Străinii s-au întors să facă bani din datoria României

default

Dimensiune font:

| 10-01-2013 00:00

Euro a devenit o monedă foarte ieftină pentru cele mai solide bănci din Europa. Dobânda de refinanţare la Banca Centrală Europeană este de 0,75% pe an, fondurile pe piaţa nesecurizată sunt disponibile cu 0,32% pe o scadenţă de 6 luni, ratele la împrumuturile repo sunt foarte aproape de zero, astfel că investitorii străini – bănci şi fonduri de hedging – au la dispoziţie bani ieftini pe care nu au unde să îi ţină. BCE nu plăteşte nimic pentru depozitele overnight.

O soluţie pentru a plasa banii cu profit este carry-trade-ul. Activele cu venit fix din România – titlurile de stat – oferă randamente de la 6% pe an în sus şi diferenţialul de dobândă oferă profituri frumoase.

Investitorii vin cu euro ieftini (sau alte monede la care dobânzile sunt mici) şi cumpără titluri de stat în lei, în condiţiile în care cursul de schimb pare să îi ajute în acest moment.

Cei de la ING spun că investitorii străini au început să cumpere datoria statului imediat după alegerile din decembrie. Perioada corespunde cu aprecierea relativ puternică a leului, care a câştigat teren de la 4,54/euro la 4,4/euro (+3,2%). Faptul că achiziţiile de titluri de stat de către nerezidenţi au devenit mai dese în ultima vreme face ca leul să se întărească în faţa euro. (Există două metode prin care investitorii pot intra în posesia leilor necesari: direct de pe piaţa spot sau prin swap pe monedă). Analiştii băncii olandeze se aşteaptă ca perechea EUR/RON să treacă sub pragul de 4,4 cu ocazia licitaţiei de joi, dacă străinii vor continua să cumpere datoria statului, se arată într-o notă pentru investitori.

Cererea mai mare pentru datoria statului român a dus, de asemenea, la scăderea randamentelor – dobânda plătită – de la 6,35% pe an pentru titlurile la un an, la aproximativ 6%, în mai puţin de o lună. (Scăderea randamentelor este cu atât mai importantă cu cât orice punct procentual în plus la dobândă creşte costul de finanţare cu 640 de milioane de lei pe an). Statul a împrumutat peste sumele planificate la aproape fiecare licitaţie din ultima lună. Cei de la ING remarcă şi o creştere a interesului pentru datoria cu scadenţa mai lungă, la cinci ani.

Guvernul, prin vocea ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, şi-a asumat rapid scăderea dobânzilor ca lucru care "arată credibilitatea politicilor guvernului şi încrederea pieţei în evoluţiile macroeconomice". Băncile străine s-ar putea, totuşi, să nu aibă atât de multă încredere în politicile guvernului, pe câtă au în capacitatea lor de a face profituri rapide la începutul anului.

Prin carry-trade, investitorii străini câştigă cel puţin 5%, în momentul de faţă, cu riscuri puţine, spune Florin Cîţu, economist şi consultant la Florin Cîţu Advisory. Acesta nu remarcă însă nicio schimbare fundamentală care să atragă în mod deosebit încrederea investitorilor.

„Pentru noi, beneficiul este că te finanţează pe termen scurt. Însă, dacă ar fi cu adevărat interesaţi de economia românească, atunci te-ar finanţa pe termene mai lungi, şapte-zece ani", a declarat Cîţu pentru ECONOMICA.NET. Acesta atrage atenţia că interesul investitorilor străini pentru datoria statului român reînvie la fiecare început de an şi ţine, de regulă, până în mai, perioadă în care aceştia „îşi fac profiturile".

De la începutul crizei, România nu a reuşit să îşi extindă maturitatea datoriei publice: 55% din banii împrumutaţi sunt cu scadenţa pe termen scurt şi mediu. De asemenea, avem de plătit dobânzi uriaşe în perioada următoare (12 miliarde de lei doar în acest an) la datoriile record adunate.

„În cinci ani de zile, noi n-am reuşit, nici cu FMI, nici cu rezerva valuară imensă, să ducem balanţa datoriei de pe termen scurt pe termen lung (...) Statul român plăteşte pe dobânzi echivalentul a 2% din PIB. Ce iei din impozitul pe profit dai pe dobânzi", spune Cîţu, adăugând că pentru a găsi finanţare pe termen lung, investitorii trebuie să aibă încredere în politicile tale.

Cîţu se aşteaptă ca Banca Naţională să ajute indirect investitorii străini, având în vedere că va ţine stabil cursul de schimb, în funcţie de care ajustează şi lichiditatea din sistem, aşa cum arată economistul într-o postare recentă pe blog.

În ultima şedinţă de politică monetară, BNR a anunţat că trece la "gestionarea adecvată a lichidităţii", de la "gestionarea fermă". În afară de vânzările de valută, BNR a mai ţinut cursul de schimb în ultima perioada şi prin limitarea cantităţii de lei din piaţă.
 

 

economica.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei