Scandal legat de procedura de selecţie pentru ajutorul de minimis
Dimensiune font:
* doar 644 de firme au reuşit să se înscrie pentru a primi ajutor de minimis * antreprenorii contestă procedura de selecţie
După două amânări succesive, sesiunea de înregistrare a cererilor pentru ajutoare de minimis destinate IMM-urilor, s-a încheiat cât ai clipi. Bugetul de 500 de milioane de lei a fost epuizat, ieri dimineaţă, în 5 minute şi 41 de secunde. Solicitanţii aleşi după principiul „primul venit, primul servit“ au trebuit să treacă un test al nervilor, aplicaţia fiind mai mult blocată din cauza erorilor tehnice.
„Am reuşit să înscriem doar 3 proiecte din 49, câte aveam pregătite. Alţii n-au reuşit să depună niciunul. Avem suspiciunea că unele proiecte au fost înregistrate în sistem înainte de deschidere. Oricum, această selecţie de proiecte, pe principiul «primul venit, primul servit», nu este nici eficientă, nici sănătoasă. Hai să aprobăm proiectele pe bază de punctaj, şi nu de viteză, pentru că doar proiectele bine făcute vor avea impact la nivel local şi regional“, a declarat Dana Ghineţ, de la Acces Project Investment Iaşi, pentru finantare.ro.
Bugetul pentru ajutorul de minimis, majorat
Practic, doar 644 de firme au reuşit să-şi înregistreze proiectele pentru ajutorul de minimis oferit prin Ministerul de Finanţe. Procedura de selecţia a fost condamnată şi de reprezentanţii PDL. Aceştia solicită reluare procedurii în condiţii de „transparenţă şi egalitate de şanse“.
Condiţii de acordare a banilor
Prin această schemă de ajutor de stat, IMM-urile pot primi fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro. Ajutoarele de minimis se acordă IMM-urilor sub formă de sume nerambursabile în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier.
O nouă amânare la ajutorul de minimis pentru antreprenori
Beneficiarii ajutorului de minimis trebuie să creeze 5 locuri de muncă, din care cel puţin două pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni, în cazul unui ajutor de până la 100.000 euro inclusiv, potrivit H.G. nr. 274/2013 privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru sprijinirea investiţiilor realizate de întreprinderile mici şi mijlocii.
În cazul unui ajutor de minimis cuprins între 100.000 euro şi 200.000 euro, inclusiv, schema de ajutor de minimis prevede crearea a 7 locuri de muncă, din care cel puţin 3 locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni. Acordarea ajutorului este condiţionată de crearea de noi locuri de muncă până la finalizarea investiţiei şi menţinerea acestora pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei. (Alina Stan)
Lista cu firmele care au fost admise
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau