi întrerupt până când guvernul de la Atena nu va prezenta un plan complet de reforme economice. „Este necesară o listă detaliată, cuprinzătoare de reforme, un acord complet, înainte de furnizarea oricăror fonduri”, a declarat preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Analiza vizează perioada 20 - 24 aprilie şi a fost transmisă de DOMUS M&D
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau