Proprietarii de apartamente și garsoniere sunt revoltați de regulamentul ciudat de la bloc. Cât au de plată la întreținere, chiar dacă nu mai au chiriași
Dimensiune font:
În România, proprietarii de apartamente, dar și de garsoniere se confruntă cu probleme majore, atunci când vor să închirieze o locuință. Regulile făcute de stat îi fac să rămână cu mai puțini bani, în condițiile în care declară contractele de închiriere. În lipsa actelor, se consideră evaziune fiscală și cel care locuiește „ilegal” în casă poate să nu mai plece decât cu Poliția. Totuși, cea mai mare nemulțumire a românilor cu mai multe case rămâne plata la întreținere. Chiar și atunci când imobilul este gol și nimeni nu trece pe acolo să deschidă robinetul cu apă, administrația tot trece o sumă consistentă la plată!
Potrivit informațiilor Bugetul.ro, pentru o simplă garsonieră care stă goală, proprietarul trebuie să scoată din buzunar între 250și 300 de lei, în Capitală. Fără pic de consum, în această sumă intră:
apa caldă și apa rece (se împarte la numărul de locatar și de camere al blocului, unde nu este citit consumul);
liftul;
gunoiul;
apa pentru ghenă;
curentul electric de pe hol;
salariile administrației;
interfonul;
fondul de rulment;
altele.
Situația este și mai rea pentru proprietarii care au apartamente de 2 sau 3 camere, chiar și mai multe. Se poate ajunge lejer la o factură de 500 de lei pentru o locuință care stă și nu produce nici măcar un leu! În funcție de administrație, suma poate crește sau poate scădea.
Cât plătesc proprietarii de apartamente la ANAF
Cota actuală de impozitare pentru cei care au case sau apartamente în chirie și nu declară veniturile este de 16%, situație care se aplică pentru toate veniturile care nu au fost declarate anterior și au sursă necunoscută. Procentul va crește la 70%, de la data de 1 iulie.
ANAF îi sfătuiește pe proprietari să nu fenteze legea deoarece taxele sunt enorme pentru o astfel de ilegalitate. În plus, în lipsa unui contract, nu aveți nicio dovadă că aveți de încasat bani de la chiriaș și că aveți dreptul de a-l evacua.
În prezent, de la data de 1 ianuarie 2024, a fost introdusă cota forfetară de 20% din venitul brut, dar și un impozit de 10% pentru chiriașii care sunt peroane juridice. Există inclusiv un plafon de la care trebuie să plătească proprietarii și asigurări de sănătate din veniturile obținute din chirii. De la valoarea a 6 salarii minime pe economie, sunt buni de plată. Valoarea diferă când se trece plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute. Contractele de închiriere se înscriu sau se declară la ANAF obligatoriu, în 30 de zile de la data încheierii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau