Soluțiile ca România să devină o mare putere economică regională. Economist: „Austria și Ungaria sunt disperate să blocheze asta”
Dimensiune font:
România a recuperat enorm în ultimii peste 30 de ani pe plan economic, însă nivelul de trai rămâne scăzut mai ales în mediul rural și micile orașe de provincie. Există însă economiști care cred în continuare în potențialul economic al României, iar unul dintre ei e Andrei Caramitru.
România e ținută în afara Spațiului Schengen de Austria, în condițiile în care austriecii au reușit să achiziționeze active și companii importante aici. Există însă printre unii economiști ideea că România ar putea și ar trebui să-și răscumpere marile companii cedate Vienei, iar unul dintre ei este Andrei Caramitru.
El consideră că România ar putea deveni o mare putere economică regională dacă va reuși să câștige pe mai multe „fronturi”. Într-o postare pe Facebook, el explică în detaliu despre ce este vorba.
„Marea bătălie geo-politică și economică a următorilor 10 ani se va da - pentru noi - pe următoarele fronturi:
1) Rute comerciale / logistică - până acum, rutele principale în Europa de sud-est au fost Istanbul și ruta prin Serbia către Ungaria și Austria. Noi total izolați și fără infrastructură. Intrarea în Schengen terestru și construcția a două rute principale sud-nord (peste munți spre Sibiu) și prin Moldova spre Lviv schimbă TOTAL ecuația și noi ieșim on top aici. Infrastructura la noi + bulgari va fi gata până prin 2028. Austria si Ungaria sunt DISPERATE să blocheze asta”, își începe el postarea.
2) Energie. Investițiile în nuclear și gazele din Marea Neagră ne vor poziționa ca marele producător din regiune. Problema e să deblocam interconectarea cu ungurii (și gazele externe să vină pe la noi, nu iar pe la sârbi spre Viena). E ESENȚIAL ca austriecii să nu mai controleze Petrom. E inacceptabil pentru noi. Soluția e o fuziune Petrom/Hidroelectrica/Romgaz - ar deveni cea mai mare companie din Europa de Est, un monstru puternic”, completează el.
„3) Influența în Balcanii de Vest - acolo Austria e marele investitor (împreună cu Ungaria). Asta trebuie contrabalansat urgent. Cum? BT să se forțeze să cumpere băncile Raiffeisen de acolo, Dedeman să investească într-o rețea în capitalele lor. eMAG să se extindă și să deschidă o operațiune locală care acoperă „open Balkans”. Oscar Downstream și Chimcomplex + alții să intre pe piețele de acolo. Dezvoltatorii de real estate + UBB să intre să investească. MULT mai mare atenție și implicare de la MAE, servicii, toată lumea acolo. Pentru ajutor - putem colabora cu turcii (care ar face orice și ei să îi scoată pe austrieci de acolo). Cam astea sunt temele.
La final, putem deveni o mega putere regională, să lăsam Viena izolată, Ungaria la fel. Și se poate. Și se va întâmpla”, anticipează Andrei Caramitru.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau