Germania introduce la 1 martie o noua lege privind imigratia fortei de munca: Se cauta specialisti

00000 Breaking NEWS

Dimensiune font:

| 26-02-2020 13:08

 In Germania o noua lege privind imigratia fortei de munca intra in vigoare la 1 martie. Iata ce prevede aceasta.

Sa traiesti si sa lucrezi ca strain in Germania? Nu este chiar atat de usor. Republica Federala nu s-a vazut niciodata ca o tara de imigrare. Insa acum are nevoie de peste un milion de specialisti.

Nevoit sa actioneze, Guvernul de la Berlin a adoptat o lege care sa faciliteze imigratia din tari terte din afara UE. Aceasta va intra in vigoare la 1 martie 2020. In esenta, legea contine mai multe noutati.

Ce este un specialist?

Specialistii nu mai sunt doar persoanele care detin o diploma universitara, ci si cei cu o pregatire profesionala calificata care a durat cel putin doi ani si care este echivalenta cu o calificare in Germania.

Diplomele trebuie recunoscute in Germania. Acest lucru intra in sarcina Serviciului Central International de Plasament (ZAV) din cadrul Agentiei Federale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Doritorii pot afla mai multe informatii accesand platforma online "Make it in Germany".

Scopul autoritatilor este de a finaliza recunoasterea atestatelor profesionale in termen de 3 luni de la depunerea actelor necesare. De asemenea, viza pentru specialisti va fi eliberata in maximum 4 saptamani.

Profesii

In principiu, orice specialist dintr-o tara terta, care poate dovedi ca dispune de un contract de munca in Germania si de calificarea profesionala corespunzatoare, poate veni in aceasta tara.

Daca pana acum muncitorii calificati straini erau o exceptie, in viitor ei vor deveni o regula care nu poate fi restrictionata decat prin exceptii. Verificarea prioritatii - mai precis posibilitatea ca un angajat din Germania sau din alta tara din UE sa preia respectivul loc de munca - nu se va mai aplica.

Meseriile care nu presupun o calificare profesionala nu intra sub incidenta noii legi. Cu toate acestea, cine are o calificare profesionala de baza si poate dovedi un contract de munca sau o oferta de munca in Germania poate urma cursuri de pregatire. Viitorul angajator este obligat sa isi asume calificarea lucratorului, asa incat acesta sa obtina o calificare recunoscuta in termen de doi ani.

Alte cerinte

Oricine poate prezenta un contract de munca sau o oferta de munca va beneficia de un permis de sedere valabil patru ani sau pe durata contractului. Dupa sederea de patru ani, specialistii se pot stabili definitiv in Germania.

De asemenea, oricine doreste sa gaseasca un loc de munca in Germania poate veni in aceasta tara timp de sase luni, daca se poate intretine singur si daca are cunostinte de limba germana (nivel B2).

Noua lege se aplica si strainilor care doresc sa isi faca pregatirea profesionala sau sa studieze in Germania. In plus fata de cerintele de mai sus, persoanele doritoare trebuie sa fi terminat o scoala germana in strainatate, sa aiba o diploma care le ofera dreptul sa studieze la universitate si sa nu aiba mai mult de 25 de ani.

Daca lucreaza in Germania timp de doi ani dupa absolvire, aceste persoane se pot stabili aici definitiv.

O reglementare aparte se aplica specialistilor in varsta de peste 45 de ani care vin in Germania. Acestia trebuie sa castige cel putin 3.685 de euro pe luna si sa ateste ca pot dispune de o pensie adecvata.

Reglementari speciale pentru bransele cu lipsa acuta de specialisti

Barierele birocratice sunt reduse si in bransele profesionale care se confunta cu o lipsa acuta de forta de munca. De pilda, medicii, asistentii medicali specializati in ingrijirea geriatrica si informaticienii cu cel putin cinci ani de experienta profesionala nu au nevoie de recunoasterea oficiala a calificarilor.

Totusi, angajatorul este obligat sa preia costurile vietii de zi cu zi a persoanei angajate dupa incetarea contractului de munca, precum si costurile expulzarii din Germania, in cazul in care fostul angajat nu paraseste tara de buna voie.

Cu sau fara familie?

In principiu, specialistului i se permite sa isi aduca sotia si copiii minori in Germania, daca poate dovedi ca acestia isi pot asigura traiul zilnic din surse proprii, precum si ca dispun de suficient spatiu de locuit.

Nu exista subventii din partea statului.

Caritas, asociatia caritabila catolica, a criticat legea, aratand ca se cauta forta de munca si nu si persoane cu familii. Cei care au profesii sociale sau lucreaza in domeniul asistentei medicale cu greu isi pot permite sa isi aduca rudele in Germania, deplange Caritas.

Se aplica legea refugiatilor si solicitantilor de azil?

In principiu da, insa, din pricina cerintelor, asa-numita tolerare pe baza de pregatire profesionala si angajare este valabila doar pentru un numar mic de persoane. Aceasta se adreseaza strainilor fara drept de sedere in Germania si care au doar statut de persoane tolerate, de pilda, pentru ca nu pot fi expulzate.

Persoanele in cauza trebuie sa lucreze mai mult de 35 de ore pe saptamana timp de cel putin un an si jumatate si sa isi asigure in acest fel traiul zilnic. In plus, ele trebuie sa vorbeasca limba germana la nivel B2 si sa nu comita infractiuni.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Germaniul, mai valoros decât aurul! Planurile României pentru Roșia Montană
18/05/2024 00:23

Tribunalul Arbitral de la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile (ICSID) a dat castig de cauză statului roman in dosarul Rosia Montană. Această victorie importantă permite ...

Trenurile soarelui pleacă spre Litoral din iunie
17/05/2024 09:12

CFR Călători va da startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui” in 14/15 iunie 2024, iar turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe di ...

România preia afacerile Gazprom din Republica Moldova: Romgaz are o nouă sucursală la Chișinău
17/05/2024 06:42

Sucursala Romgaz din Chişinău a fost inregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, in Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat Prin Hotărare ...

Mugur Isărescu, veste proastă. „S-ar putea să nu vină”
16/05/2024 17:37

Momentul reducerii dobanzii cheie s-ar putea să nu vină in acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a declarat, mierc ...

Marcel Ciolacu pune în mișcare un plan care va schimba piața muncii din România: se pregătește salariul minim european
16/05/2024 15:44

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că intentia clară a Guvernului este de a aplica de la 1 iulie măsura deja anuntată de a creste salariul minim brut la 3.700 de lei. Măsura nu este una usor de luat, pent ...

Noi investiții în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 12:26

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON Romania, are in plan pentru acest an infiinţarea de noi staţii de distribuţie a gazelor naturale pentru mărirea capacităţii de transport către consumatorii c ...

Mugur Isărescu vorbește despre un scenariu apocaliptic pentru România: Ar însemna un șoc teribil! Eu am trăit asta
16/05/2024 07:04

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, referindu-se la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul se imprumută pentru a finanţa deficitul bugetar, că soluţia nu este s ...

Economia Rusiei sfidează sancțiunile și crește în continuare. BERD: Este nerealist să ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să conducă la o criză economică
16/05/2024 00:17

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decat s-a prevăzut şi urmează să crească in acest an, in pofida sancţiunilor impuse de către Occident, iar Războiul din Faşia Gaza afectează ţările din reg ...

Guvernatorul BNR liniștește populația: Noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi
15/05/2024 16:14

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a afirmat că nu vede Romania iin pragul recesiunii şi a precizat că riscul a fost pentru trimestrul intai. El a adăugat că toţi indicatorii cu ...

Trăim pe credit! Datoria externă a României a săltat cu aproape 10% în 2024
15/05/2024 07:51

Datoria externă totală a Romaniei a crescut in primele trei luni cu 7,643 miliarde euro, pană la 177,726 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele Băncii Naţionale a Ro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei