Germania 'învie' o mare fabrică de armament din România: se produc cele mai performante tunuri
Dimensiune font:
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 16 februarie, o întrevedere cu Armin Papperger, CEO-ul companiei Rheinmetall AG. Întâlnirea vine în contextul în care Rheinmetall a preluat pachetul majoritar al companiei românești de armament Automecanica Mediaș, iar în țara noastră se vor produce tunurile antieriene pentru sisteme VIFOR.
Principala temă de discuție dintre cei doi oficiali a fost reprezentată de intensificarea cooperării industriale în domeniul apărării.
„Vreau să felicit Rheinmetall pentru decizia de a deveni membru al familiei industriei de apărare din România, prin achiziția pachetului majoritar de acțiuni al companiei Automecanica Mediaș. Sperăm că această decizie va determina cât mai multe companii din Germania să investească în ţara noastră“, a transmis Angel Tîlvăr.
România produce armament
Ministrul român a accentuat relevanța cooperării la nivel tehnico-militar, un semnal pozitiv fiind semnarea de către Statul Major al Forțelor Terestre, în decembrie 2023, a contractului de modernizare pentru patru sisteme VIFOR bazate pe tunuri antiaeriene Oerlikon 2X35 mm produse de Rheinmetall AG.
„Am încredere că prin cooperarea cu companii ca Rheinmetall putem să aducem un plus în domenii precum cercetarea şi dezvoltarea, producția de echipamente militare de ultimă generație şi inițierea unor proiecte tehnologice avansate. MApN urmărește constant ca programele de înzestrare să implice, la maximum posibil, industria națională de apărare, care are șansa de a se dezvolta în contextul actual de securitate. O industrie de apărare puternică și adaptată la cerințele mediului de securitate actual și viitor va consolida poziția țării noastre pe plan regional și internațional“, a subliniat ministrul apărării naționale.
Ce sunt tunurile antieriene Oerlikon 2X35
Ministerul Apărării a încheiat un contract cu producătorul german Rheinmetall pentru modernizarea completă a sistemelor de apărare aeriană Oerlikon GDF 103 ale țării.
Fiecare dintre sistemele comandate constă în sistemul de control al tirului Oerlikon Skymaster TLCN, un sistem de radar 3D X-Band Tactical Acquisition sau X-TAR3D, şase tunuri GDF009 TREO Oerlikon Twin Guns calibru 35 mm şi două autospeciale de mare tonaj pentru transportarea sistemului de control al tirului şi sistemului radar de urmărire, potrivit companiei germane.
România are în dotarea Forțelor Terestre 36 de instalații artileristice duble (72 de tunuri) Oerlikon GDF-003. Conform actualului contract de modernizare, la noul standard GDF-009 vor fi aduse 24 de instalații artileristice (48 de tunuri).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau