Cât de potriviţi sunt componenţii noului guvern?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Oricât de bine intenţionat aş fi şi, luând în calcul numărul mare de predicţii făcute şi adeverite, ca jurnalist, de-a lungul a peste patru decenii de activitate, nu am cum risca să dau un răspuns tranşant întrebării de titlu. Acest răspuns, este evident, nu va veeni decât în ziua în care actualul guvern îşi va face bilanţul, parţial, sau total, la încetarea mandatului. Deşi, chiar şi în acest caz, rămân cu o anume doză de scepticism: dacă, în România actuală, ar fi fost instaurată şi devenită tradiţie regula ca, la finele unui mandat, să aibă loc un audit (ţinând cont de faptul că ministerele sunt şi ordonatoare de credit, deci împărţitoare de sume de la bugetul public), care să fie făcut public, poate lucrurile ar sta altfel. Dar, şi în această zonă, lucrurile sunt neclare, lipsa de transparenţă – totală, ducând cu gândul la interese şi înţelegeri transpartinice.
În asemenea circumstanţe, ar fi de acceptat doar un răspuns de genul celor date de Oracolul de la Delphi, adică nu foarte limpede şi posibil a fi interpretat de către fiecare propriilor dorinţe/viziuni/scopuri.
Hai să luăm în calcul doar elementele bine ştiute. Şi să pornim – plecând de la adevărul că starea unui peşte poate fi evaluată începând de la capul său – chiar cu şeful cabinetului. Pentru a îndepărta doze de subiectivism şi parti-pris-uri, să observăm ce spun analiştii şi jurnaliştii din alte ţări. O voce de prestigiu din media îşi începe analiza tot cu o întrebare – „are nevoie România de un general în fruntea guvernului?” (să nu uităm că, în ţara noastră, aşa ceva nu s-a mai întâmplat de 61 de ani), subliniind că, în vremuri normale, democraţiile îşi ţin militarii departe de politică. sesizând că personajul în discuţie e „privit cu reticenţă de partenerii din UE, din cauză că a semnat, calităţi avute anterior, contracte mari exclusiv cu companiile americane”, şi terminând cu consemnarea faptului că, „la Bruxelles mulți au început să se întrebe, cum e posibil ca Președintele României, văzut ca un democrat în adevăratul sens al cuvântului, să aducă în fruntea guvernului un general? Și mai ales ce intenții are? Se pregătește România de război? Așteaptă o invazie? Sau Nicolae Ciucă e răsplătit pentru morțile nesfârșite, pe care nu a reușit să le evite, când a avut pe mână întreaga responsabilitate a campaniei de vaccinare?». Aş continua subiectul legat de acest personaj relevând situaţia, cumva paradoxală, că singurul politician român care a avut o reacţie logică, declarând că «Ciucă-premier e o problemă.În vremuri normale nu sunt guverne conduse de militari », e de etnie maghiară şi urmează a fi vicepremiereul executivului !!! Şi aş încheia, amintind că şapte organizaţii non-guvernamentale au solicitat locatarului de la Cotroceni «să nu accepte pentru funcţia de premier o persoană cu profil militar.».
Viziunile asupra uneia şi aceleiaşi chestiuni pot fi extrem de diferite : succesorul lui Ciucă în funcţia de deţinător al potofoliului Apărării a declarat, halucinant, bucuros, „că unul dintre cei mai importanţi generali ai armatei române preia conducerea societăţii noastre”. Fără comentarii!
Să trec la alţi membri ai cabinetului. Nu contest, ba dimpotrivă, expertiza profesională şi calităţile în cazuri precum Alexandru Rafila, Bogdan Aurescu, poate şi Lucian Romaşcanu (deşi venirea din zone precum CanCan sau Kanal D ridică semne de întrebare), poate şi Sorin Câmpeanu (deşi bâlbâielile privind relaţia pandemie-şcoli nu sunt premise de bun augur). Dar mă întreb dacă nu sunt prea mari „pălăriile” (sau portofoliile, cum vreţi), pentru personaje precum Adrian Câciu, Dan Vâlceanu (considerat mâna dreaptă a lui Cîţu), ori dacă nu sunt de controversat numirile în cazul Justiţiei, Sportului, Mediului, Dezvoltării, Muncii, Cercetării. Politicianismul şi dorinţa de a mulţumi cât mai multe persoane aflate „pe val” în cele trei partide reunite în „Coaliţia naţională pentru România” par a fi influenţat decisiv numirile. Primele rezultate care ne vor convinge – sau nu – despre competenţe vor fi accesarea PNRR dar, mai ales, lupta cu valul 5 al pandemiei. Deci mai avem circa o clună şi jumătate oână şa primul bilanţ...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau